Šįkart Delfi Būstas domisi, kaip išties reikėtų valyti langus, kad rezultatas džiugintų, o pats valymo procesas būtų paprastas.

Kokias priemones turėti?

Prieš pradėdami, patikrinkite oro sąlygas ir pasirinkite ramią, debesuotą dieną. Tada susirinkite visas langų valymui reikalingas priemones:

  • kibirą (geriau naudoti du)

  • kempinę

  • langų valytuvą

  • valymo tirpalą (galite pasigaminti patys)

  • priemonę langams nusausinti

5 žingsniai, kaip valyti langus:

1. Apipurkškite langus vandeniu

Pirmasis žingsnis valant lauko langus – juos apipurkšti vandeniu, šiam veiksmui galima naudoti ir vandens žarną su antgaliu. Apipurkškite ne tik langus, bet ir visas aplinkines vietas, kad nuo paviršiaus pašalintumėte purvą ir šiukšles.

Langų valymas

2. Pamirkykite kempinę muiluotame vandenyje

Prieš pradėdami valyti lauko langus, pamirkykite kempinę arba šepetį šiltame muiluotame vandenyje. Vanduo turi būti pakankamai šiltas, kad ištirpintų muilą, bet ne toks karštas, kad nudegintų odą.

Tada į vandenį įpilkite norimo valymo tirpalo. Indams skirtas valiklis taip pat yra tinkamas pasirinkimas lauko langams valyti, nes jis švelnus stiklui ir gali veiksmingai išnaikinti purvą ir nešvarumus. Jei norėtumėte natūralaus tirpalo, naudokite baltojo acto ir vandens mišinį, pagamintą lygiomis dalimis.

Į vandenį įpylus valymo tirpalo, gerai išmaišykite mišinį, kad jis tolygiai pasiskirstytų. Tada į muiluotą vandenį įmerkite kempinę arba šepetį ir leiskite jam kelias sekundes mirkti, kad įsigertų.

Galiausiai, visiškai prisotinę kempinę muilo tirpalu, ištraukite ją iš vandens ir išspauskite vandens perteklių. Kempinė turi būti drėgna, bet ne šlapia.

3. Valykite langus

Pamirkę kempinę arba šepetį muiluotame vandenyje, galite pradėti valyti langus. Valykite juos nuo viršaus į apačią. Langų plovimas iš viršaus į apačią padeda išvengti nešvaraus vandens lašėjimo ant ką tik nuvalytų vietų.

Nuolat skalaukite šepetį ar kempinę muiluotame vandenyje, kad jie būtų švarūs viso langų valymo proceso metu.

Langų valymas

4. Nuplaukite langus

Baigus valyti langus, svarbu juos kruopščiai nuplauti. Skalaudami juos vandeniu, pašalinsite visus muilo ir nešvarumų pėdsakus ir užtikrinsite, kad ant langų neliktų dryžių ar muilo likučių.

Įsitikinkite, kad nuplovėte visas lango vietas, įskaitant kampus ir kraštus.

Nuplovę langus, ženkite žingsnį atgal ir įsitikinkite, ar langai išties švarūs. Jei pastebėjote kokių nors dryžių ar dėmių, galite šepetėliu ar kempine išvalyti šias vietas. Po valymo šias vietas būtinai nuplaukite vandeniu.

5. Sausi langai

Dabar laikas langus nudžiovinti. Geriausias būdas – naudoti langų valytuvą, tačiau jei jo neturite po ranka, ne mažiau veiksmingas gali būti ir laikraštis.

Naudodami langų valytuvą, pradėkite nuo lango viršaus ir traukite valytuvą tiesiai žemyn, po kiekvieno pravažiavimo jį švariai nušluostykite.

Langų valymas

Langams džiovinti taip pat galite naudoti laikraštį. Suglamžykite laikraščio lapą ir sukamaisiais judesiais nuvalykite stiklą, kad pašalintumėte vandens perteklių.

Valydami lauko langus venkite popierinių rankšluosčių ir ne mikropluošto audinių. Ant popierinių rankšluosčių gali likti suyrančio popieriaus likučių, o ant kasdienių rankšluosčių dažnai lieka pūkelių.

Ką verta žinoti prieš valant langus?

Langus valykite debesuotą dieną. Dėl tiesioginių saulės spindulių muilas ir kiti valymo tirpalai gali per greitai išdžiūti, todėl ant stiklo gali likti dryžių ar dėmių. Jei langus valysite debesuotą dieną, galėsite dirbti tolygiai ir turėsite pakankamai laiko kruopščiai nuplauti ir išdžiovinti langus.

Naudokite dviejų kibirų sistemą. Naudodami dviejų kibirų sistemą išvengsite purvo ir nešvarumų pasklidimo. Vieną kibirą pripildykite švariu muiluotu vandeniu, o kitą – švariu vandeniu, skirtu skalavimui. Įmerkite šepetį ar kempinę į muiluotą vandenį, nušveiskite langą, tada nuplaukite jį švariame vandenyje ir vėl įmerkite į muiluotą vandenį.

Langus valykite nuo viršaus iki apačios. Pradėdami nuo langų viršaus ir eidami žemyn išvengsite lašų ir dryžių.

Langus valykite dažnai, kad ant jų nesusidarytų nuosėdų. Dažnai valydami lauko langus išvengsite purvo ir nešvarumų sankaupų. Priklausomai nuo vietovės, kurioje gyvenate, langus galite valyti kartą per kelis mėnesius arba dažniau.