Žinoma, pirmiausia pasirenkame grindų dangą. Specialistų teigimu, populiariausia ir natūraliausia danga šiuo metu – parketas. Tačiau vien žinoti, kad grindis klosime parketu, neužtenka: medinių grindų rūšių, spalvų, stilių ir tendencijų daugybė, čia galima lengvai pasiklysti.

Interjero dekoravimo specialistė Lina Kalinauskaitė-Forsman pranešime spaudai sako, kad jai grindys yra vienas esminių pasirinkimų kuriant namus. Specialistės teigimu, grindys turi būti funkcionalios ir itin kokybiškos, kad nebijotume jomis vaikščioti su smailiais aukštakulniais, ką nors ant jų išmesti ar išpilti.

„Grindys yra labiausiai liečiamas paviršius namuose. Jei sienos girdi, tai grindys mus jaučia“, – šypsosi moteris.

Kalbėdama apie tendencijas L. Kalinauskaitė-Forsman pabrėžia, jog grindys turi tarnauti tiek vyrui, tiek moteriai, tad jas renkantis reikia vadovautis ir vyriška logika, ir moterišku švelnumu. Jos teigimu, pastaruoju metu grįžtame prie lietuviškų šaknų ir grindims kloti renkamės lietuvišką medieną, dabar populiariausios – ąžuolinės grindys. Jos ir jų skleidžiama energija paprastai patinka visiems šeimos nariams.

Specialistė teigia, kad mados greitai keičiasi, dabar jų itin daug, kas artima vienam, gali nepatikti kitam. Tačiau L. Kalinauskaitė-Forsman pastebi bendrą tendenciją, tai – ekologija. Šio bumo dėka namuose apskritai vyrauja daugiau medžio detalių, tad jau pasirinkę medines, o ne iš kitų medžiagų gamintas grindis, paklusite interjero madoms. O ši, anot interjero dekoro specialistės, bus ilgalaikė.

Renkasi tik ryškiausias tendencijas

Siekdami išsiaiškinti medinių grindų tendencijas praktikoje, apsilankėme didžiausioje Europoje parketo ir kitų kietmedžio grindų gamykloje „Bauwerk Boen“ kuri veikia netoli Kietaviškių, Elektrėnų savivaldybėje. Gamykla priklauso Norvegijos ir Šveicarijos koncernui, kuris parketu prekiauja beveik visuose žemynuose, todėl ne tik atidžiai seka pasaulio grindų dangų tendencijas, bet ir siekia užbėgti joms už akių, todėl gali save tituluoti medinių grindų trendų ekspertais. Įkvėpimo besisemiantys ne tik iš aplinkos, bet ir iš pasaulinių madų, įmonės specialistai žino ir prognozuoja, kur krypsta šiuolaikinių žmonių akys ir kas šiuo metu bei netolimoje ateityje karaliaus interjero dizaine.

„Kasmet lankomės didžiausioje pasaulyje interjero dizaino parodoje Milane „Salone del Mobile“. Kaip tik šiuo metu jai ir ruošiamės. Didžiausi ir žinomiausi prekių ženklai kasmet ten padiktuoja, kas tais metais bus madinga, kokios spalvos vyraus mūsų namuose, kokiomis detalėmis dekoruosime kambarius. Nuo madų greitai gali apsvaigti galva, tad orientuojamės į pačias ryškiausias kryptis, kurioms tendencijų olimpe yra lemta karaliauti keletą metų“, – pasakoja Valdas Tekorius, bendrovės „Bauwerk Boen“ pardavimų direktorius.

Jo teigimu, įmonėms, dirbančioms interjero sferoje, geriausia paklusti tik kelioms didelėms ir universalioms tendencijoms, jų V. Tekorius rekomenduoja laikytis ir savo klientams bei siūlo toms tendencijoms paklūstančias medines grindis.

Interjero tendencijų specialistės, Ispanijoje gyvenančios vokietės Gudy Herder teigimu, mada ir namų interjeras yra du neatsiejami dalykai. Tačiau ji pritaria V. Tekoriui: „Sekti madas ir jas atspindėti savo namuose nori visi. Dažnai keičiantiems kambarių interjerą siūlome drąsesnius parketo sprendimus, ryškesnes spalvas, unikalesnius dizainus. Tačiau remontas nėra lygus drabužių spintos atnaujinimui, todėl kuriant interjerą ir norint, kad namai būtų stilingi ilgą laiką, svarbu iškart numatyti kelis žingsnius į priekį.“

Madoje – natūralumas

G. Herder, kaip ir dauguma žymiausių pasaulio interjero dizainerių, tvirtina, kad šiuo metu vienas madingiausių yra modern rustic (modernus kaimiškas) stilius. Prie to, kaip jau minėjo L. Kalinauskaitė-Forsman, itin prisideda ekologijos bumas. Šiam stiliui būdingos medinės, grubios, iš pirmo žvilgsnio atrodo mažai apdorotos detalės, kambariniai augalai, natūralios, gamtoje aptinkamos spalvos, vyrauja žali, rudi, pilki atspalviai. G. Herder pabrėžia, kad šis stilius patinka ir tiems, kurie vaikosi madų, ir tiems, kurie ieško stilingo ir universalaus bei ilgaamžio varianto namams įrengti.

