Vasarą NT rinka nebuvo aktyvi

Paskutiniais Registrų centro duomenimis, pateiktais birželio mėnesį, per pirmuosius penkis šių metų mėnesius Lietuvoje įregistruota 45,8 tūkst. NT objektų pardavimų – 16 proc. mažiau nei praeitų metų sausio-gegužės mėnesiais, kai buvo įregistruota 54,2 tūkst. NT objektų pardavimai. Vien tik per gegužę įregistruota 10,2 tūkst. NT objektų, arba 8 proc. mažiau nei pernai gegužę (11,1 tūkst.), bet 3 proc. daugiau nei šių metų balandį (9,9 tūkst.).

Vasara NT rinkos aktyvumu taip pat nepasižymėjo. „Inreal“ grupės duomenimis, 2023 metų liepą vien tik Vilniaus naujų būstų rinka, kuri yra didžiausia Lietuvoje, buvo net lėtesnė nei birželį. Skaičiuojama, kad per mėnesį susitarta dėl 189 būstų (214 naujų susitarimų, 25 atšaukimai) – 2 proc. mažiau nei birželį (atitinkamai: 193, 253, 60). Kita vertus, lyginant rodiklius su 2022 metų liepos skaičiais (64, 89, 25), šiemet jie tris kartus geresni.

„Ženkliai sumažėjo atšauktų susitarimų skaičius. Didesnis jų skaičius fiksuojamas tuose pačiuose projektuose kaip ir ankstesniais mėnesiais. Tikėtina, kad pagrindinė tokių atšaukimų priežastis – pardavėjo ir pirkėjo nesutarimas dėl išaugusių plėtros išlaidų pasidalinimo. Kita priežastis – „techniniai grąžinimai“, kuriuos lėmė dalies projektų svetainių turinio valdymo ypatumai ir marketingas“, – teigė minėtos bendrovės investicijų ir analizės vadovas Tomas Sovijus Kvainickas.

Antrinėje būsto rinkoje aktyvumo taip pat nebuvo. Bendrovės „1Partner LT“ skaičiavimais, senesnės statybos butų pirkimas vis dar vangus. Pasak minėtos bendrovės direktoriaus Viktoro Račkovskio, liepos mėnesį pirkėjai niekur neskubėjo. Antrinėje butų rinkoje sandorių apimtys Lietuvoje ir atskirai didmiesčiuose nukrito į šią žiemą matytas žemumas. Greičiausiai, taip nutiko dėl sezoniškumo – dalis pirkėjų tiesiog pasirinko atostogas, o ne būsto pirkimą. Vis dar kylančios palūkanos taip pat nepadeda, tad lieka klausimas, ar augantys atlyginimai ir atsitiesianti Lietuvos ekonomika sugebės atsverti neigiamas tendencijas būsto rinkoje?

Padaugėjo išperkamosios nuomos paslaugos klientų

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)