Bemiegės naktys

Kartu su vasara į Panevėžio centrą grįžo ir motociklų riaumojimas vakarais. O vieno daugiabučio gyventojai jaučiasi tarsi prie intensyvios autostrados.

Kiti miestai jau ėmėsi priemonių pažaboti ratuotus triukšmadarius. Aukštaitijos sostinėje gyventojams lieka gelbėtis patiems ausų kamštukais.

Pačiame miesto centre, J. Basanavičiaus gatvėje gyvenanti pavardės nenorėjusi viešinti Kristina sako suprantanti, kad tokioje vietoje kapų tylos nebus, tačiau kas vyksta vasarą, prasilenkia su bet kokiomis triukšmo tolerancijos ribomis.

Nuslūgus automobilių srautams ir gyventojams ruošiantis miegoti, į gatves išrieda plieniniai žirgai arba dar blogiau – jaunimo pamėgti „plerpalai“.

„Suprantu, kad nėra tokio įstatymo, kuriuo būtų galima drausti važinėti miesto gatvėmis motociklams ir motoroleriams, bet triukšmo normos juk turi būti. Akivaizdu, kad vakarais vyksta lenktynės, tarsi specialiai yra gazuojama prie šviesoforų, taip sukeliant dar didesnį garsą“, – pasakojo Kristina.

Dėl motociklų keliamo triukšmo pernai ji kreipėsi į policiją, tačiau, pasak Kristinos, niekas nepasikeitė – motociklai ir toliau skraidė gatvėmis miestui bandant migti.

„Kai toks karštis, neįmanoma miegoti uždarytais langais. Bet atsidarę langus liekame be miego. Kartais net iki pirmos, antros valandos nakties zuja motociklai. Man niekaip nesuvokiama, kodėl ratus sukti reikia būtent pačiame miesto centre, kodėl negali važinėtis kur nors užmiestyje, kur tas riaumojimas niekam netrukdytų. Ar dėl to ši pramoga netektų dalies žavesio? Apskritai esu nusivylusi mūsų policija, kuri žinodama šią problemą nesiima jokių priemonių“, – kalbėjo Kristina.

KET pažeidimai Panevėžyje

Ir triukšmas, ir greitis

Motociklų griausmas iš lovų verčia visus miesto centre gyvenančius panevėžiečius, o Elektros gatvės 6-ojo daugiabučio gyventojai ir jų kaimynai jaučiasi tarsi būtų įsikūrę prie judrios autostrados.

Šio namo bendrijos pirmininkė Zita Dambrauskienė teigė apie ramybę vasarą galinti tik pasvajoti. J. Basanavičiaus, Vilniaus, Smėlynės, Elektros gatvėmis vakarais ir naktimis vyksta nuolatinis motociklų, o kartais ir sportinių automobilių judėjimas. Nors miesto centre greitis ribojamas, tokiems lenktynininkams – nė motais.

„Ir vadinamosios britvos, ir jaunimo pamėgti motoroleriai, ir net sportiniai automobiliai pralekia skleisdami sprogimo garsus. Nežinau, ką ten daro, bet garsas baisus. Pravažiuoja milžiniškais greičiais“, – pasakojo Elektros g. gyventoja Z. Dambrauskienė.

Pasak namo pirmininkės, visais laikais jaunimas traukdavo į miesto centrą, bet anksčiau kone kiekvieną savaitgalį Elektros ar J. Basanavičiaus gatvėje budėdavo pareigūnai, tai greičio mėgėjus apramindavo.

„Nežinau, ar dabar trūksta pareigūnų, ar prevencija – nė motais. Gaila, kad nėra priemonių išmatuoti triukšmo garsumui. To reikėtų J. Basanavičiaus gatvėje, tikrai viršytų visas leistinas normas. Iki pat vėlumos čia jaunimas gazuoja“, – teigė Z. Dambrauskienė.

KET pažeidimai Panevėžyje

Kiemas virto gatve

Pasak namo pirmininkės, vakarinės ratuotųjų šėlionės – ne naujas reiškinys, bet šie metai išskirtiniai Elektros g. 6-ojo bei tuo pačiu kiemu besidalinantiems gretimų namų gyventojams.

Pradėjus naujosios autobusų stoties statybas ir miesto centre pakeitus automobilių judėjimo kryptis, vairuotojai, nenorėdami gaišti laiko prie J. Basanavičiaus ir Ukmergės gatvės šviesoforo, kelią trumpina sukdami per Elektros gatvės 6-ojo, Ukmergės g. 13 ir J. Basanavičiaus g. 2-ojo daugiabučio kiemą.

„Yra pastatytas ženklas, kad į kiemą galima įvažiuoti tik čia gyvenantiesiems, bet daugeliui tai nė motais – kad nereikėtų stovėti prie šviesoforo, prašalaičiai trumpina kelią ir per mūsų kiemą išvažiuoja į Elektros gatvę, o kiti, atvirkščiai – pro Elektros gatvę pasiekia centrą. Mūsų kiemas tapęs intensyvaus eismo gatve“, – guodėsi namo pirmininkė.

Pasak Z. Dambrauskienės, kai kurie dargi nesibodi paspausti greičio pedalo ir piktybiškai kieme signalizuoja pėstiesiems.

Kadangi kieme pastatyti atliekų konteineriai, gyventojai negali įrengti užtvaro.

„Gal kai baigs įrengti autobusų stotį, sumažės lakstymas per mūsų kiemą, bet dabar zuja ir zuja. Teko nusipirkti ausų kamštukus, nes kitaip neįmanoma užmigti“, – kalbėjo Z. Dambrauskienė.

Jei situacija nesikeis, pirmininkė svarsto kreiptis į Panevėžio savivaldybę, kad kieme įrengtų greičio ribojimo kalnelius.

Patarimas – kreiptis į policiją

Panevėžio savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Tadas Martinaitis tikina, kad jų skyrius skundų dėl motociklų keliamo triukšmo nėra gavęs. Šių specialistų rankos surištos: skyrius net neturi triukšmo matavimo prietaisų, kuriais būtų galima išmatuoti automobilių ar motociklų keliamą triukšmą.

„Jeigu triukšmas pernelyg garsus, tikėtina, kad šios transporto priemonės viršija greitį, todėl reikėtų pranešti Bendruoju pagalbos telefonu. Savivaldybė gali bausti tik už ne vietoje paliktą automobilį, o visais kitais atvejais – policija“, – pabrėžė T. Martinaitis.

KET pažeidimai Panevėžyje

Vedėjas teigė, kad ir gyventojai gali padėti pareigūnams – filmuoti ar kitaip fiksuoti pažeidėjus bei informaciją perduoti www.epolicija.lt.

„Visais atvejais reikėtų kreiptis į policiją. Mieste dirba nemažai policijos ekipažų, tikiu, kad operatyviai reaguojant būtų galima pagauti ir nustatyti tuos, kurie vairuoja chuliganiškai ar stipriai viršija greitį“, – teigė T. Martinaitis.

Nesugaunami triukšmadariai

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Jukniūtė sako, kad bėdų dėl motociklų ir motorolerių keliamo triukšmo būna kiekvieną pavasarį ir vasarą.

„Kai langai atidaryti, tas triukšmas labiau girdimas. Pranešimų dėl motociklų keliamo triukšmo tikrai būna, bet jie pavieniai. Į kiekvieną pranešimą reaguojama, tačiau dažnai atvykus į nurodytą vietą galimai triukšmą kėlęs motociklas jau būna nurūkęs“, – pažymi O. Jukniūtė.

Anot jos, stengiamasi rengti prevencinius reidus, kai daugiau dėmesio skiriama motociklų vairuotojams.

Aktualu daugeliui miestų

Kauno, Vilniaus ir Klaipėdos miestų savivaldybės pažaboti ratuotiems triukšmadariams įsigijo triukšmo matavimo prietaisus, kuriuos perdavė policijai.

Klaipėdoje ribojamas motociklų eismas tam tikromis miesto gatvėmis nuo 22.00 val. iki 8 val.

Ribojimų keliu žengė ir Birštono bei Trakų savivaldybės – pirmojoje motociklams negalima važiuoti centrinėmis miesto gatvėmis nakties metu, o antrojoje – net ir dieną.