Kaimynai kenčia dvoką

Visai neseniai į „Delfi“ redakciją kreipėsi vilnietė Ilona, gyvenanti daugiabutyje Justiniškių mikrorajone. Kaip pasakojo vilnietė, minėtame daugiabutyje ji gyvena jau ilgus metus ir sako, kad tarp kaimynų niekuomet nebuvo kilę problemų.

Vis dėlto, komentuoja vilnietė, prieš dvejus metus į vieną pirmo aukšto butų atsikraustė naujas gyventojas, kuris, regis, pradėjo įvesti savo naujas taisykles.

„Tas naujas kaimynas įsigudrino prie savo durų, laiptinėje, palikti pilnus šiukšlių maišus. Tie maišai ten pastovi kelias dienas, paskui pats kaimynas juos išmeta. Kaimynai nepatenkinti – kodėl mes turime kęsti dvoką?“, – nepasitenkinimo neslepia Ilona.

Šiukšlės laiptinėje

Moteris priduria, kad naujasis kaimynas gyvena pirmame daugiabučio namo aukšte, todėl visi kaimynai, grįždami namo, mato jo paliktus šiukšlių maišus.

Vilnietė Ilona tęsia, kad su pirmo aukšto gyventoju kaimynai bandė kalbėtis, prašyti, kad šiukšlių maišų laiptinėje nepaliktų, tačiau, tikina, tokie pokalbiai vaisių nedavė – kaimynas iki pat šiol elgiasi kaip nori.

Galiausiai vilnietė sako, kad jaudinasi dėl vis labiau šylančio oro. Moteris sako nerimaujanti dėl to, kad dvokas, sklindantis nuo šiukšlių maišų, laiptinėje gali tapti dar stipresnis.

Bauda gali siekti iki 600 eurų

Dėl vilnietės Ilonos papasakotos istorijos „Delfi“ kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę. Pasiteiravome, ką turėtų daryti kaimynai, kenčiantys nuo tokios savivalės, ir ar šiukšlių maišus laiptinėje paliekančiam vyrui gresia sulaukti baudos.

Specialistai patikino, jog Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje galiojančiose Sanitarijos ir higienos taisyklėse apibrėžtos įvairios neleistinos situacijos, susijusios su daugiabučių bendrojo naudojimo patalpomis. Be įvairių kitų apibrėžtų situacijų draudžiama:

  • šiukšlinti bendrojo naudojimo patalpose ir liftuose;

  • užsiimti bet kokia veikla, kuri sukelia ar gali sukelti bendrojo naudojimo patalpų užterštumą ar skatinti parazitų, graužikų veisimąsi;

  • nešti į gyvenamąsias ir (ar) bendrojo naudojimo patalpas bei jose kaupti išmestas ar kitokiu būdu atsikratytas atliekas, nenaudojamas medžiagas ar daiktus;

Nekilnojamasis turtas

Paklausti, ką turėtų daryti vilnietės Ilonos kaimynai, savivaldybės atstovai patikino, jog jie apie pastebėtą pažeidimą turėtų pranešti savivaldybei, kartu pateikti nenuginčijamų įrodymų – pavyzdžiui, nuotraukų ar vaizdo įrašų, kur matytųsi, jog konkretus asmuo išnešė ir paliko bendrojo naudojimo patalpose šiukšlių maišus.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai pabrėžė, kad už nustatytą pažeidimą asmeniui gali būti skirtas įspėjimas arba bauda iki 600 eurų.

Tiesa, savivaldybės atstovai priduria, jog kitose savivaldybėse draudimai gali būti kitokie, nes taisykles tvirtina kiekvienos savivaldybės taryba atskirai.

Norite pranešti savo naujieną ar išsakyti nuomonę? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt