Respublikinio priklausomybės ligų centro Panevėžio filialui persikėlus į naujas patalpas Tinklų gatvėje, ištuštėjęs buvęs „Ekrano“ profilaktoriumas dabar sulaukia tik smalsių paauglių, vandalų ir benamių vizitų. Tačiau jau artimiausiu metu buvusios ligoninės patalpos turėtų keliauti į Turto banko rankas.

Kitą šio didžiulio statinio dalį valdantis panevėžietis verslininkas tikisi, kad greičiau bus paskelbtas aukcionas, nei vandalai suniokos vaizdingoje vietoje, ant marių kranto stovintį sovietmečio gigantomaniją menantį pastatą.

Liko avarinės būklės

Respublikinio priklausomybės ligų centro Panevėžio filialo direktoriaus Dariaus Mačiulio teigimu, šios įstaigos buvusios patalpos Elektronikos gatvėje šiuo metu perduodamos Turto bankui.

Patalpas gydymo įstaiga atlaisvino praėjusių metų rudenį. Turintieji įvairių priklausomybių dabar gydomi Tinklų gatvėje, kur kadaise buvo įsikūrusi Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“.

„Tikimės, kad dar mėnesio pabaigoje visi perdavimo procesai bus baigti“, – viliasi D. Mačiulis.

Anot direktoriaus, dar prieš ligoninei išsikraustant, pastatas buvo avarinis, visos inžinerinės sistemos tragiškos būklės, tebuvo laiko klausimas, kada suges santechnika ar elektros instaliacija. Dabar situacija dar prastesnė. Kadangi pastato niekas neprižiūri, jis kenčia ir nuo vandalų.

Patalpos Elektronikos gatvėje šiuo metu perduodamos Turto bankui.

„Kad atitiktume minimalius higienos reikalavimus, savo patalpas perdažydavome, ką nors patvarkydavome, bet visos inžinerinės sistemos jau buvo atgyvenusios. Paskutinius mėnesius netgi stengdavomės nebematyti vėl kokiame rūsyje pro prakiurusius vamzdžius lašančio vandens. Žinojome, kad kraustysimės, tai nebesinorėjo investuoti, nes viso pastato situacija buvo tragiška“, – pripažįsta D. Mačiulis.

Direktoriaus teigimu, su didžiuliu nerimu jie laukdavę žiemos, mat net įmonės, kuri prižiūrėjo šildymo sistemas, atstovai neduodavo garantijų, ar vamzdynai atlaikys šildymo sezoną. Blogybė buvo ta, kad katilinė, iš kurios tiekiama šiluma, stovėjusi visai kitoje pastato dalyje, tad ir vamzdynai eidavo per visą neeksploatuojamą dalį. Sąskaitos už šildymą ligoninei per mėnesį siekdavo ir po 10 tūkst. eurų.

Negana to, pašaliniai, įsibrovę į privačią nenaudojamą pastato dalį, neretai apgadindavo šildymo sistemą.

„Kai pastatas neprižiūrimas, prašalaičiai užsukdavo ir kokias rankenėles ar saugiklius sudaužydavo. Žiūrėk, ir vėl nebeturime šildymo. Higienos normas atitikdavome, bet pastatas jau buvo avarinės būklės. Didžiąją jo dalį įsigijusi bendrovė „Stigma“. Ji suinteresuota įsigyti ir likusią dalį, tad gal greitai kas nors keisis“, – mano D. Mačiulis.

Pasak direktoriaus, ligoninei persikėlus į naujas patalpas, gerokai išaugo ir eilės laukiančiųjų stacionarinio priklausomybės ligų gydymo.

Visiems vienodos sąlygos

Turto banko Komunikacijos skyriaus vadovas Karolis Vaitkevičius patvirtino, kad jau gautas Respublikinio priklausomybės ligų centro kreipimasis dėl turto perdavimo.

Sąskaitos už šildymą ligoninei per mėnesį siekdavo ir po 10 tūkst. eurų

Šiuo metu rengiamas tokio sprendimo projektas.

„Jei pastatą atnaujinti ir pritaikyti valstybės reikmėms finansiškai neapsimokės arba tokių patalpų valstybės įstaigoms nereikės, objektas bus parduodamas elektroniniame aukcione. Pardavus valstybės valdomą nekilnojamąjį turtą, dalis lėšų pervedama į biudžetą, kita dalis skiriama kitiems valstybei reikalingiems pastatams atnaujinti arba jiems statyti“, – komentavo K. Vaitkevičius.

Pasak jo, Turto banko organizuojamuose elektroniniuose aukcionuose pradinė kaina nustatoma remiantis nepriklausomų vertintojų išvadomis, o dalyvavimas aukcione yra atviras ir visiems vienodomis sąlygomis.

„Įstatymas nenumato pirmumo teisės pastato bendrasavininkiams, tačiau Turto bankas turi pareigą informuoti bendrasavininkį apie organizuojamą aukcioną. Savo ruožtu Turto bankas visada juos aktyviai kviečia dalyvauti valstybės turto aukcionuose“, – teigė K. Vaitkevičius.

Laukia aukciono

Valstybei priklauso tik dalis buvusio „Ekrano“ profilaktoriumo. Kitą, priklausiusią Panevėžio savivaldybei, prieš keletą metų iš jos įsigijo bendrovė „Stigma“.

Šios direktorius Andrius Zigmantas nuo pat įsigijimo dienos tvirtino, kad apie planus prikelti buvusį profilaktoriumą antram gyvenimui galės kalbėti tada, kai pavyks įsigyti ir kitą jo dalį, kur tuo metu glaudėsi Priklausomybės ligų centro Panevėžio filialas.

Valstybei priklauso tik dalis buvusio „Ekrano“ profilaktoriumo

„Kol kas turime tik vieną viziją – nupirkti ir antrą pastato dalį. Kai savo rankose turėsime visą pastatą, galėsime svarstyti, ką su juo daryti. Kol nėra visas pastatas mūsų, sunku kurti kažkokius planus. Aukcione dalyvausime, bet ar pavyks mums nupirkti, priklausys ir nuo kainos, ir nuo kitų dalyvių“, – svarsto A. Zigmantas.

Verslininkas neslepia, kad nors įsigijo jokios veiklos nevykdžiusį pastatą, jo priežiūra nebuvo lengva.

Kaskart nuvažiavus patikrinti, kaip atrodo geltonplytis mūras ant „Ekrano“ marių kranto, atrasdavo išlaužtas duris ir langus. Į buvusį profilaktoriumą traukdavo ne tik benamiai, ieškantys stogo virš galvos, bet ir smalsūs paaugliai.

„Rūpesčio tikrai daug. Nors savo pastato dalį nuolat prižiūrime, užkalame angas, visos spynos vėl nudaužomos, grotos išlaužomos. Priklausomybės ligų centro dalis – tiek teritorija, tiek pats pastatas – buvo kruopščiai prižiūrima, bet jau ir čia siautėja vandalai“, – tvirtino A. Zigmantas.

Panevėžio legenda

Daugiau nei 5,5 tūkst. kvadratinių metrų pastatas vaizdingoje marių pašonėje sovietmečiu garsėjo prabangiomis gydyklomis ir prabanga – jis statytas kaip „Ekrano“ gamyklos profilaktoriumas-sanatorija.

Vėliau, iki 2009-ųjų, čia veikė tuberkuliozės ligoninė. Nors jos erdvėmis negalėjo atsidžiaugti sergantieji džiova ir personalas, ligoniai buvo perkelti į miesto centre, Ramygalos gatvėje, esančią Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų kliniką.

Ligoninei išsikrausčius, patalpos ilgai buvo tuščios, kol 2010-aisiais įsikūrė nakvynės namai. Dar po penkerių metų benamius perkėlus į rekonstruotą Socialinių paslaugų centrą A. Mackevičiaus gatvėje, milžiniškas pastatas paliktas likimo, gamtos ir pastogės neturinčių vargetų valiai. Nesaugomą avarinės būklės apleistą pastatą ant „Ekrano“ marių kranto panevėžiečiai praminė benamių viešbučiu.

Didžiuliame pastate tebuvo likęs vienas Priklausomybės ligų centras, užimantis apie 1 tūkst. kv. m. O praėjusių metų rudenį išsikėlus ir šiems, sovietmečio didybę menantis pastatas vaizdingoje marių pakrantėje liko tuščias laukti geresnių laikų.