Jau šiais metais Vilniaus centriniame verslo rajone pradėjo kilti naujas modernus verslo centras su visuomenei atviromis erdvėmis. Projektas įgyvendinamas pagal tarptautinį architektūros konkursą laimėjusios britų kompanijos „Rogers Stirk Harbour + Partners“ pasiūlymą. Pagal konkursą laimėjusį projektą, 0,6430 ha ploto sklype, esančiame Konstitucijos pr. 14A, statomas apie 19 tūkst. kvadratinių metrų ploto, 7 aukštų verslo centras. Ateityje planuojama pastatą sertifikuoti pagal tarptautinę sistemą BREEAM. Statybų užbaigtuvės numatomos 2025 m. pabaigoje.

Netoli šio naujo verslo centro dar šiais metais bus užbaigtas projektas Vilniaus STEAM centras, esantis Konstitucijos pr. 12A. Nuo vasario pradžios rekonstrukcijai buvo uždarytas Vilniaus planetariumas. Numatyti pastato rekonstrukcijos darbai iš esmės nepakeis objekto architektūros koncepcijos ir tūrio: jo vidaus erdvės bus dalinai praplėstos, racionaliau panaudotos šiuolaikinėms funkcijoms, pritaikytos modernioms technologijoms. Vilniaus universitetas kartu su Vilniaus savivaldybe planetariume kuria atviros prieigos centrą.

Čia pat Kalvarijų gatvėje 24A jau įpusėjo verslo centro „HERO“ statybos. Šiuo metu verslo centro statybų aikštelėje vyksta intensyvūs darbai: kyla 12 ir 14 aukštai iš numatytų 14-os ir 15-os, montuojami fasadai, dalis vidaus inžinerinių tinklų. Į projektą jau investuota 45,5 mln. Eur. Iš viso investicijos į Vilniaus centriniame verslo rajone plėtojamą verslo centrą „Hero“ sudarys 112 mln. Eur, o viešo kapitalo rinkoje planuojama pasiskolinti apie 60 % šios sumos – iki 67 mln. Eur. „Hero“ verslo centrą vysto NT projektų plėtotoja „Realco“. Planuojama statybų pabaiga 2025 metų trečiąjį ketvirtį. Čia pat bus sutvarkyta Krokuvos gatvės dalis nuo Giedraičių g. iki Kalvarijų g. ir jungiamojo kelio nuo Krokuvos g. iki Kalvarijų g. dalis.

Šalia „Hero“ verslo centro bus sutvarkyta viešoji erdvė buvusio „Ibrahim“ pasažo teritorijoje (tarp Lvivo g. 21B ir Kalvarijų g.). Šalia būsimo verslo centro bus įrengtas 647 m2 skveras su poilsio erdve. Naujame skvere bus pasodinta apie 10 naujų medžių bei apie 100 įvairių lapuočių ir spygliuočių krūmų.

Nekilnojamo turto plėtros bendrovė „Hanner“ Konstitucijos pr. 11 planuoja statyti naują biurų pastatą – „dangoraižį“. Bendrovė pasirašė sutartį su Vilniaus savivaldybe dėl sklypo detaliojo plano rengimo, statyboms leidimas gautas. Kada planuojama statybos pradžia, nėra žinoma.

Administraciniame pastate Lvivo g. 38 planuojama įkurti viešbutį, biurus bei butus. Nekilnojamojo turto (NT) plėtros bendrovė „Releven“ gegužės mėn. pranešė, jog gavo Vilniaus miesto savivaldybės pritarimą savo projektui „Lvivo 38“. Apie 115 metrų, 29 aukštų administracinės paskirties pastato statybas planuojama pradėti gavus leidimą, projektavimo darbai, numatoma, užtruks apie 9 mėn. Už šį pastatą būtų aukštesnis tik „Europos“ verslo centras, kurio aukštis beveik 150 m.

Prie Geležinio Vilko ir Lvivo gatvių sankirtos iškils naujas biurų pastatas. Vietoj buvusios ūkinės-gamybinės teritorijos Lvivo g. 68A ir Lvivo g. 64 sklypuose suprojektuotas administracinės paskirties septynių aukštų pastatas su požemine automobilių saugykla. 27 tūkst. m2 ploto pastate numatyta prekybos, maitinimo paslaugų, administracinės patalpos, konferencijų salė. Greta pastato bus sutvarkytos pastato prieigos, įrengti pėsčiųjų ir dviračių takai. Ši teritorija bus atvira visuomenei. Projektas parengtas pagal konkursą laimėjusių lietuvių architektų biuro „Arches“ projektą „White River“. Projektiniams pasiūlymams pritarta ir laukiama darbų pradžios. Statytojas UAB „Inrega“ savo lėšomis planuoja įrengti nedidelę viešąją erdvę.

Upės g. 9 vystomas „UpCity“ verslo centras. Vilniaus miesto centre iškils 7 300 m2 ploto verslo centras. Tai bus šešių aukštų pastatas su požemine automobilių stovėjimo aikštele ir terasa. Naujas verslo centras atitiks A+ energinio naudingumo pastatams keliamus reikalavimus. Investicijos į šį projektą sieks 10 mln. Eur. Šiuo metu statybų darbai dar neprasidėjo ir kada prasidės, kol kas nėra aišku. Projektą vysto UAB „SP architektų grupė ir UAB „Prekybos centras VCUP“.

Kitais metais yra numatyta Šnipiškių promenados rekonstrukcija. Promenada yra Šnipiškių gatvėje nuo sankirtos su Kalvarijų gatve iki pėsčiųjų pasažo, jungiančio Konstitucijos prospektą su Upės gatve. Rekonstrukcija apims Kazimiero Vasiliausko skverą bei istorinės Šv. Arkangelo Rapolo koplyčios teritoriją. Šiuo metu yra paruošta projektavimo programa ir paskelbtas atviras konkursas.

Taip pat savivaldybė kviečia miestiečius dalyvauti gruodžio 1d. projekto konkurso sąlygų aptarime ir išsakyti savo nuomonę, kaip turėtų pasikeisti Šnipiškių gatvė. Miesto centre esanti promenada neišnaudojama kaip viešoji erdvė ir šiuo metu yra pėsčiųjų tranzitinė gatvė. Siekiama reprezentatyvią viešąją erdvę, kaip jungtį tarp senojo ir naujojo miesto centro.

2025 metais planuojamos „Burė 4“ (Lvovo g. 25) statybos. Projektu numatyta prie šiuo metu stovinčių trijų pastatų statyti į atskirus tūrius suskaidytą 17 aukštų objektą bei laiptuota architektūra jį įlieti į dešiniajame Neries krante formuojamą architektūrinę kalvą iš rytinės pusės. Šiame projekte bendras pastato plotas kiek viršija 18 000 m2, iš kurių daugiau negu 10 000 m2 numatoma biurams ir daugiau kaip 1 000 m2 – prekybos ir maitinimo patalpoms. Tikimasi, kad dar šiemet bus spėta visuomenei pristatyti būsimo pastato projektinius pasiūlymus.

Horizontai (Lvivo g. 59 „Vėtrūnos dvyniai“) – tai administracinės paskirties pastatai ir daugiabutis gyvenamasis namas. Į projektą planuojama investuoti apie 220 mln. eurų, jame bus įrengti 2 gyvenamieji daugiaaukščiai su apie 300 butų, taip pat 3 biurų pastatai su administracinėmis, paslaugų ir prekybos patalpomis bei vienu pastatu, skirtu restoranams. Projekto pirmojo etapo pradžia numatyta 2024 metais, o pabaiga 2027 metais. Vienas „Horizontų“ namų – premium klasės 22 aukštų gyvenamasis bokštas, kuriame bus įrengta apie 100 butų nuo apie 50 iki 170 kv. metrų ploto. Nuo 2027 metų prasidės projekto antrasis etapas, kuris greičiausiai baigsis 2029 metais. Kituose dviejuose namuose bus įrengta 200 mažesnių, 25–65 kv. metrų ploto, butų.

„Inreal“ Krokuvos g. 24 ir 26 planuoja vystyti apie 10 000 m2 bendro ploto multifunkcinį aukštuminį kompleksą. Apie 70 proc. ploto turėtų būti skirta gyvenamosios paskirties patalpoms, 30 proc. – administracinėms ir komercinėms. Siekiama ne žemesnio kaip #BreeamExcellent arba #LEEDGold standarto. Šiuo metu projektas yra užstigęs, nes įmonė niekaip nesuderina projekto su savivaldybe.

Be prabangių stiklinių verslo centrų centrinėje gatvėje atsinaujins ir senieji gyvenamieji namai. Kalvarijų g. 14 planuojamas atnaujinti gyvenamasis namas su komercinėmis patalpomis, esantis ties Kalvarijų g. ir Konstitucijos pr. sankryža. Jau pavasarį projektui buvo pritarta. Atnaujinimą vykdo privatus asmuo.

Iki šiol daug emocijų ir diskusijų kėlęs pastatas pačiame Vilniaus centre, Konstitucijos pr. 13, greitu metu bus renovuotas. Šiemet ekspertai ir gyventojai sutarė dėl naujo projekto. Vilniaus miesto savivaldybė pagal triukšmo prevencijos planą senos statybos daugiabučio renovacijai skirs paramą visiems langams ir balkonų stiklinimui. Iš viso planuojama skirti 772 tūkst. Eur. Taip pat numatyta 100 proc. valstybės parama projektavimui, statybos techninei priežiūrai ir projekto administravimui – 277 tūkst. Eur. Valstybės parama energiją taupančioms priemonėms sudaro 1,073 mln. Eur.