Dar visai neseniai tiek Europoje, tiek ir Lietuvoje buvo stebima ryški vonios kambario didėjimo tendencija. Tačiau šiandieną matome pasikeitimus. Vidutinis vonios kambario plotas, bent jau Vakarų šalyse, ne tik nustojo didėti, bet net šiek tiek mažėja. Galbūt tai susiję su išaugusiomis pirkimo bei išlaikymo kainomis, dėl ko prioritetas teikiamas mažesnės kvadratūros būstams – ypač didžiuosiuose pasaulio megapoliuose, kuriuose ir telkiasi didžiausia gyventojų koncentracija? Kad ir kokios priežastys egzistuotų, vis aktualesnė tampa mažų vonios kambarių įrengimo problematika. Ergonomikos klausimo vien veidrodžiais, erdvę didinančiais tik optiškai, išspręsti nepavyksta: kai kalbama apie komfortą, kovojama dėl kiekvieno centimetro.

Įrengimo specifika

Planuodami mažą vonios kambarį, labai gerai įvertinkite savo poreikius, apgalvokite, kas tikrai jums bus reikalinga, o ko galite atsisakyti. Prioritetą teikite tik patiems būtiniausiems elementams.
Norint optiškai padidinti erdvę reikėtų vadovautis įprastomis dizaino rekomendacijomis: atsisakyti pernelyg margų raštų, tamsius atspalvius keisti šviesesniais, pasitelkti veidrodžius.

Vonios kambarys (www.laufen.lt / Interjero ABC nuotr,)

Mažiems vonios kambariams itin tinkami – plonasieniai praustuvai. Dėl technologinių aspektų įprastiniai keraminiai turi ne tik storą sieną, bet dažnai ir tuščiavidurę struktūrą, galiausiai užimančią daugiau vietos. Plonas sienas turinčių praustuvų dubuo išlieka toks pats, bet išoriniai jo matmenys gali sumažėti net iki 10 cm. Tokių erdvę taupančių sprendimų galima atrasti ir Lietuvoje.Tokie sprendimai ne tik padeda sutaupyti brangių centimetrų vonios kambaryje, bet ir atrodo itin elegantiškai bei grakščiai.

Vonios kambarys (www.roca.lt / Interjero ABC nuotr,)

Įsirenginėjant mažą vonios kambarį, labai svarbu pasirinkti tinkamą praustuvo formą. Neskubėkite pirkti paties mažiausio, nes juo naudotis nebus labai patogu, o ir vanduo taškysis. Todėl apsvarstykite specialiai mažoms erdvėms skirtus sprendimus: asimetrinius, kompaktiškus, mažesnio gylio, su patogiais išplatėjimais reikiama kryptimi ar dalinai integruotus į baldą.


Vienas dažniausiai žmonėms kylančių klausimų – rinktis dušą ar vonią. Asmeniniai prioritetai labai svarbūs, tačiau reikia įvertinti ir pačią patalpą. Nors įprasta manyti, jog mažesniems kambariams tinkamesni dušo sprendimai, vis dėlto praktika kartais rodo ką kitą. Ypatingai, jei yra vienas ribojantis parametras. Pavyzdžiui, 70 cm pločio vonioje išsimaudyti galima išties komfortiškai, tačiau jei tiek erdvės turėsime dušui – patogu tikrai nebus.

Vonios kambarys (www.roca.lt / Interjero ABC nuotr,)

Laisvai pastatoma vonia – monumentalus, išskirtinis vonios kambario akcentas, kuriuo norisi grožėtis iš visų pusių. Vis dėlto, jei erdvė maža, toks pasirinkimas gali atrodyti dirbtinai įspraustas į interjerą ir prarasti savo žavesį. Be to, laisvai pastatomą vonią teks įrengti arčiau sienos, tad atsiras probleminių tarpų, kurių valymas taps nemenku iššūkiu. Jeigu šie aspektai nebaugina, o pati idėja vis dar džiugina – įgyvendinkite savo svajonę.

Mažam vonios kambariui tinkamesnis ne įprasto (dažniausiai 53-57 cm), bet kiek pamažinto (48-49 cm) ilgio klozetas. Šiam elementui pakabinti reikalingas potinkinis rėmas. Erdvės sutaupysite jį rinkdamiesi ne standartinio (14 cm gylio), bet kompaktiško (8 cm) gylio.

Vonios kambarys (www.laufen.lt / Interjero ABC nuotr,)

Norite ir klozeto, ir bidė?

Būtinai atkreipkite dėmesį į atstumų rekomendacijas. Jeigu šiuos įrenginius suplanuosite
per arti vienas kito, gretimos sienos, durų ar šalia esančio baldo, jais naudotis nebus patogu. Jeigu erdvė riboja, visada verta pagalvoti apie klozetą su integruota bidė funkcija, kurių pasirinkimas šiandieną – itin platus. Kai kurie iš jų – tikri technologijų šedevrai, padedantys patogiai pasirūpinti asmenine higiena, palaikantys švarą bei itin lengvai valomi.

Vonios kambarys www.roca.lt / Interjero ABC nuotr,)

Jei vonios kambarys nedidelis, nereiškia, jog ir kasdienių higienos reikmenų ar kitų švarinimuisi skirtų daiktų, kuriuos jame laikysite, turėtų sumažėti. Tiesiog svarbu apgalvoti, kaip juos patogiai suplanuoti. Rinkdamiesi praustuvą, kartu įsigykite ir specialiai jam pritaikytą spintelę. Kad būtų patogiau naudotis erdve, rinkitės mažesnio gylio baldus; neapsiribokite tik apatine sienų dalimi – jei netrukdo, juos kabinkite ir viršuje. Idealu, jei veidrodinę spintelę virš praustuvo galima integruoti gilyn į sieną – tuomet ji leidžia patogiai praustis. Įprastą rankšluosčių džiovintuvą („gyvatuką“) galite pakeisti šildoma siena, ant jos įrengdami kabyklas ar net lentynas.

Jeigu vonios kambarys labai mažas, įsitikinkite, ar tikrai namuose nėra kitos erdvės, kur būtų galima pastatyti skalbimo mašiną. Galbūt tamsiame kambarėlyje, drabužinėje, o gal integruoti į prieškambario spintą? Vonios kambaryje erdvumas bei judėjimo komfortas yra itin aktualūs, todėl situaciją įvertinkite kritiškai ir pabandykite skalbimo mašinai atrasti kitą vietą būste.

Jei šeimoje narių daugiau, o būste yra numatytas vienas bendras vonios kambarys, verta pagalvoti apie jo atskyrimą. Prausimosi ir tualeto kambariai taps mažesni, tačiau naudotis jais bus patogiau.

Daugiau interjerų idėjų ir nuotraukų ieškokite Interjero ABC „Instagram“ paskyroje ČIA.