„Gerėjančios NT plėtotojų nuotaikos nuteikia palankiai ir demonstruoja atsargų tikėjimą, kad šiais metais sektorius pamažu įgaus pagreičio. Nepaisant pozityvesnių lūkesčių dėl darbų apimčių ir augančių pajėgumų, sektorius ateities perspektyvas vertina vis dar nuosaikiai, neperžengiant santūrumo rėmų. Bet dauguma Lūkesčių indekso rodiklių rodo, kad NT rinkos dalyviai daugiau įžvelgia galimybių nei kliūčių “, – kalba Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas Mindaugas Statulevičius, pristatydamas šių metų Lūkesčių indeksą kasmetinėje Lietuvos NT konferencijoje CORE.

LNTPA lūkesčių indeksas

Užtikrintas augimas matomas darbų apimtyse (72; 2023 m. buvo 55) ir pajėgumuose (73; buvo 53), taip pat sąlyginai aukštai pakilo darbų užsakymų rodiklis (66; buvo 45). Neparduoto NT lygio rodiklis kiek sumažėjo (42; buvo 44).

LNTPA lūkesčių indeksas

Vertinant finansinius lūkesčių indekso aspektus, prognozuojamas nuosaikus, bet greitesnis nei ankstesniais metais darbuotojų darbo užmokesčio augimas (79; buvo 73) bei įmonių skolinimosi poreikis (69; buvo 62). Darbų paklausa vidaus rinkoje iš recesijos iškopia į augimą – rodiklis siekia 58 (buvo 35). Žaliavų kainoms ir šiais metais neprognozuojama pokyčių (45; buvo 47).

LNTPA lūkesčių indeksas

11 proc. apklaustų įmonių teigimu, praėjusių 2023 metų lūkesčiai buvo viršyti, o daugiau nei pusė (59 proc.) įmonių tvirtina, kad lūkesčiai išsipildė taip, kaip ir buvo prognozuota, visgi 30 proc. apklaustų NT vystytojų lūkesčiai 2023 m. nebuvo išpildyti.

Vertinant praėjusių metų veiklos rezultatams įtakos turėjusius veiksnius, pirmoje vietoje respondentai dažniausiai nurodė EURIBOR palūkanų normų augimą (57 proc.), antroje – gyventojų lūkesčius (34 proc.), o trečioje – ekonominę šalies situaciją (26 proc.).

LNTPA lūkesčių indeksas

Pusės (49 proc.) respondentų nuomone, 2024 metais didžiausios paskatos NT plėtrai bus pingantis skolinimasis, rečiau paminėta gerėjanti ekonominė situacija (17 proc.) bei esantis NT pasiūlos lygis (11 proc.).

„Kalbant apie kliūtis NT rinkos plėtrai 2024 metais, liūdna pripažinti, kad respondentai dažniausiai nurodė biurokratinius trikdžius, nepalankią teisinę bazę, nesklandų naujų tvarkų įgyvendinimą. Tai reiškia, kad sklandžiam NT sektoriaus vystymuisi labiausiai kenkia ne objektyvūs išorės veiksniai, tokie kaip geopolitika, pasaulio ekonominė būsena, bet subjektyvios, valstybės viduje dirbtinai sukeliamos priežastys“, - kalba M. Statulevičius, LNTPA vadovas.

Biurokratinius procesus ir nekokybišką teisėkūrą kaip labiausiai kenkėjiškas kliūtis sklandžiam sektoriaus plėtrai įvardina 34 proc. respondentų, 23 proc. - neapibrėžtumą dėl karo Ukrainoje.

2024 metais į gyvenamosios paskirties projektus dažniausiai ketinama investuoti daugiau nei 10 mln. eurų (51 proc.), tuo tarpu į komercinės paskirties projektus apklausti NT vystytojai labiausiai yra linkę investuoti 5-15 mln. Eur (27 proc.) arba išvis nenumato tokių investicijų (27 proc.).

LNTPA lūkesčių indeksas

„Matome, kad išaugo NT plėtotojų gretos, kurie būsto segmente planuoja investuoti daugiau nei 10 mln. eurų. Jei praeitais metais tokių turėjome 35 proc., tai šiais metais – 51 proc. Tačiau reikia pastebėti, kad ūgtelėjo statytojų skaičius, kurie neplanuoja jokių investicijų gyvenamojo NT sektoriuje: 2023 metais tokių buvo 12 proc., šiais – jau 20 proc.“, - komentuoja LNTPA vadovas.

Absoliuti dauguma (87 proc.) NT vystytojų 2024 metais naujus NT projektus ketina vystyti Vilniuje. Kaune ir Klaipėdoje tą daryti ketina po 15 proc. apklaustų įmonių, Šiauliuose – 7 proc.

2024 metų gyvenamosios paskirties NT rinkoje numatomas nuosaikus augimas – gyvenamojo ploto vienetų vystymo rodiklis siekia 62 (buvo 52), o bendrojo gyvenamojo ploto vystymo rodiklis šiais metais 57 (buvo 51).

2024 metais patraukliausiomis būsto charakteristikomis ir toliau laikomas 32-50 kv. m plotas (74 proc.), o patraukli kaina lieka nepakitusi nuo 2022 m. – 87-145 tūkst. eurų (63 proc.). Pagrindiniai būsto pasirinkimo kriterijai – kaina (85 proc.) ir vieta, mikrorajonas (85 proc.).

„Kaip matome, menksta būsto išplanavimo, energetinė klasė, išlaikymo kaštai, automobilių stovėjimo kriterijai, lemiantys gyventojų pasirinkimą, kokiuose namuose gyventi. Tačiau stebime stipriai išaugusį poreikį turėti tinkamai išplėtotą ir patogią infrastruktūrą: darželiai, mokyklos, susisiekimas ir kt. Taip pat tampa svarbi NT vystytojo kompetencija bei statybų kokybė. Tai yra gera tendencija, nes kokybei reiklus gyventojas skatina rinkos dalyvių profesionalumą ir atsakomybę“, - apibendrina M. Statulevičius, LNTPA vadovas.

69 proc. apklaustų gyvenamosios paskirties projektų plėtotojų 2024 metais investicijai ruošiasi parduoti iki 20 proc. būsto, 17 proc. parduos 20-40 proc. būsto.

LNTPA lūkesčių indeksas

2024 metais prognozuojamas nuosaikus komercinės paskirties NT augimas: augs sandėliavimo paskirties projektų vystymas (rodiklis 69, buvo 63) ir biurų paskirties projektų vystymas (61; buvo 42). Prekybos paskirties NT rinkoje tikimasi stagnacijos (44; buvo 67).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją