Padidėja gyventojų užklausų

„Civinity Namai“ atstovas Martynas Naujokas sako, kad šventiniu laikotarpiu padidėja gyventojų užklausų, ar petardų ir šventinių fejerverkų sprogdinimas šalia gyvenamųjų namų ir jų kiemuose yra leistinas.

Įstatymas tiesiogiai draudžia naudoti visų rūšių fejerverkus prie vaikų darželių, mokymo, gydymo ir reabilitacijos įstaigų, kulto, šarvojimo patalpų. Norint leisti petardas ar fejerverkus netoli šių vietų reikėtų įvertinti, kad jos nebūtų arčiau nei 30 metrų.

Nors įstatyme gyvenamieji namai tiesiogiai nepriskirti prie pastatų, prie kurių draudžiama leisti fejerverkus, kiekviena savivaldybė turi savo tvarką, kurią gyventojams taip pat reikia žinoti.

Kaune draudžiama naudoti civilinės paskirties pirotechnikos priemones arčiau kaip 30 metrų nuo daugiabučių gyvenamųjų namų, tuo tarpu Vilniuje ir Klaipėdoje šis atstumas negali būti mažesnis nei 75 metrai. Esant mažesniam atstumui leisti bet kokias pirotechnikos priemones prie daugiabučio namo draudžiama bet kuriuo paros metu.

Jeigu atstumas nuo daugiabučio yra didesnis, petardų ar fejerverkų leidimas galimas, tačiau būtina tai daryti tinkamu metu.

Visoje Lietuvoje pirotechnikos priemones draudžiama naudoti nuo 22.00 val. iki 8.00 val. Išimtis taikoma švenčių dienomis, taigi abi Kalėdų dienas ar Naujų metų naktį leisdami fejerverkus tinkamu atstumu nuo gyvenamųjų namų ir kitų pastatų nusižvengimo gyventojai nepadaro.

Ką daryti nepatenkintiems gyventojams

Pasak M. Naujoko, susiduriant su problema, kuomet pirotechnikos priemonės sprogdinamos pažeidžiant taisykles, daugiabučių namų gyventojai gali imtis kelių priemonių.

„Pirmiausia, skatiname kaimynus burtis į bendruomenes, kalbėtis ir aiškiai susitarti dėl jų daugiabutyje priimtinas tvarkos. Matome gerų savo klientų pavyzdžių, kuomet bendruomenėje sutariama dėl tam tikrų gyvenimo daugiabutyje taisyklių, jos pakabinamos visiems matomoje vietoje ir gyventojai jų laikosi. Šiose taisyklėse gali atsirasti ne tik augintinių vedžiojimo, rūkymo, remonto atlikimo, triukšmo prevencijos bet ir pirotechnikos naudojimo tvarka, aiškiai susitariant, kas toleruojama, o kas ne,“ – sako „Civinity Namai“ atstovas.

Jeigu su kaimynais susitarti nepavyksta, nepatogumus patiriantys gyventojai matant, kad pirotechnikos priemonės yra leidžiamos pažeidžiant tvarką, gali kreiptis į policiją, apie įvykį informuojant bendruoju pagalbos telefonu 112.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas spaudai Gabrielius Grubinskas taip pat akcentavo, kad pirotechnikos naudojimo kontrolę vykdo policijos pareigūnai. Anot jo, savivaldybė gauna pavienių pranešimų dėl petardų ar fejerverkų naudojimo šalia daugiabučių, bet tokiu atveju pranešėjui iškart rekomenduojama kreiptis į policiją.

Nesilaikantiems tvarkos gresia baudos

Pažeidžiantys pirotechnikos naudojimo tvarką asmenys baudžiami Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekse numatyta tvarka, o pažeidėjams gresia bauda nuo 14 iki 60 eurų. Naudojant nenustatytu laiku ar pernelyg triukšmingus fejerverkus gresia baudą nuo 20 iki 80 eurų, pakartotinai nusižengus – baudą nuo 80 iki 300 eurų.

Dažnu atveju su pirotechnikos priemonėmis žaidžia vaikai, tačiau tai nereiškia, kad jie dėl to nebus atsakingi. Už vaikų iki 16 metų padarytus administracinius nusižengimus atsako tėvai, taigi, bauda gali būti skirta jiems.

Pasak Policijos departamento Komunikacijos skyriaus atstovo Ramūno Matonio, iškvietimo atveju atvykę pareigūnai nustato pažeidimą – surašo protokolą už viešosios rimties trikdymą arba už pirotechnikos naudojimo tvarkos pažeidimą.

„Deja, pasitaiko atvejų, kuomet atvykus pareigūnams, pažeidėjai jau būna pasišalinę iš įvykio vietos“, – sako jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją