Restauracija sukėlė audras

2021 metų rudenį socialiniame tinkle „Facebook“ pasipiktinę vilniečiai sukėlė tikrą audrą. Išvydę, kaip po atnaujinimo atrodo vienas iš Kražių kolonijos pastatų, esančių Vaižganto gatvėje, sostinės gyventojai naująjį pastato įvaizdį tiesiog išpeikė, kritikos negailėjo ir žinomi šalies architektai.

Kaip nurodyta Registrų centre, Kražių kolonijos pastatai yra įtraukti į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Dėl šios priežasties istorinio pastato atnaujinimas turėjo būti suderintas su Kultūros paveldo departamentu.

Tokiems pastatams keliami griežtesni reikalavimai – pastatai po atnaujinimo turi išsaugoti vertingąsias savybes, būtina laikytis medžiagiškumo reikalavimų.

Kražių kolonijos pastato tvarkybos projekte buvo nurodyta, kaip pastatas turėjo atrodyti po atnaujinimo. Projekte nurodyta, jog turėjo likti prieš atnaujinimą buvusi plytelių spalva, fasado dekoras numatytas pilkos spalvos.

Vis dėlto, istorinis Kražių kolonijos pastatas po atnaujinimo atrodė kitaip, nei buvo numatyta projekte. Toks rezultatas sukėlė vilniečių nepasitenkinimą, o tuo metu Vilniaus miesto savivaldybės vyriausiuoju architektu dirbęs Mindaugas Pakalnis sakė: „Tai yra klaiku.“

Montvilos kvartalas

Iškart po to, kai kilo skandalas, prie minėto pastato ir vėl atsirado pastoliai.

Darbai dar nebaigti, vertinimo nėra

Kilus ažiotažui dėl Vaižganto g. esančio istorinio pastato, Delfi išsiaiškino, jog pastatas ir šalia jo esantis 0,0266 ha ploto sklypas priklauso verslininkės Ingos Malinauskienės įmonei „Amerigas“. Tuomet minėtos įmonės vadovė tikino, jog tai, ką išvydo vilniečiai, tebuvo tarpinis darbų rezultatas, žadėjo, kad galiausiai fasadas bus atnaujintas pagal suderintą projektą.

Praėjus beveik trejiems metams, Delfi įmonės „Amerigas“ dar kartą pasiteiravo, dėl kokių priežasčių tuo metu nepavyko istorinio pastato atnaujinimo darbai. Pasak minėtos įmonės direktorės D. Dukšienės, prieš beveik trejus metus buvo pradėti vykdyti tik pirminiai istorinio pastato fasado darbai, „kuriuos buvo būtina atlikti prieš artėjantį žiemos sezoną, kad pastato fasadas būtų tinkamai izoliuotas, siekiant apsaugoti jį nuo šalčio“.

Pašnekovė priduria, jog pradėjus darbų vykdymą ne kartą teko pristabdyti procesus dėl papildomų ekspertizių atlikimo, kurių nebuvo galimybės numatyti ir atlikti nepradėjus darbų.

Montvilos kvartalas

Kalbinta direktorė pabrėžia, jog įmonė, vos įsigijusi Kražių kolonijoje esantį pastatą, savo iniciatyva kreipėsi į Kultūros ministeriją, prašydama įtraukti aprašomą pastatą į valstybės saugotinų objektų sąrašą, nes iki tol tai padaryta nebuvo. Anot pašnekovės, iki įmonei įsigyjant Vaižganto gatvėje esantį pastatą, jis buvo kritinės būklės, medinės pastato apdailos ir konstrukcijų dalys – pūvančios. Pastatas buvo nešildomas, drėgnas, jame dėl nepriežiūros nyko vertingosios savybės.

„Pažymime, jog pastato atnaujinimo darbų atlikimui esame pasamdę ilgamečius atestuotus restauratorius, turinčius kvalifikuotą patirtį, todėl pastato atnaujinimo darbai yra atliekami ne tik pagal nustatytus reikalavimus, tačiau juos vykdo ir savo srities profesionalai, kurie, be kita ko, vykdė ir valstybinės reikšmės objektų atstatymo darbus“, – sako D. Dukšienė.

Tuo metu, kai vilniečiai išreiškė nepasitenkinimą atnaujintu istoriniu pastatu, į šią situaciją sureagavo ir Kultūros paveldo departamentas (KPD). Tada jo direktorius Vidmantas Bezaras teigė, kad jo vadovaujami inspektoriai visko taip nepaliks ir kad klaidos turės būti ištaisytos.

Delfi susisiekė su KPD atstovėmis. Kalbėdamos apie anuometinę situaciją, jos patikino, kad „pastato valdytojams buvo išrašyti reikalavimai ir jie viską įsipareigojo taisyti“.

„Žalos nebuvo fiksuota, bet buvo įpareigojimas kartu su restauratoriais parengti naują tvarkybos darbų projekto laidą su sprendiniais, kurie ištaisytų visus ne pagal projektą atliktus darbus“, – komentuoja KPD Vilniaus teritorinio skyriaus vedėja Gerda Ožiūnaitė.

Delfi pasidomėjo, ar tai, kad šiuo metu istorinio pastato išvaizda yra pasikeitusi, reiškia, kad valdytojai ištaisė prieš tai padarytas klaidas. Vis tik, KPD atstovės patikino, jog darbai dar nebaigti, o pats objektas bus tikrinamas vėliau. Dėl to, kaip dabar atrodo fasadas, KDP išvadų taip pat neturi.

Štai, kaip šiuo metu atrodo garsusis istorinis pastatas:

Privalo grąžinti vertingąsias savybes

Kai prieš beveik trejus metus kilo visuomenės nepasitenkinimas dėl vieno iš Kražių kolonijos pastato atnaujinimo, Delfi išsiaiškino, jog pažeidimų fiksuota ne tik pastato išorėje, bet ir viduje. Tuo metu KPD atstovė tikino, kad be pažeidimų atnaujinant pastato fasadą, dar buvo demontuotos pastato vidaus vertingosios savybės.

Tuomet KPD domėjosi, kur „restauruoti išvežtos demontuotos kai kurios vertingosios savybės“.

Šiandien KPD Vilniaus teritorinio skyriaus vedėja G. Ožiūnaitė informuoja, jog vertingosios savybės į pastatą dar nėra grąžintos.

„Vertingosios savybės yra plytelės, durys – tai, kas reikalinga statybos darbų užbaigimo metu. Faktas, kad kol nebus atliktų visų statybinių darbų, niekas apdailos darbų nedarys“, – komentuoja KPD atstovė.

Pasak jos, nors vertingųjų savybių aprašomame objekte dar nėra, vis tik pastato valdytojas yra įpareigotas jas išsaugoti ir sugrąžinti, kitu atveju, sako pašnekovė, nebus galima priimti tvarkybos darbų, gali būti skaičiuojama žala.

Pingai

Vis dėlto, įmonės „Amerigas“, kuriai priklauso istorinis pastatas, direktorė patikina, kad vertingųjų savybių pastate yra. Ji teigia, kad „šiuo metu jos restauruojamos bei atstatomos pagal tvarkybos projektą“.

„Pažymime, jog pastaruoju metu kompetentingos institucijos atliko tarpinę minėtų programų įgyvendinimo apžiūrą, kurią patvirtino, todėl galime teigti, kad pastato atstatymo darbus atsakingai atliekame pagal nustatytus reikalavimus su Kultūros departamento žinia bei priežiūra“, – komentuoja D. Dukšienė.

Delfi pasiteiravo KPD atstovų, kas būtų tokiu atveju, jei istorinio pastato atnaujinimo darbai nepavyktų. Pasak G. Ožiūnaitės, įstatyme nėra numatytos tokios galimybės sužaloti vertingąsias savybes ir negrąžinti jų į vietą. Specialistė paaiškina, kad jeigu neįmanoma išsaugoti vertingųjų savybių, jos turi būti atkurtos pagal tipą ir medžiagiškumą.

Galiausiai KPD atstovė paaiškina, kad pastato valdytojai, netinkamai atlikę atnaujinimo darbus, neišsisuktų su bauda. Pasak G. Ožiūnaitės, vertingosios savybės turi būti atkurtos tokios, kokios buvo.