„Demus Asset Management“ vadovo Aleno Gumuliausko teigimu, ateities mikrorajonais galima vadinti kelias Kauno vietas, kuriose turto vertė turėtų augti sparčiausiai. Tai – Aleksotas / Freda, Žaliakalnis ir Šančiai, skelbiama pranešime spaudai.

Ambicingi planai Aleksote ir Fredoje

Pasak A. Gumuliausko, sparčiausia plėtra stebima aplink Kauno centrą. Pirmiausia, itin ambicingų planų turima prie pat centro esančioje Aleksoto ir Aukštosios bei Žemosios Fredos dalyje.

„Aleksoto ir Fredos esančiuose projektuose numatyta išvystyti daugiau nei 1 800 butų,“ – sako A. Gumuliauskas.

Maža to, šalia „Nemunaičių“ esančiame sklype planuojama vystyti multifunkcinį kompleksą, kuris dar labiau prisidės prie šios teritorijos patrauklumo gyventojams ir investuotojams. Čia taip pat planuojama pastatyti tiltą, kuris sujungs Aleksotą su Nemuno sala, o tai reikšmingai pagerins susisiekimą ir patogumą gyventojams, sako A. Gumuliauskas.

Nekilnojamasis turtas

Savo vardą pateisinantis Žaliakalnis

Itin patrauklia vieta prestižiniam NT tampa prie pat Kauno senamiesčio esantis Žaliakalnio mikrorajonas. Jis išsiskiria nedideliais, tačiau aukštos kokybės ir greitai vertę auginančiais projektais.

„Didžiausi projektai Žaliakalnyje yra jau vystomi „Naujapilis“ ir „Radio City“, taip pat planuojamas projektas Mituvos g. 9. Tačiau vertę čia sparčiausiai augins mažieji projektai, esantys arčiausiai centro,“ – teigia A. Gumuliauskas.

Pasak eksperto, Žaliakalnio patrauklumą lemia ir jo strateginė vieta – artumas senamiesčiui, puikus susisiekimas su miesto centru.

„Nedideli, bet kokybiški projektai čia turi didžiulį potencialą vertės augimui – jie skirti prestižiniam segmentui, todėl investicijos čia gali duoti didelę grąžą tiek trumpalaikėje, tiek ilgalaikėje perspektyvoje“, – pažymi A. Gumuliauskas.

Nemuno vingyje įsitaisę Šančiai

Taip pat netoli Kauno centro esantis Šančių mikrorajonas, įsitaisęs dailiame Nemuno vingyje, tampa vis patrauklesne vieta NT plėtrai. Čia vis dar dominuoja privatūs namai, tačiau dėl savo išskirtinės lokacijos mikrorajonas turi daug potencialo ir daugiabučių vystymui.

„Šančiuose jau vykdomi keli reikšmingi projektai, kurie pritraukia vis daugiau dėmesio. Taip pat planuojami kvartalai Verkių g. 48 ir Kranto al. 4/6,“ – pažymi A. Gumuliauskas. Jo teigimu, šie projektai ne tik padidins būsto pasiūlą, bet ir prisidės prie viso mikrorajono infrastruktūros ir gyvenimo kokybės gerinimo.

Nekilnojamasis turtas

Šančių plėtra yra svarbus žingsnis siekiant sukurti daugiau gyvenamųjų erdvių Kaune ir atliepti augančius būsto poreikius, o investicijos į šią vietovę gali ir ženkliai padidinti turto vertę ilgalaikėje perspektyvoje, teigia investicijų ekspertas.

Nors sparčiausiai plėtra šiuo metu vyksta netoli centro esančiuose mikrorajonuose, nevertėtų pamiršti ir Dainavos bei Gričiupio, pažymi pašnekovas.

„Nors tai yra standartiniai „miegamieji“ rajonai ir juose trūksta traukos centrų – laisvalaikio ir pramogų vietų, verslo centrų, per pastaruosius keletą metų dėmesys šiems rajonams augo. Tikėtina, kad ekonominio būsto ieškantys žmonės vis dažniau atsigręš iš šias miesto dalį“, – priduria A. Gumuliauskas.

Trijų rajonų vertė per kelerius metus padvigubėjo

Anksčiau dar tik laikyti perspektyviais, kai kurie Kauno rajonai jau išaugo, vis dar tebeauga ir, tikėtina, į juos investavusiems asmenims atnešė nemenką grąžą. Sparčiausiai pastaruosius šešerius metus vertę augino Aleksotas – čia naujų projektų vertė išaugo net 134 proc., rodo minėtos įmonės duomenys.

Pinigai

„2020 m. vidutinė butų kaina naujuose projektuose Aleksote siekė tik apie 1 500 EUR/kv.m. Didysis šuolis įvyko 2022 metais, kai rinkoje pasirodė tokie projektai kaip „Europos sodo namai“, „Matau Kauną“, „Panoramos trio“ ir „Nemunaičiai“,“ – teigia A. Gumuliauskas.

Šalia upių sankirtos įsikūrusi Vilijampolė nuo Aleksoto augimo tempais atsiliko nedaug – per 6 metus nauji projektai čia pabrango 117 proc.

„Vilijampolė daugiausiai yra užstatyta privačiais namais, o daugiabučių projektų čia yra nedaug. Nuo 2017 metų buvo išvystyti keturi projektai. Dar 2018 metais vidutinė kaina viename projekte siekė apie 2 000 EUR/kv. m, o dabar butai čia kainuoja apie 3 270 EUR/kv. m. Nors ateityje didelės plėtros čia nenusimato, kainos taip sparčiai augti nebeturėtų – jau dabar jos siekia senamiesčio lygį“, – kalba investicijų ekspertas.

Dainavos mikrorajone naujų NT projektų vertė per pastaruosius 6 metus padvigubėjo – išaugo 101 proc.

„Šio mikrorajono sėkmę lėmė tai, kad iki šiol buvusi pramonine zona, pastaraisiais metais Dainava keitė savo veidą nuo – 2017 metų čia buvo išvystyta daugiausia projektų visame Kaune. Nors projektai yra ekonominio segmento, kainos augo nuo maždaug 1 260 EUR/kv. m (2018 m.) iki 2 540 EUR/kv. m (2024 m.). Tai rodo didelį mikrorajono potencialą ir patrauklumą investuotojams bei pirkėjams“, – tvirtina A. Gumuliauskas.