Aušinimo sistema – kritinis komponentas

Viena svarbiausių automobilių priežiūros sričių vasarą – tinkama aušinimo sistemos būklė. Aukšta aplinkos temperatūra, ilgi stovėjimai spūstyse ir variklio apkrova gali pernelyg įkaitinti variklį, o tai gali sukelti rimtų mechaninių pažeidimų. Todėl labai svarbu reguliariai tikrinti aušinimo skysčio lygį, jo kokybę ir užtikrinti, kad visi aušinimo sistemos komponentai: radiatorius, vandens pompa, žarnelės ir termostatas – veiktų tinkamai.

„Prieš vasaros sezoną rekomenduojame atlikti aušinimo sistemos patikrinimą. Automobilių remonto specialistai įvertins sistemos techninę būklę, patikrins slėgį, išvalys radiatorių ir, jei reikia, pakeis aušinimo skystį. Šios prevencinės priemonės leis išvengti gedimų ir užtikrinti, kad automobilis ištvers net didžiausias karščio bangas“, – teigia motointegrator.com platformos atstovas Mindaugas Šerėjus.

Karštis

Padangos: svarbi apsauga nuo karščio

Kitas labai svarbus aspektas – tinkama padangų būklė. Vasarą, kai kelių paviršius įkaista, padangos patiria didžiausią apkrovą. Prastos techninės būklės padangos gali sukelti rimtų problemų – pradedant nestabiliu vairavimu, baigiant padangų sprogimais arba net automobilio valdymo praradimu.

„Prieš vasaros keliones patariame atidžiai patikrinti padangų protektoriaus gylį, slėgį ir išorinę būklę. Nusidėvėjusios ar pažeistos padangos turėtų būti nedelsiant pakeistos naujomis. Be to, rekomenduojame apsvarstyti galimybę įsigyti specialias vasarines padangas, kurios yra pritaikytos eksploatacijai aukštoje temperatūroje ir užtikrina geresnį sukibimą su karštu asfalto paviršiumi“, – aiškina M. Šerėjus.

Nuo karščio saugo langų plėvelės ir uždangos

Ne mažiau svarbu apsaugoti ir pačią transporto priemonę nuo tiesioginių saulės spindulių ir aukštos temperatūros. Specialios apsauginės uždangos, dengiančios automobilį, ar UV atspindinčios langų plėvelės gali gerokai sumažinti salono perkaitimą ir apsaugoti plastikines bei gumines dalis nuo senėjimo.

„Rekomenduojame apsvarstyti galimybę įsirengti apsaugines uždangas ant priekinio stiklo ir automobilio stogo. Tai leis išlaikyti žemesnę temperatūrą salone ir apsaugos vidaus apdailos elementus nuo išblukimo ar deformacijos. Taip pat patariame uždėti UV atspindinčią plėvelę ant langų – tai padės blokuoti kenksmingus spindulius ir užtikrins malonesnę vairavimo aplinką“, – pataria M. Šerėjus.

Automobilis

Saugus ir ekonomiškas vasaros vairavimas

Be techninės priežiūros, labai svarbu ir atsakingas, ekonomiškas bei saugus vairavimo elgesys esant aukštai temperatūrai. Vairuotojai turėtų vengti staigaus pagreitėjimo ir staigaus stabdymo, nes tokie veiksmai dar labiau apkrauna automobilio darbą. Taip pat rekomenduojama sumažinti važiavimo greitį ir vengti ilgalaikio stovėjimo spūstyse, kad variklis neperkaistų.

„Patariame vairuotojams būti atidiems ir kantriems kelyje vasarą. Stenkitės važiuoti tolygiai, vengdami staigių manevrų, kurie gali pažeisti jautrias automobilio dalis. Taip pat venkite ilgo stovėjimo spūstyse, nes tai labai apkrauna variklį ir aušinimo sistemą. Jei įmanoma, rinkitės maršrutus, kuriuose mažiau spūsčių, kad automobilis neperkaistų“, – sako M. Šerėjus.

Laikantis šių patarimų, automobilių savininkai galės užtikrinti, kad jų transporto priemonės išliks optimalios būklės net ir karščiausiomis vasaros dienomis. Reguliari techninė priežiūra, apsauginės priemonės ir atsakingas vairavimas yra raktai į saugų ir problemų nekeliantį vasaros sezoną keliuose.