Pasiruošimas – svarbiausia kelionės dalis

Anot „Longo LT“ vadovo P. Valiukėno, prieš pradedant kelionę automobiliu, svarbu atlikti keletą esminių patikrinimų.

„Prieš ilgesnę kelionę būtina patikrinti alyvos ir aušinimo skysčio lygius, nors daugelis šiuolaikinių automobilių patys įspėja vairuotojus apie galimas problemas, parodydami pranešimus prietaisų skydelyje, tačiau išankstinis patikrinimas užtikrins, kad automobilis yra techniškai tvarkingas ir nesukels netikėtų problemų kelyje“, – sako automobilių ekspertas.

Jis pažymi, kad ne ką mažiau svarbu įsitikinti ar automobilyje yra numatyti saugumo priedai: „Vairuotojai savo automobiliuose privalo turėti pirmosios pagalbos rinkinį, avarinio sustojimo ženklą bei gesintuvą. Tai daiktai kuriuos turėti svarbu, tad nuomonė, kad man to neprireiks, ar jų nebus kur panaudoti yra labai klaidinga. Taip pat automobilyje pravartu vežiotis ir kompresorių, su kuriuo būtų galima prisipūsti padangą, jeigu yra galimybė atsarginį ratą, taip pat automobilio tempimo kilpą.“

Profilaktinės ir ne tik patikros

P. Valiukėnas atkreipia dėmesį ir į automobilio stabdžių sistemos būklę. Įsitikinti šių geru stoviu – privalo kiekvienas vairuotojas.

„Jei automobilio skydelyje atsiranda pranešimas, kad reikia keisti arba atsiranda cypimo garsas – reikia apsilankyti automobilių servise. Taip pat jeigu važiuojant stabdžių pedalas jį spaudžiant pasidarė „minkštas“, privalu automobilį sulėtinti ir atsargiai važiuoti iki artimiausio serviso arba išsikviesti techninę pagalbą, kuri perveš automobilį iki artimiausio serviso. Tai gali reikšti, kad trūko stabdžių šlangelė arba stabdžių sistema nėra sandari ir stabdžiai bet kuriuo metu gali nustoti veikti“, – sako P. Valiukėnas.

Jis taip pat akcentuoja ir automobilio padangų nusidėvėjimo reikšmę. Patikrinti šių būklę profilaktiškai ir ypač prieš tolimesnes keliones yra labai svarbu.

„Svarbu kad padangos nebūtų per senos. Jeigu šių amžius siekia daugiau nei 10 metų, reiktų apsvarstyti jų keitimą, nes protetoriaus gylis gali būti geras, tačiau jei padanga yra sena, o guma sutrūkinėjusi, ši prie didesnio greičio gali plyšti. Tai reiškia, kad protektoriaus gylis nėra vienintelis kriterijus į kurį reikia atsižvelgti“, – akcentuoja ekspertas.

Be visų šių namų darbų, vairuotojams rekomenduojama patikrinti automobilio šviesos signalus ir lempas. Įsitikinti šių tinkamu veikimu.

„Būtina patikrinti ar žibintai gerai šviečia tamsiuoju paros metu, kadangi pasitaiko, kad kartais iš išorės žibintas gali šviesti, tačiau sutemus tos šviesos yra labai mažai. Problema gali slypėti išdegusiame lęšyje. Kitas svarbus momentas yra sureguliuoti žibintai. Ateinant tamsiam laikui ir turint prastai sureguliuotus žibintus, šie nuolat akins kitus vairuotojas ir kels pavojų“, – pažymi jis.

Technologijos padeda, tačiau neatstoja budrumo

Anot P. Valiukėno, šiuolaikinės technologijos palengvina vairavimą ir gerokai padidina saugumą, tačiau vien jomis pasikliauti negalima.

„Viena paprasčiausių pagalbinių priemonių yra navigacija, kurią galima naudoti telefone arba rasti automobilyje. Tuomet nereikia klaidžioti, navigacijos dažniausiai parenka palankiausią ir greičiausią tuometiniam eismui maršrutą. Naujesniuose automobiliuose galima aptikti tokias sistemas kaip automatinį juostų palaikymą, autonominę stabdymo sistemą, kuomet automobilis aptikęs kliūtį pradeda automatiškai stabdyti. Kita vertus, svarbu įsivertinti ir tai, jog saugumo sistemos gali tarsi apgauti vairuotoją, nes jie atsipalaiduoja ir praranda budrumą bei greitą reakciją, tad nuolatos išlikti akyliam vairuojant ir neprarasti budrumo – labai svarbu“, – pabrėžia „Longo LT“ vadovas.