Daugiausia įvykių – vasaros mėnesiais

Draudimo bendrovės „Ergo“ Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovo Raimondo Bieliausko teigimu, priekinio automobilio stiklo įdaužos – itin dažni draudžiamieji įvykiai. Tradiciškai jų skaičius pradeda augti kovo ir balandžio mėnesiais, o daugiausia tokių atvejų fiksuojama vasarą, vairuotojams iš miestų išvažiavus į gamtą ir žvyrkelius.

„Praėjusiais metais daugiausia tokių KASKO paraiškų gavome gegužę ir rugpjūtį – atitinkamai 539 ir 534, o mažiausiai gruodį – 297. Pavasarį prasideda aktyvūs kelio dangos tvarkymo darbai, po kurių kelio ruožuose kurį laiką būna daugiau akmenukų ir kitų smulkių nuotrupų, tad išauga ir rizika įskelti automobilio stiklą. Be to, šiltuoju metų laiku daugiau važinėjama rajoniniais keliais, kurių didelė dalis yra dengti žvyru“, – kalba R. Bieliauskas.

„Ergo“ atstovas pažymi, kad vien per pirmąjį metų pusmetį jau registruota daugiau nei 3 tūkst. KASKO žalų, susijusių su automobilio stiklo pažeidimais. Šiemet draudimo bendrovė klientams už jas jau išmokėjo arba rezervavo daugiau kaip 1,3 mln. eurų, vidutinė žala siekė beveik 450 eurų.

Nuostoliai gali siekti tūkstančius eurų

Pasak R. Bieliausko, kartais didelę žalos sumą gali lemti ir automobilio savininkų neatidumas. „Labai svarbu vos pastebėjus įskilimą kuo greičiau kreiptis į autoservisą. Jei įskilimas nėra didelis, nėra aplinkinių įtrūkimų, modernių technologijų pagalba stiklą dažniausiai galima pataisyti. Toks variantas – kur kas pigesnis, o stiklas ir atrodo, ir funkcionuoja kaip naujas“, – pataria specialistas.

Skilęs automobilio stiklas

Jis pažymi, kad jokiu būdu negalima į įskilimą nekreipti dėmesio ir toliau važinėti su pažeistu stiklu. Įskilimo vietoje kaupiasi purvas ir dulkės, o nuo smūgio taško pradeda formuotis įtrūkimai. Kuo ilgiau laukiama, tuo didesnė tikimybė, kad stiklo nebebus įmanoma suremontuoti, teks keisti.

„Jei stiklas negali būti suremontuotas ir jį reikia pakeisti, dėl naujesniuose automobiliuose esančių išmaniųjų technologijų kaina gali siekti ir 800–1000 eurų už vieną stiklą. Šiemet didžiausia draudimo bendrovės išmokėta KASKO draudimo kompensacija už akmenuko sukeltą žalą stiklui siekė 3 tūkst. eurų – lengvojo automobilio priekiniame stikle po akmenuko, kuris atskriejo nuo priešais važiuojančio automobilio, smūgio susidarė įtrūkimas ir stiklą teko visiškai pakeisti. Praėjusiais metais didžiausia kompensacija už panašų atvejį siekė net 8,7 tūkst. eurų. Neretai tokių didelių nuostolių galima išvengti, jei į servisą kreipiamasi laiku“, – pasakoja R. Bieliauskas.

Išvengti nelaimės – įmanoma

Ekspertas priduria, kad imantis tam tikrų atsargumo priemonių, automobilio stiklo pažeidimų neretai apskritai galima išvengti. Jis pataria važiuojant žvyrkeliu ar remontuojamu kelio ruožu rinktis mažesnį greitį, palaikyti saugų atstumą nuo kitų transporto priemonių.

„Ypač atsargiems reikėtų būti važiuojant už sunkiasvorių transporto priemonių ar jas lenkiant. Sunkvežimių padangos yra aukštesnės, tad tuo pačiu yra ir didesnė tikimybė, kad iš po tokios padangos išlindęs akmenukas skris aukščiau, dažniausiai – tiesiai į jūsų automobilio priekinį stiklą. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl važiuojant už sunkiasvorių transporto priemonių reikia laikytis didesnio atstumo“, – kalba R. Bieliauskas.

Jis taip pat primena, jog tam, kad pavyktų išvengti priekinio stiklo įbrėžimų, svarbi ir tinkama kasdienė priežiūra: kokybiški, stiklo nebraižantys valytuvai, specialiai tam skirtos stiklo valymo priemonės.