Kanalizacijos vamzdžiai užsikemša nuo medžiagų, kurios visų pirma neturėtų patekti į vamzdžius. Beje, labai dažnai vamzdžiai užsikemša nuo kavos tirščių – daugeliui žmonių atrodo, kad tokie smulkūs grūdeliai negali užkimšti vamzdžių.

Iš tiesų reikia būti atsakingiems ir žinoti, ko negalima mesti į kriauklę. Žemiau – sąrašas daiktų, kurie nieku gyvu neturėtų atsidurti jūsų kriauklėje.

Nepilkite į kriauklę aliejaus

Po kepimo likusį keptuvėje aliejų reikia išmesti su buitinėmis atliekomis. Jokiu būdu nepilkite aliejaus į kriauklę – nuo šalto vandens aliejus pastingsta ir užkemša vamzdžius.

Kriauklė

Neberkite grūdų, sėklelių

Ryžiai, įvairūs grūdai ir mažos sėklelės, kaip antai, ispaninio šalavijo sėklos, neabejotinai užkimš vamzdžius. Nuo drėgmės grūdai ir sėklos pabrinks, tad susidarys kamštis ir užkimš vamzdį. Jei turite valgymui nebetinkamų sėklų, grūdų, paberkite paukščiams (jei jie nėra supeliję) arba tiesiog išmeskite į šiukšlių dėžę.

Užsikimšusi kriauklė

Nepilkite į kriauklę dažų

Jei nutarėte atnaujinti namus, padažyti sienas ar spintelę – puiku, tik įsidėmėkite – jei supilsite dažų likučius į kriauklę, užkimšite vamzdžius. Vienas variantas – palikti dažų likutį sudžiūti, o tada bus paprasta išmesti į šiukšliadėžę. Dažai – degi medžiaga, iš kurios išsiskiria nuodingi garai. Supylus dažų likutį į kriauklę, chemikalai galiausiai pateks į aplinką ir ją terš. Kai kur draudžiama pilti kriauklę net vandenį, kuriame plautas teptukas po vandens pagrindo dažų. Alternatyva tokioms pavojingoms atliekoms išmesti – specialūs pavojingų, taršių šiukšlių konteineriai.

Higieninės servetėlės – jos užkemša vamzdžius

Higieninės servetėlės gaminamos iš medvilnės (todėl jos puikiai sugeria), taigi jos tikrai gali užkimšti vamzdį. Įsigykite higieninių priemonių šiukšliadėžę ir į ją meskite tokio pobūdžio šiukšles. Taip neliks grėsmės užkimšti kanalizacijos vamzdžius, be to, bus higieniška, juk panaudotose higieninėse servetėlėse yra ir kūno skysčių.

Jokiu būdu nemeskite į vonią ir į kriauklę plaukų

Dar vienas neleistinas veiksmas – plaukų metimas į kriauklę. Dažnai moterys pasišukavusios plaukus, meta juos į vonios kriauklę, o paskui atsuka vandenį, kad nubėgtų. Plaukai susisuks į gumulą, kuris vienur ar kitur užkimš vamzdį. Jokiu būdu nemeskite plaukų į kriauklę, apskritai kriauklėje, duše, vonioje reikėtų padėti sietelius, kurie sulaikys netyčia įkritusius plaukus ar kokias mažas šiukšleles. Iš sieteli patogu išgriebti šiukšles ir išmesti į šiukšliadėžę. Beje, prieš plaunant galvą patartina išsišukuoti plaukus – tada mažiau plaukų iškris plovimo metu (ir mažiau nutekės į vamzdžius).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)