1. Skersvėjo slopintuvas

Kaip rašoma express.co.uk, atšalus orams namuose nebūtina vilkėti kelių megztinių ar po ranka turėti karšto vandens butelį. Pasirodo, yra daug efektyvesnių būdų, kurie padeda namuose palaikyti šilumą.

Vienas jų – taip vadinamas skersvėjo slopintuvas, naudojamas nesandariems tarpams pridengti. „Galbūt skamba keistai, bet 30 proc. šilumos namuose prarandama dėl netinkamai užsandarintų tarpų“, – skelbiama minėtame dienraštyje.

Priduriama, jog šį skersvėjo slopintuvą pakanka padėti prie durų ar ant palangės. Dauguma skersvėjo slopintuvų atrodo kaip pagalvėlės ir yra įvairių raštų, tačiau jie sukurti kaip užtvara, blokuojanti šalto oro patekimą į namus.

Skersvėjo slopintuvas

2. Burbulinė plėvelė

Dar vienas būdas šilumai namie sulaikyti – naudoti burbulinę plėvelę. Pavyzdžiui, jei neseniai gavote siuntą su minėta plėvele, neskubėkite jos išmesti.

„Perdirbkite ją kaip pigų ir stebėtinai veiksmingą izoliatorių. Paprasčiausiai užpurkškite vandens ant lango, prispauskite prie jo burbulinę plėvelę ir pritvirtinkite ją dvipuse lipnia juosta“, – rekomenduojame dienraštyje.

Teigiama, jog sulaikyti oro burbuliukai veikia kaip papildomas izoliacijos sluoksnis, neleidžiantis išeiti šilumai ir patekti šaltam orui.

Burbulinė plėvelė

3. Uždarytos kambarių durys

Anot ekspertų, galbūt tai nėra pats įdomiausias būdas išlaikyti šilumą namuose, tačiau tai puikiai veikia.

„Uždarydami kambarius, kuriuos naudojate ne taip dažnai, pavyzdžiui, svečių miegamuosius, sušildysite tuos kambarius, kuriuose praleidžiate daugiau laiko“, – skelbiama dienraštyje.

Taip pat siūloma įsitikinti, jog nenaudojamų kambarių durys uždarytos, užuolaidos juose užtrauktos, skersvėjai uždengti.

Tiesa, šis patarimas galioja ir jau prasidėjus šildymo sezonui – tuomet reikėtų laikyti uždarytus tuos kambarius, kurie yra šildomi, kad šiluma neišsisklaidytų mažiau naudojamose būsto erdvėse.

Asociatyvi nuotr.

4. Uždengtos grindys

Jei grindys pagamintos iš laminato ar kietmedžio, kambaryje bus vėsiau nei tokiame, kur paklota kiliminė danga.

Standartiniame gyvenamajame kambaryje per grindis prarandama apie 10 % šilumos, todėl keli gerai išdėlioti kilimai gali padėti išlaikyti šilumą ten, kur jos norite, skelbiama dienraštyje.

Asociatyvi nuotr.

5. Atidaryta orkaitė

Jei ruošiate vakarienę orkaitėje, neuždarykite durelių vos tik ištraukę maistą. Palikdami orkaitės dureles atidarytas, galite bent šiek tiek sušildyti gyvenamąją erdvę.

Likusi orkaitės šiluma prasiskverbs į patalpą ir pakels temperatūrą iki komfortiškesnio lygio.

Orkaitė