Nauji reikalavimai numato, kad elektriniai paspirtukai ir dviračiai turi būti paliekami jiems skirtose stovėjimo vietos, vis tik jei to nebus paisoma, Viešosios tvarkos pareigūnai ne vietoje paliktus paspirtukus priverstinai nuveš.

Tiesa, ne vietoje paspirtuką palikusio asmens taip pat lauks atsakomybė. Pirmiausia, už pažeidimą jam gali būti skiriama administracinė atsakomybė ir piniginė bauda iki 90 eurų, o jei mikrojudumo priemonė buvo pastatyta neįgaliųjų transporto stovėjimui skirtoje vietoje – iki 180 eurų.

Vilniaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas informavo, kad vien per pirmąją savaitę, nuo rugpjūčio 12 iki rugpjūčio 18 dienos, buvo nutempta 51 mikrojudumo dalijimosi paslaugų transporto priemonė.

„Užfiksavus pažeidimą, kreipiamasi į atitinkamą dalijimosi platformą, kad ši pateiktų duomenis apie vairavusį asmenį. Informaciją platformos turi pateikti per 5 darbo dienas, o ją gavus skiriama bauda konkrečiam asmeniui“, – nurodė G. Grubinskas.

Tiesa, jis taip pat pabrėžė, kad už mikrojudumo priemonės nuvežimą ir saugojimą mokestis bus skiriamas ir transporto priemonių savininkams – platformų operatoriams. Už tai jiems teks sumokėti 48 eurus su PVM, tačiau bendrovės jau anksčiau skelbė, kad šią sumą taip pat turės padengti ne vietoje mikrojudumo priemones palikę asmenys.