„Džiaugiamės, kad mototuristinio ralio dalyviai šiemet ir vėl startuos Vilniuje prie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos. Mūsų ekspertai kartu su partneriais ir šiais metais prisėdėjo kurdami intelektinio renginio maršrutą. Visiems jo dalyviams linkime kuo didžiausios sėkmės lankant maršruto objektus, liudijančius 20 metų narystės Europos Sąjungoje ir NATO svarbą, susipažįstant su šių metų Lietuvos kultūros sostine – Kaišiadorių kraštu, diplomatų Lozoraičių šeimos istorija, 100-metės Lietuvos dainų šventės tradicijomis ir kitais kultūros ir paveldo objektais“, – sako Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinė direktorė Aušrinė Žilinskienė.

Daugiau kaip 600 intelektualių dalyvių motociklais keliaus pažinti kultūros, paveldo ir istorijos, krašto gynybos, verslo objektų. Specialus maršrutas akcentuos Europos Sąjungos temą.

Lietuvos pažinimo ralio organizatoriai susitiko su Lietuvos nuolatinės atstovybės Europos Sąjungoje ambasadoriumi Briuselyje, kalbėjosi apie renginio maršrutą ir sąsajas su Europos Sąjunga. Susitikimą vainikavo simbolinis Europos Sąjungos vėliavų perdavimas organizatoriams, kurios bus įteiktos renginio dalyviams. Turiningiausios kelionės laimėtojai bus apdovanoti ir LR Krašto apsaugos ministro Lauryno Kasčiūno taure.

Mototurizmo ralis

„Dalyviai kaip ir kasmet apjungs ir „degustuos“ svarbiausias 2024 metais Lietuvai temas: nuo Europos Sąjungos ir NATO 20-mečio jubiliejų bei Dainų šventės 100-mečio iki Lietuvos Kultūros sostinės 2024 – Kaišiadorių. Planuos maršrutą per daugiau nei 20 kultūros ir paveldo, istorinius, gynybos, verslo, socialinius objektus, strateguos, kokiais keliais ir eiliškumu juos pažinti, atvykę į objektus įsigilins ir atliks intelektualias užduotis. Žinoma, kaip ir bet kokioje turiningoje kelionėje jie patirs ir netikėtumų, lygiai kaip tikroje turistinėje kelionėje“, – intriguoja renginio organizatorė Birutė Vaitkutė.

Specialus maršrutas veiks tik vieną dieną

Parengti ralio objektus užtruko pusmetį. Atrinkdami tinkamiausius maršrutui lankytinus taškus drauge su ralio organizatoriais dirbo ir juos konsultavo ekspertai iš kariuomenės, Šaulių sąjungos, Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos, Kultūros paveldo departamento, Lietuvos policijos, verslo atstovai, istorikė Diana Varnaitė, Aurelijus Balčiūnas ir kolegos iš Kaišiadorių turizmo ir verslo informacijos centro, istorikė Rugilė Grendaitė iš Kaišiadorių ir kiti vietiniai žinovai, kurie dalyvius pasitiks ralio objektuose.

„Rinkome istoriją po mažą dalelę, pabendravome su ne viena dešimtimi žinovų, taip gimė be galo spalvingas ir skirtingas Lietuvos pažinimo maršrutas“, – sako B. Vaitkutė.

Mototurizmo ralis

Organizatoriai teigia, kad dalyvių laukia ir išskirtinės pažintys bei patirtys, kurių pakartoti veikiausiai nebepavyks. Pavyzdžiui, motociklininkus savo sodyboje priims viena iš Kaišiadorių krašto ambasadorių, tradicinė amatininkė, sertifikuoto tautinio paveldo produkto – šakočio gamintoja Onutė Remeikaitė-Raudeliūnienė.

Geriausias būdas pajusti Kaišiadorių kultūrą – susitikti su kultūros sostinės ambasadoriais, tais, kurie darė didžiulę įtaką šio krašto kultūrai. Viena iš jų – O. Remeikaitė-Raudeliūnienė. Ji kepa šakotį pagal išsaugotą ir iš kartos į kartą perduodamą šeimos receptą. Didelis jos indėlis – pirmojo Lietuvos šakočių kepimo čempionato organizavimas 2017 m., kuris tapo tradicija.

Renginio iškilmingam finišui pasirinkta Kaišiadorių miesto centrinė aikštė – 2024 metų Lietuvos Kultūros sostinė.

Šis kultūrinis ralis yra puiki proga tiek patyrusiems motociklininkams, tiek naujokams parodyti savo gebėjimus ir kartu praplėsti žinias apie Lietuvai svarbius istorinius ir kultūrinius objektus.