Grindys

Modern rustic skirtas žmonėms, kuriems buvimas gamtoje yra pagrindinis atsipalaidavimo būdas. Stilistės teigimu, žmonės šiuo metu yra pavargę nuo betono, nerūdijančio plieno ir skandinaviško baltumo bei minimalizmo, gręžiamasi į natūralumą, todėl parketas, kaip grindų danga, išgyvena renesansą, o pats medis, apskritai, atranda naujas vietas namų aplinkoje. Specialistė sako, kad neretai parketlentėmis klijuojamos net ir sienos ar jų dalys, taip siekiama pabrėžti kambario vientisumą, išlaikyti idėją ir pagyvini pastelinių spalvų sienas.

Miesto stilius – ne tik miestiečiams

Kitas įdomus ir visiškai priešingas jau minėtam stiliui yra urban (miesto) stilius. Jam būdingos itin ryškios detalės su futuristiniais elementais, jos derinamos su klasikiniais objektais ir ramiomis, pažįstamomis spalvomis. Tokį stilių renkasi dinamiški žmonės, kuriems artimos šiuolaikinės technologijos ir būdingas greitas gyvenimo tempas.

Grindys

Urban – jaunų ir veržlių žmonių stilius. Šiuo stiliumi namus įrenginėja tie, kurie juose yra linkę pasisemti energijos naujiems darbams. Kuriamas kontrastas išties sukelia energijos pliūpsnį. Urban stilius tinka tiems, kurie dirba kūrybinį ar šiuolaikinėmis technologijomis pagrįstą darbą. Tokie žmonės dažnai dirba namuose, tad iš jų reikalauja funkcionalumo“, – pasakoja G. Herder.

Stilistė tvirtina, kad tokiu stiliumi įsirenginėjant būstą nederėtų būti kukliems: privalu ieškoti kuo originalesnių, labiau įsimenančių detalių. Tai gali būti net grindys su pilkais, mėlynais, žydrais atspalviais, kurie kambariui prideda futuristinio unikalumo.

Kokybiškas parketas – ilgam

Interjero dizaino specialisčių teigimu, parketas, pagamintas iš kokybiškų medžiagų, yra ilgaamžis, tad jo keisti nėra būtinybės ilgus dešimtmečius, to paprastai nelinkę daryti ir patys žmonės, kas keletą ar net keliolika metų darydami remontą. Todėl įsirenginėjant namus geriausia rinktis tokį parketą, kuris ten gyvenantiems patiktų ilgą laiką ir būtų derinamas prie besikeičiančių interjero madų.

Grindys

„Tiems, kurie namų nesiekia padaryti stiliaus Meka, tačiau trokšta jaukumo, derėtų rinktis klasikinio tipo parketą Tam sukurta visa „Classic Elegance“ parketų linija. Tai akies nerėžiančių, ramių spalvų, visuomet madingų ir itin kokybiškų parketų linija. Prie tokių grindų galima priderinti įvairiausius stilius, dažnai keisti baldus ar sienų spalvas, pačias grindis galima paryškinti kilimais, kuriuos atnaujinti – žymiai paprasčiau nei parketą“, – rekomenduoja interjero tendencijų specialistė.

V. Tekoriaus atkreipia dėmesį, kad parketo mados, kaip ir visų daiktų, nuolat kinta. Tačiau renkantis grindų dangą būstui reikia gerai pasverti, ar tai, kas šiandien „ant bangos“, tau patiks po metų kitų, tuo labiau, kad grindys reikalauja nemažų investicijų. Anot jo, vengiantiems ir nenorintiems nuolat pasinerti į remontų rūpesčius, geriausia rinktis kuo kokybiškesnį klasikinį parketą.

Beje, jau baigiant pažintį su gamykla jis konstatuoja įdomų faktą: jei dar prieš keletą metų parketą buvo užsakoma gaminti iš beveik 30 rūšių egzotinės medienos, tai dabar beveik 90 proc. viso parketo gaminama iš ąžuolo – tokia yra paklausa, pirkėjas balsuoja už klasiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)