Svarbu, kad šiuolaikiškas kultūrinis suvokimas būtų paremtas kokybišku gyvenimu, nes šiandienė visuomenė ieško ne standartinių objektų, o patirčių, atitinkančių jų poreikius. Miestas privalo būti patrauklus ne tik jame gyvenantiems žmonėms, bet ir turistams bei nepriklausomiems investuotojams.

Apie miesto plėtrą bei jo pozicionavimą užsienio rinkoje naudojant išmaniausias technologijas, kurios kasdien stebina visuomenę, padiskutuoti į Lietuvą atvyksta „KCAP“ urbanistikos dizainerė iš Olandijos Kotryna Kozlovskaja. Savo įžvalgomis bei patirtimi specialistė dalysis UAB „Structum projektai“ rengiamoje konferencijoje.

„Nuo pirmos dienos darbe jaučiausi esanti komandos dalis. Galėjau išreikšti save ir prisidėti. Priklausomumo jausmas, faktas, kad tavo nuomonė svarbi, net jei ir suklysi, būsi padrąsintas, sulauksi komentarų, kurie padės tobulėti, padėjo augti ir įveikti kliūtis greičiau ir neprarandant pasitikėjimo“, – sako K. Kozlovskaja.

Urbanistikos dizainerės teigimu, modernus miestas yra patvarus, efektyvus, beveik neeikvojantis išteklių, bet, svarbiausia, tai miestas, kuriame gyvena supratingi žmonės. Jie žino, kad dalykai privalo keistis tam, kad mūsų ateitis būtų geresnė. Turėtume fokusuotis ne į išmaniausias technologijas, o į urbanistinį intelektą – socialinę sferą bei viešųjų erdvių dizainą. Viešosios erdvės, kurios skatina susitikimus, idėjų bei produktų mainus, įsitraukimą ir maksimalų įvairovės jungimąsi.

K. Kozlovskaja tiki, kad ateities miestai integruos naujausias technologijas, kad sukurtų efektyvų gyvenimą, darbą, būdą keliauti, vartojimą bei gamybą. Lygiai taip pat ir žmonės išmoks, kaip egzistuoti efektyviai. Viešosios miestų erdvės bus vidiniai ir išoriniai labirintai, kur bet kas gali nutikti, ir tuo pat metu visi jaučiasi saugūs, geba dalytis tvirtomis kultūrinėmis vertybėmis bei socialinės lygybės normomis.

„Aš suprantu, kad tai gali skambėti idealistiškai, tačiau mums labai reikia socialinių vertybių pokyčio, kad galėtume daryti geriau sau, savo vaikams bei savo planetai“, – tikina K. Kozlovskaja.