Policijos departamento Viešosios tvarkos biuro viršininkas Vytautas Grašys teigė, kad Europos kelių policijos tinklas šią savaitę skelbia akciją, kurios metus visoje Europoje stiprinamas policijos skiriamas dėmesys vairuotojų blaivumo kontrolei. Ne išimtis yra ir Lietuva.

„Tai yra problema dalyvaujant eisme. Visoje Europoje. Spręsti šią problemą reikia ir organizuojant policines priemones, ir teikiant informaciją vairuotojams bei eismo dalyviams, kad tokia kontrolė yra vykdoma, ir kad jie atsisakytų savo kėslų, būdami apsvaigę nuo alkoholio ar narkotikų, sėsti prie automobilio ar kitos transporto priemonės vairo“, – sakė V. Grašys.

Policijos atstovas teigė, kad lyginant praėjusių metų statistiką su surinktais duomenimis šiemet, neblaivių vairuotojų skaičius keliuose po truputį mažėja, tačiau, anot jo, vidurkis išlieka labai panašus – kasmet pareigūnai iš eismo eliminuoja apie 10 tūkst. neblaivių vairuotojų.

„Tai rodo, kad tai yra tikrai didelė problema, todėl turime suremti pečius visa bendruomenė. Imtis priemonių, kad tokių netinkamai besielgiančių vairuotojų prie vairo būtų vis mažiau“, – aiškino Viešosios tvarkos biuro viršininkas.

Reidas Laisvės prospekte

Birželio 21 dieną bus vykdoma speciali 24 valandų priemonė, kurią taip pat paskatino Europos kelių policijos tinklas – ROADPOL. Šios priemonės metu taip pat bus tikrinamas transporto priemonių vairuotojų blaivumas daugumos Europos šalių keliuose. Anot V. Grašio, tai tik parodo visos Europos susirūpinimą dėl neblaivių vairuotojų keliamo pavojaus keliuose.

„Tikrai absoliuti dauguma eismo dalyvių tiek Lietuvoje, tiek Europoje nori būti saugūs ir laikosi Kelių eismo taisyklių, tačiau išsišokėliai, kurie būna apsvaigę, jie kelia pavojų, pirmiausia, sau ir aplinkiniam. Tam, kad taip nebūtų, vykdome ir švietėjišką veiklą, skelbiama apie priemonės organizavimą bei tikimės, kad ši informacija pasieks ne tik vairuotojų ausis, bet ir smegenis“, – komentavo V. Grašys.

Policijos atstovas nurodė, kad ilgojo savaitgalio metu taip pat bus skiriamas dėmesys ir kitiems Kelių eismo taisyklių pažeidimams, o kartu ir chuliganiškam elgesiui keliuose.

„Raginame eismo dalyvius, vairuotojus ypatingai būti budriems, kadangi eismo intensyvumas padidėja. Aplinkiniams neleisti apsvaigusiam asmeniui sėsti prie automobilio vairo. Ir kalbame ne tik apie automobilius, bet ir apie elektrinius paspirtukus, dviračių ar motociklų vairuotojus. Manau, kad tas ilgasis savaitgalis turėtų dar kartą paskatinti būti labiau dėmesingiems, atidiems ir tinkamai elgtis dalyvaujant eisme, kad būtume apsaugoti tiek mes, tiek ir aplinkiniai“, – ragino policijos atstovas.

Reidas Laisvės prospekte

V. Grašys teigė, kad ilgųjų savaitgalių metu padaugėja ne tik nelaimių keliuose, tačiau ir smurto atvejų, o jie taip pat neretai būna susiję su alkoholio vartojimu.

Viešosios tvarkos biuro viršininkas taip pat nurodė, kad visą savaitgalį šalyje dirbs gausesnės policijos pajėgos, kurios orientuosis į susidarančius eismo srautus.

„Vėlgi, policija neturi tikslo pagauti, policijos tikslas – kad nebūtų daromi tokie pažeidimai. Darbo vietas tikrai keisime ir per kelias valandas galime skirtingose vietose organizuoti policines priemonės. Vėlgi, žinome kur yra didesni srautai, šventimo vietos, masinių renginių vietos, kur bus švenčiama. Šios vietos sulauks padidinto policijos dėmesio. Tikrai raginame nebandyti pakliūti ar nepakliūti į policijos rankas, tačiau priimti aiškų sprendimą – nesėsti prie vairo neblaiviam, elgtis tinkamai, laikytis Kelių eismo taisyklių, nesielgti chuliganiškai ir gerbti vieni kitus, o tuomet nei policija, nei patys nesukelsime rūpesčių“, – reziumavo V. Grašys.

Visą LNK žinių tarnybos reportažą galite peržiūrėti žemiau: