Šiais metais, sausio – lapkričio mėnesiais, pareigūnai išaiškino 3886 atvejus, kai prie vairo sėdo neblaivūs vairuotojai. LKPT viršininkas Vytautas Grašys teigė, apskritai vairavimas ir alkoholis jokiais atvejais negali būti derinami. Šventiniu laikotarpiu, kai eismas tampa intensyvesnis, tai ypač aktualu. Tokiomis sąlygomis vairuotojai kaip tik turėtų išlaikyti kaip įmanoma didesnį budrumą.

Saugaus eismo ekspertai atkreipė dėmesį, kad net ir leistiną alkoholio kiekį suvartoję žmonės nebegeba į įvairias situacijas reaguoti pakankamai greitai bei laiku priimti reikiamus sprendimus. Dėl šios priežasties net ir vieną gėrimo taurę kilstelėję vairuotojai, o taip pat ir pėstieji, raginami vengti dalyvauti eisme. Jei kelionės išvengti nepavyksta – rinktis alternatyvius būdus.

Švęskite be automobilio

Šventiniu laikotarpiu vairuotojai raginami automobilį apskritai palikti namuose ar toje vietoje, kur bus apsistota šventinių dienų metu. Žinantys, kad prie šventinio stalo alkoholio išvengti nepavyks, turėtų iš anksto suplanuoti, kaip nusigaus iš namų į vakarėlio vietą, ir po to grįš į namus. Didžiųjų miestų gyventojai tokiais atvejais gali naudotis taksi paslaugomis, keliauti viešuoju transportu ar paprašyti pavėžėti blaivių, vairuotojo pažymėjimą turinčių artimųjų ar draugų.

Jei yra tikimybė, jog šalia esantis neblaivus žmogus ketins sėsti prie vairo, specialistai patarė iš anksto su juo apie tai pasikalbėti, paimti automobilio raktelius ar pasiūlyti pasilikti pernakt. Jei išgėręs žmogus tampa irzlus, patariama nesiimti drastiškų priemonių, o pirmiausia pabandyti pasikalbėti, išsiaiškinti, kodėl žmogus ketina važiuoti, bei paraginti keliauti kitais būdais.

Pavojus visiems

Sostinėje eismo srautai šventiniu laikotarpiu padidėja 15-20 proc., todėl neblaivaus vairuotojo sustabdyti neįstengę artimieji ar tokį eismo dalyvį pastebėję kiti vairuotojai, apie tai turėtų pranešti policijos pareigūnams. Intensyviame eisme dalyvaujantis išgėręs vairuotojas kelia didelį pavojų ne tik savo gerovei, bet ir kitų žmonių sveikatai bei gyvybei.

Gruodžio viduryje neblaivaus vairuotojo veiksmai jau nusinešė jauno žmogaus gyvybę. Su neblaiviu bičiuliu važiuoti ryžęsis vaikinas neišgyveno po to, kai nevaldomas automobilis rėžėsi į pakelės medį.

Spūtys sostinėje

Net jeigu kelionė su neblaiviu vairuotoju nesibaigs pakelės griovyje, nuo alkoholio apsvaigęs žmogus gali nepastebėti net ir atšvaitus dėvinčio, šalia kelio žingsniuojančio, pėsčiojo. Tokia klaida taip pat gali kainuoti kito žmogaus gyvybę.

Pasak V. Grašio, šventinis laikotarpis yra idealus metas, kada vairuotojai turėtų dar kartą perskaityti ir prisiminti Kelių eismo taisykles (KET) bei jų laikytis. Pareigūnas teigė, jog kiekvienas dalyvaujantis eisme turi prisiminti, jog yra atsakingas ne tik už save, bet ir už šalia sėdinčius, važiuojančius ir pėsčiomis einančius eismo dalyvius.

Kelių policijos viršininkas pabrėžė, kad besiruošdami šventėms žmonės turėtų tinkamai suplanuoti ir savo keliones, mat tik apgalvoti veiksmai gali padėti išvengti klaidų ir nelaimių keliuose.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)