Daug spontaniškumo

DELFI TV laidoje „Kada įkurtuvės?“ laidos herojai Kristina ir jos vyras Ivan ne tik aprodė kaip dvaras atrodo šiandien, bet ir atskleidė savo gyvenimo detalių. Moteris paklausta, kaip jie atsirado Elektrėnų rajone, sakė, kad viskas įvyko spontaniškai.

„Tiek šis projektas, tiek mūsų pažintis prasidėjo klausant širdies balso“, – atviravo Kristina, kuri su vyru augina tris vaikus.

XIX amžiaus dvarą šeima įsigijo prieš dvejus metus. O viskas prasidėjo kaip nekaltas pokštas, kai Ivan savo žmonai dvaro pardavimo skelbimą atsiuntė norėdamas tiesiog pajuokauti.

„Skelbimas atrodė tragikomiškas ir aš, žinoma, nesureagavau rimtai. Tačiau vieną dieną buvome laisvi ir nusprendėme atvykti pasižiūrėti. Tada viskas atrodė labai liūdnai: apaugę, paties pastato netgi nesimatė. Šiek tiek raudonos plytos švietė priėjus arčiau. Jis buvo suniokotas vandalų, nes 30 metų šio pastato niekas neprižiūrėjo“, – prisipažino Kristina.

Buvo lemta

Tačiau, jos teigimu, pasivaikščiojusi su vyru po pastato vidų pajuto jo aurą. Anot Kristinos, pardavėjas už dvarą pageidavęs tokios kainos, kurios šeima negalėjo sau leisti. Ji siekė netoli 50 tūkst. eurų.

„Tačiau mes turėjome santaupų ir jam pasiūlėme visas savo santaupas. Atrodė, kad tai labai nelogiška, nes pasiūlėme beveik dvigubai mažiau. Pora mėnesių pardavėjas tylėjo, o vėliau pasakė: „Imkit“. O mes per tą laiką galvojome, kaip bus, taip bus, mums nereikia problemos. Tačiau buvo lemta“, – pasakojo pašnekovė.

Vien sutvarkyti aplinką aplink dvarą šeimai užtruko metus. Iš viso dvaro teritorija siekia 15 hektarų.

„Mes pagrindiniam pastatui suteikėme pirmąją pagalbą: užlopėm ką reikėjo, paramstėm. Dabar mes galvojame, kaip būti arčiau projekto. Aš siūliau šalia pastato apsigyventi karavane, tačiau Ivan patikėjo vadinamojo svirno potencialu, nors jis atrodė kaip namelis ant vištos kojelės.

Čia ateityje bus svečių namai, o dabar kurį laiką galėsime gyventi patys“, – sakė Kristina ir laidoje atskleidė, kaip atrodo naujai įrengtas pastatas. Netgi interjere buvo išsaugotas pastato unikalumas ir autentiškumas. Tiesa, dar keletas darbų iki įkurtuvių čia laukia.

Vėliau bus imamasi pagrindinio pastato, nes kol kas, kaip Kristina įvardina, jis yra tik sienas turinti dėžutė.

Anot moters, šio dvaro atgimimas yra visos šeimos projektas, todėl prie darbų prisideda ir vaikai. Tiek Kristinai, tiek Ivan prie daugelio statybinių procesų teko prisiliesti pirmą kartą, nes abu darbuojasi IT srityje.

Pasidomėjo ir istorija

Pašnekovė neslėpė, kad dauguma sunkumų sukėlė biurokratiniai reikalai. Dvaro atnaujinimo darbams šeima kol kas iš banko paskolos neėmė, todėl, anot Kristinos, viskas vyksta lėčiau.

„Tačiau mes niekur neskubame, viską darome savo rankomis ir tuo pačiu mokėmės“, – patikino moteris.

Kristina su vyru pasidomėjo ir dvaro istorija. XIX amžiuje minimame pastate gyveno Šumskų giminė, kurie turėjo plytinę, ir namus jie būtent taip ir pasistatė. Šeima netgi sugebėjo atrasti pirmųjų namo šeimininkų anūkus ir proanūkius.

„Taigi dabar puoselėjame labai gražią istoriją, turime memuarus, kur pasakojama apie šią dvarvietę ir jos priešistorę“, – sakė Kristina.

Kokių sprendimų ėmėsi Kristina su vyru Ivan, žiūrėkite laidoje „Kada įkurtuvės?“.

Primename, kad DELFI.lt jau yra rašę apie Eglės ir Žilvino įsigytą molinį dvarelį Molėtų rajone. Apie šio pastato transformaciją galite paskaityti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją