Atsidusęs vilnietis Andrius eina atsisėsti į keleivio vietą, mat prie vairo sėstis dar negali – vairuotojo pažymėjimo dar neturi, bet labai laukia, kada galės laikyti vairavimo egzaminą.

„Esu išsilaikęs visus mokyklinius egzaminus, pasiruošęs vairuoti, tikrai noriu pradėti vairuoti, bet pasižiūrėjęs į „Regitros“ egzaminų grafiką, egzaminą galėsiu laikyti tik po 5 savaičių. Įdomu, kodėl taip yra“, – svarstė vairavimo egzamino laukiantis Andrius Skalskas.

Eilės „Regitroje“ vyrą nemaloniai nustebino. LNK kalbino „Regitroje“ eilės jau sulaukusius žmones, jie taip pat pripažįsta, kad patekti čia – užtruko.

„Eilės yra didžiulės, galėtų būti daugiau efektyvumo“, – kalbėjo vairavimo egzamino laukęs vyras.

„Aš egzaminą laikau antrą kartą ir vietos laukiau du mėnesius“, – sako būsima vairuotoja.

Eilės yra išties didelės. Ir tiesą pasakius, tenka laukti netgi po mėnesį ar pusantro, vasarą teko laukti ir du mėnesius. Tai yra problema, tačiau pliusas tai, jog skelbė, kad nusipirko naują mašiną“, – komentavo dar vienas vairuotojas.

„Laikiau C kategoriją, tai kai neišlaikai, tada reikia 2 mėnesius laukti“, – komentavo vairuotoja.

„Kadangi aš laikau egzaminą su automobiliu su automatine pavarų dėže, tai neišlaikius pirmą kartą antro tenka laukti pusantro ar du mėnesius. Tokios tos eilės“, – patirtimi dalijosi dar viena vairuotoja.

„Regitros“ atstovai tikina, kad vis dar jaučiamos COVID-19 pasekmės.

„Praeitais metais faktiškai 3 mėnesius nedirbom, tai sukaupėm apie 25 tūkstančius nepriimtų egzaminų. Tai vėlgi, metų pradžioje turėjome 32 dienų laukimą. Šiai dienai laukimo terminas yra apie 24,7 dienos“, – aiškino „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

Taip pat esą dėl viruso kartkartėmis iškrenta vienas kitas egzaminuotojas. Norintiems laikyti egzaminą patariama užsirašyti, kaip įmanoma anksčiausią laiką, tačiau kasdien patikrinti, gal atsirado vieta dar anksčiau.

„Mes rodome dvi skirtingas eiles. Viena eilė – pirmąkart laikantiems, jie visada mato geresnes vietas, ir pakartotinai laikantys mato truputį prastesnes vietas – tolimesnį periodą. Tai jeigu neužimamos vietos pirmą kartą laikančių, kas įvyksta dažnai, mes jas iš karto atlaisviname. Labai patarčiau kaskart užmesti akį“, – patarė S. Šuminas.

Vairavimo egzaminas

O kai kurie taip ir daro.

„Pasitikrini kelis kartus per dieną ir randi. Aš antrą kartą laikiau, tai radau vietą maždaug po savaitės“, – kalbėjo jaunas vairuotojas.

Taip pat patariama pabandyti egzaminą laikyti mažesniuose miestuose.

„Visuomet didžiausios eilės yra Vilniuje ir Kaune. Tai yra didžiausi miestai, bet vėlgi, įvertinus Lietuvos geografinį dydį, galima pasirinkti ir centrą, kuris nutolęs 80 kilometrų“, – sakė S. Šuminas.

„Taip, jei tik laiko yra, be abejo galima važiuoti“, – sakė vienas būsimų vairuotojų.

Kita vairuotoja teigė, kad ir kituose miestuose situacija panaši.

„Žiūrėjau visur, tai ir kituose miestuose būtų tekę laukti panašiai“, – kalbėjo vairavimo egzamino laukusi vilnietė.

„Daugiau visokių sąlygų yra, pats eismas intensyvesnis, sankryžos sudėtingesnės, na o jeigu kaime išlaikai, kur vienas žiedas, viena gatvė, po to didmiesčiuose ir būna avarijos“, – sakė dar vienas vairuotojas.

„Ten bus dar sunkiau, nes nepažįsti gatvių. Manau, kad geriausia laikyti ten, kur ir mokaisi vairuoti“, – kalbėjo antrą kartą vairavimo egzaminą laikysianti vilnietė.

„Aš esu sąžiningas vairuotojas, vilnietis, tikiu savimi ir tikiu, kad išlaikysiu egzaminą. Man nereikia važinėti į Ukmergę ar dar kažkur“, – kalbėjo dar vienas kalbintas vilnietis.

„Kai Vilniuje gyveni, tai ir norisi savam mieste. Savi keliai, savi žmonės, savi veidai“, – komentavo vairuotoja.

Pastebima, kad ne tik pailgėjo norinčiųjų laikyti vairavimo egzaminą eilės, tačiau ir egzaminą išlaiko mažiau žmonių nei anksčiau.

„Tas periodas, kada mes nedirbom, bet vairavimo instruktoriai galėjo dirbti, po to buvo atvirkštinė situacija, po to ne visi rasdavo vietų papildomoms pamokoms. Aibė priežasčių gali būti“, – sakė S. Šuminas.

Iki pandemijos vairavimo egzaminą išlaikydavo 4 iš 10, šiuo metu, tik 3 iš 10 laikančiųjų.

Visą reportažą galite peržiūrėti žemiau.