Šįkart laidos „Kada įkurtuvės?“ komanda lankosi Kelmėje esančiame jurtų kaimelyje. Čia išrikiuotos 16 jurtų akį traukia ne tik dėl lietuviams neįprastos jų išvaizdos, bet ir dėl gamtos vaizdų, kurie atsiveria iš namelių terasų.

Kaip paaiškina pats jurtų kaimelio įkūrėjas D. Kuzminskas, jurtos, kaip statinys, yra artimos palapinėms, tik sunkesnės, o žmonės šią namus atstojančią konstrukciją statė jau neatmenamais laikais.

Susižavėjęs jurtomis, pirmąją tokią Darius pirmiausia pastatė sau. Kaip sako pašnekovas, tuo metu apie verslą jis nė negalvojo – tiesiog norėjo unikalaus poilsio gamtoje. Pirmąją jurtą šiaulietis pastatė prieš 15 metų, jurtos plotas – 40 kv. metrų. Šioje jurtoje įrengti net keli kambariai, taip pat virtuvė bei vonia.

„Tai yra visiškai natūralus statinys. Gerai sulaiko šilumą, bet praleidžią visą garsą – būnant viduje galima girdėti visus paukščius“, – apie pirmąją savo pastatytą jurtą pasakoja pašnekovas.

Jis priduria, jog pirmoji jo jurta pagaminta iš vilnos, kurią išorėje gaubia orui pralaidus brezentas.

Toliau laidos „Kada įkurtuvės?“ komanda kviečia apsilankyti kitose D. Kuzminsko įrengtose jurtose, sužinoti, kaip išties atrodo tokių namelių statyba ir kiek ji atsieina.