2018 metais A. Valujavičiaus gyvenime įvyko lemtingas susitikimas, kuris labai greitai keliautojo galvoje sudėliojo ateities projektą – namo ant vandens statybas.

„Prieš 5 metus, 2018 m., leidausi baidare per Nemuną. Mano planas buvo perplaukti visą Nemuną, tai buvo mano pati ilgiausia tuo metu kelionė baidare. Paskui buvo Dunojus ir toliau. Tais metais įvyko vienas lemtingas susitikimas, kuris man pametėjo idėją į ateitį. Aš sutikau Arūną Damkų. Tai buvo atsitiktinis momentas, tiesiog plaukdamas pamačiau laivą – būstą. Arūnas išlindo iš jo, sako: gal nori arbatos atsigerti. Tuo metu jis man aprodė savo būstą – namus – studiją, kurį pasistatė Kauno mariose. Jo idėja buvo nuplaukti iš Kauno marių iki Marselio Prancūzijoje. Jis tai darė upėmis, kanalais, ežerais, kol galiausiai per dvejus metus pasiekė Marselį.

Ta mintis, kad jis pasistatė tokį laivą ir tai nėra jachta, kateris, o laivas – studija – namai, ir dar tokio dydžio, mane sužavėjo. Pasakiau: ir aš noriu tokio laivo. Tuo metu neturėjau nei laiko, nei finansų įgyvendinti tokią idėją. Tai yra gana nepigus projektas. Gyvenimas tokiuose laivuose yra propaguojamas Prancūzijoje, Olandijoje. Aš sau pasakiau: vieną dieną. Jau prieš Atlantą pažadėjau sau, kad po jo skirsiu dėmesį šitam laivui ir šią vasarą, po kokių keturių mėnesių, kelsiuosi į jį“, – pasakoja A. Valujavičius.

Aurimas Valujavičius

Keliautojas priduria, kad preliminarų šio namo ant vandens maketą jis nusibraižė iškart grįžęs iš kelionės po Nemuną. Kadangi studijavo architektūrą, tai padaryti nebuvo labai sunku. A. Valujavičius jau buvo susitikęs ir su komanda, kuri padės laivą pastatyti. Pradėti pirmieji darbai, o visų jų eigą, rezultatus ir kasdienius A. Valujavičiaus rūpesčius galite stebėti specialioje Delfi TV laidoje „Aurimo būstas“ ir sekti Delfi portale.

„Visos statybos vyks etapais, stengsiuosi tą fiksuoti, filmavimas vyks kiekvieną dieną ir bus toks apibendrinamasis videoblogas vieną kartą per savaitę. Mes ambicingai stengiamės šitą laivą padaryti per vasarą. Daug metų svajojau apie tai, dabar pagaliau taip sukrito, kad jau galiu imtis šitos idėjos“, – teigia A. Valujavičius.

Projektas – bene didesnis iššūkis nei Atlanto vandenynas

A. Valujavičius pasakoja, kad šios statybos – vienas didžiausių iššūkių, net ir palyginus su Atlanto vandenynu. Mat namo ant vandens konstrukcijos turi būti visai kitokios, todėl šį projektą įgyvendinti jam padeda būrys ekspertų.

„Daug metų apie tai svajojau ir dabar jau galiu imtis šios idėjos. Pradžioje etapas bus palapinė-angaras, tuomet pantonų surinkimas, profiliai, tuomet karkasas, šiltinimas. Būtų kaip ir standartinė statyba, tik tai yra ne ant pamatų, ne ant žemės, o ant plaukiojančių pantonų“, – pasakoja A. Valujavičius.

Aurimas Valujavičius

Jis tęsia, kad šis namas elektros energija apsirūpins pats – energiją gamins saulės panelės, tik žiemą planuojama pasinaudoti Kauno jachtklubo elektra.

Projektas gali baigtis vėliau nei planuota

Pradžioje A. Valujavičius planavo savo namą ant vandens pastatyti iki rugpjūčio, tačiau dabar jį ištiko problemos: tikėtina, namo statybos bus baigtos tik rugsėjį.

„Kad statybos vyktų greičiau, reikia specifinių sąlygų, tad namą nusprendėme statyti ne lauke, o viduje. Ar lietus, ar dar kažkas – viduje galėtume vykdyti darbus. Taigi pagalvojome, kad reikia arba statybinės palapinės, arba angaro“, – pasakoja keliautojas.

Pradėjus ieškoti tokios priedangos statyboms greit teko susidurti su pirmosiomis kliūtimis – pasirodo, rinkoje tokio dydžio palapinės paprasčiausiai nėra.

„Pagaliau susiradome ir išsinuomojome aukščiausią variantą. Angaras turėtų būti pastatytas per porą dienų, o tada jau bus galima dirbti“, – dalijosi jis.

Aurimas Valujavičius

Aurimas žinojo, kad tai nebus pigus projektas, mat vien angarui teks pakloti apie 6000 Eur.

„Mėnesiui angaro nuoma atsieina tūkstantį ir, nors norėtų pastatyti per vasarą, greičiausiai statybos nusitęs iki rugsėjo. Be to, vien jo surinkimo ir išvežimo kaina – dar 3000 Eur“, – skaičiuoja jis.

Pantonai, ant kurių stovės A. Valujavičiaus namas, sveria apie 50 kg vienas vienetas. Dėl tokio didelio svorio teko gerokai pasukti galvą, kaip jiems padaryti tvirtą pagrindą. Be to, pasak A. Valujavičiaus, jam nepavyko rasti tokio dydžio aikštelės su visiškai lygiu pagrindu, todėl teko konstruoti namo konstrukcijų pakėlimą nuo žemės. Mat lyjant lietui ant žemės telkšo balos, todėl dalis namo konstrukcijų dar net nepradėtos montuoti jau ėmė šlapti.

Kaip A. Valujavičiui sekasi statyti namą ant vandens, stebėkite kiekvieną penktadienį, 22 val., per Delfi TV ir sekite Delfi portale.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)