Kas gali gauti paskolą?

Kaip laidoje „Delfi diena“ teigė finansinės įstaigos „Invega“ vyriausiasis projektų vadovas Vaidas Daktariūnas, pretenduoti į paskolą gali tiek privatūs, tiek viešieji juridiniai asmenys. Pašnekovas pridūrė, jog reikalavimai dėl paskolos keliami patiems paskolos gavėjams ir jų vykdomiems projektams.

„Klientas turi nepatirti sunkumų, projektai turi būti ekonomiškai gyvybingi. Kriterijų yra daugiau, tačiau šie pagrindiniai“, – komentavo V. Daktariūnas.

Pasak specialisto, tie, kurie savo ūkiams nori naudoti elektros energiją iš atsinaujinančių išteklių, gali pretenduoti į paskolą.

Pasiteiravus, kas konkrečiai gali gauti paskolą saulės ar vėjo elektrinei įsirengti, „Invegos“ atstovas patikino, kad pretenduoti gali tiek esami, tiek būsimi gaminantys vartotojai.

„Paskolą gali gauti norintys tapti gaminančiais vartotojais, jau esami vartotojai ir tie, kurie elektros į tinklą neatiduoda“, – paaiškino V. Dakatariūnas.

Specialistas komentavo, jog šiuo metu paskolos saulės ir vėjo elektrinėms įsirengti suteikiamos tik juridiniams asmenims, o greitu metu šia galimybe galės pasinaudoti ir ūkininkai.

Kita finansinė pagalba

Pirmąjį pašnekovą papildė ir įmonės „Saulės grąža“ direktorė Deiminta Noreikienė. Pasak jos, šiuo metu saulės elektrinių rinka išlieka stabili, tačiau juridiniams asmenims minėta paskola gali tapti išties naudinga.

Kaip laidoje „Delfi diena“ teigė D. Noreikienė, verslą paskola turėtų dominti ir dėl patrauklių paskolos palūkanų.

Tačiau minėta paskola – ne vienintelė finansinė pagalba norintiems įsirengti elektrines. Pasak pašnekovės, be paskolos yra ir parama tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims.

„Šiuo metu mažos ir labai mažos įmonės gali kreiptis dėl paramos saulės elektrinei iki 500 kW galios įsirengti, paramą skirsto Lietuvos energetikos agentūra. Vidutinės įmonės taip pat gali kreiptis dėl paramos kaupikliams įsirengti“, – komentavo D. Noreikienė.

Ji pridūrė, kad šiuo metu privatūs asmenys laukia naujos paramos, ją antrajame ketvirtyje dalins APVA.