Neįžengiami krūmynai ir kiauras rūsys


Laidos „Kada įkurtuvės?“ komandai reikėjo įdėti pastangų norint surasti ir pasiekti vienkiemyje esančią sodybą. Laidos herojė Greta Tylienė papasakojo, kokį vaizdą pamatė pirmą kartą atvykusi į sodybą. Anot jos, namas buvo apsuptas neįžengiamų krūmynų.

„Iš dviejų galų didžiulio namo buvo likęs per pusę mažesnis. Pusė pastato buvo išsivežta. Tiesiog taip namą buvo pasidalinę du broliai“, – kalbėjo Greta.

Šiandien šalia sodybos krūmynų jau nebėra, tačiau, pasak pašnekovės, kai kurių medžių šeima nusprendė nenaikinti. Jų pavėsis ypač praverčia karštomis vasaros dienomis. Pašnekovės tikinimu, įsigijus sodybą pirmiausia visas dėmesys buvo skiriamas aplinkos tvarkymui.

Kita namo problema, kurią šeima įsigijo kartu su sodyba, – kiauras rūsys, kurio būklę naujakuriai bandė pataisyti apie pora metų.

„Pirminė mintis buvo jį iš naujo suremontuoti. Po dviejų metų supratom, kad geriausia ką galim padaryti, tai jį užversti ir statyti terasą. Rūsio remontui ieškojome meistrų, tačiau kainos mums pasirodė nežmoniškai didelės. Ypač kad kalbame apie rūsį. Aišku, jis labai naudingas ir jo dabar labai trūksta, bet mano vyras svajoja jį tiesiog išsikasti“, – sakė Greta.

Pečius padėjo apsispręsti


Prie sodybos yra nemažai žemės: 1,4 h ploto sklypas. Tačiau, anot pašnekovės, į kiemo teritoriją jau sunku įtilpti. Iš viso šeima turi 8 h žemės.

„Kai susipirkome pusę namo, daugiau pastatų čia nebuvo. Vėliau vyras gavo dovanų metalinį garažėlį, kad turėtų kur laikyti įrankius ir pradėjo statyti ūkinį pastatą“, – tikino laidos herojė.

Ji atskleidė, kad 1894 metais statyta sodyba su sklypu šeimai kainavo 12,5 tūkst. eurų. Pagrindinės investicijos pirmiausiai buvo skirtos aplinkos tvarkymui, todėl namo atnaujinimo darbai taip greitai nevyko. Pašnekovė patikino, kad investicijų į sodybą šeima detaliai neseka, tačiau yra paskaičiavę, jog aplinkos tvarkymui reikėjo apie 10 tūkst. eurų, o namo atnaujinimui reikalinga mediena buvo gauta iš mišką turinčio uošvio.

Namo teritorija šiandien apsupta tvora, nes, pasak Gretos, aplinkui daug šernų ir stirnų, kurie mėgsta apsilankyti jų kieme. Todėl šeima susikūrė bent minimalią apsaugą.

Moteris neslėpė, kad vasarą gyvenimas verda didžiulėje terasoje, kuri pastatyta vietoj buvusio namo antrojo galo. Jos įrengimas kainavo apie 1000 eurų. Anot Gretos, vienas esminių darbų atnaujinant seną namą buvo ir kiauro stogo keitimas.

Šeima name nusprendė palikti autentišką pečių, ant kurio išgraviruota statybų data.

„Tai buvo vienas iš dalykų, kurį pamačiusi nusprendžiau, kad čia turi būti mūsų sodyba. Aš nežinau, kas nutiko, nes nesu labai sentimentali. Iš karto žinojome, kad jo tikrai negriausime ir norime jį atgaivinti bei pradėti naudoti pagal paskirtį“, – sakė Greta.

Sodybą šeima puoselėja nuo 2016 metų, tačiau planų, kaip dar viską pagerinti, netrūksta.

Jeigu norite pamatyti, kaip atrodo naujam gyvenimui prikelta sodyba Širvintų rajone, žiūrėkite laidoje „Kada įkurtuvės?“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją