Būsto nuoma mamai su vaiku tapo iššūkiu

Apie sunkumus, ieškant NT, kuriame gyventų ir vaikai, pasakoja Lina. Ji yra mama, ieškojusi būsto sau ir savo vaikui, tačiau, kad rastų tinkama butą, susidūrė su nemalonumais.

„Ieškojau Vilniuje vieno-dviejų kambarių buto nuomai. Rajonas svarbus nebuvo, didelių reikalavimų butui nekėliau, ketinau mokėti iki 400 eurų už nuomą, bet nuomos ieškojau sau ir savo dukrai, kuriai yra 3 metai. Perėjau ugnį ir vandenį, kol suradau žmones, kurie sutiko mums išnuomoti butą. Kai tik paskambindavau savininkams, jų pirmas klausimas būdavo ar neturiu žalingų įpročių, gyvūnų ir vaikų. Ir toliau nesileisdavo į kalbas. Jokių vaikų, sakydavo, ir padėdavo ragelį, nes nespėdavau pasakyti, kad mes galime paruošti specialią nuomos sutartį ir pan.“, – istoriją pradeda Lina.

Pašnekovė tęsia, kad NT savininkai nesidomėjo nei jos pajamomis, darbo vieta ar pan. Moters teigimu, „situacija labai bloga, jeigu turi mažą vaiką ir neturi buto, esi pasmerktas gyventi gatvėje, nes niekas nesutinka tau išnuomoti buto.“

Lina pasakoja, kad ji pati gyveno Kaune, ten turi būstą, bet jos darbdavys perkėlė ją į įmonės filialą Vilniuje, čia ji yra filialo vadovė.

„Važiavau čia su dukra, nes nenorėjau jos palikti seneliams. Savo butą Kaune išnuomojau. Ir man buvo nesvarbu, kad žmonės su vaikais, gyvūnais. Jeigu viską tvarkingai surašome į sutartį, problemų čia nematau“, – prisimena pašnekovė.

Moters teigimu, galų gale jai pavyko rasti žmogų, kuris išnuomojo dviejų kambarių butą. Bet pavyko tik per socialinius tinklus, parašius skelbimą dėl ieškomo buto.

„Atsiliepė vienas žmogus. Pasirašėme sutartį, į kurią įtraukėme baldų, apdailos būklę, ir pasirašėme, kad jeigu bus kažkas sugadinta, aš sumokėsiu arba nupirksiu baldą. Bet mano vaikas tvarkingas, be to, aš dalį dienos dirbu namuose, dalį samdau auklę, ji prižiūri tvarką, bet niekas nesileido net į kalbas, nespėdavau tiesiog to pasakyti, padėdavo ragelį ir tiek“, – pasakoja ji.

Šeimininkai bijo nuosavo turto nusidėvėjimo

Kaip pasakoja NT bendrovės „Vilniaus turtas“ NT brokeris Markas Kaušinis, priežasčių, kodėl turto savininkai vengia jį išnuomoti šeimoms su vaikais, yra kelios. Pirmiausia – bijoma didesnio turto nusidėvėjimo.

„Žmonės, kurie nuomoja būstą, jį laiko investicija. Atitinkamai jie nori, kad būstas po nuomos ar nuomos laikotarpiu būtų kuo geresnės būklės. Yra tokia nuomotojų išvada, kad jeigu būstą nuomosis žmonės, kurie neturi mažų vaikų, tai tokiu atveju būsto nusidėvėjimas bus mažesnis, o tai yra pagrindinė priežastis. Nes vaikai, kol maži, iki metų, tai viskas gerai. Iš patirties apie nuomininkus, kol vaikas mažas, nevaikšto, tai nieko atitinkamai ir nepadaro. Tačiau, kai vaikas jau pradeda vaikščioti, prasideda ir problemos, pavyzdžiui, išpaišytos sienos, kažkur grindys nubrozdintos, tapetai ir kt. O dėl to yra nusistovėjusi tendencija tarp nuomotojų, kad šeimoms su vaikais būstą išnuomoti vengia“, – pasakoja pašnekovas.

Pasak pašnekovo, yra išimčių: šeimų, turinčių savo vaikų, ir išnuomojančių savo turtą. Tiesa, tokių atvejų yra mažai. Visais atvejais abiejų šalių įsipareigojimus, atsakomybes.

Kraustymasis

Reikalavimai, keliami šeimai su vaikais

NT specialistas pasakoja, kad visus reikiamus ir svarbiausius nuomos punktus į sutartį įtraukia pats šeimininkas.

„Išsinuomoti būstą turint vaikų yra sunkiau, o jei šeimai pavyksta, tai savininkas jau iš anksčiau būna pateikęs reikalavimus nuomininkams, nes jis yra labiau suinteresuotas dėl nuomos. O žmonėms, kurie nori nuomotis, vienas iš pagrindinių punktų yra nuomos laikas. Pavyzdžiui, jeigu jie planuoja nuomotis ilgiau, tai galėtų šį punktą įtraukti į sutartį. O keliantis į būstą su vaikais, automatiškai atsiranda daugiau daiktų, todėl keltis vėl į naujus namus, būtų nepatogu. Todėl būtų galima tartis ir sutartyje nurodyti persikraustymo išlaidas ar nurodyti laikotarpį įsikėlimo ir išsikėlimo, kuris turėtų būti didesnis nei 1 mėnuo“, – aiškina NT brokeris.

M. Kaušinio teigimu, šeimininko pagrindinis rūpestis yra turto nusidėvėjimas: „Standartinė frazė, jog butas po nuomos laikotarpio turi būti atiduotas neblogesnės būklės nei jį išnuomojo, stebint natūralų nusidėvėjimą.“

Šeimų su vaikais, kurie nuomojasi būstą, norai

Šeimų, kurios nori išsinuomoti būstą, pagrindinis reikalavimas – erdvė. Joms svarbu kvadratūra, kambariai, kurie, pageidautina, turi būti atskiri.

„Šeimų su mažais vaikais pagrindiniai norai yra, kad būtų šalia žaidimo aikštelė, parkas ir panašiai. Jeigu nuoma yra ilgalaikė, tai prioritetas, kad šalia būtų darželis arba mokykla. Tada dar nori, kad šeimininkas leistų papildomai deklaruoti gyvenamąją vietą tame bute. Šeimininkui tai nekainuoja, tiesiog jis duoda leidimą, kuris gali būti ribotas pusei metų ar metams. Kita vertus, kai nuomininkas deklaruoja gyvenamąją vietą tame būste, jis gali gauti vietą darželyje ar mokykloje, kuri yra netoli būsto“, – paaiškina NT ekspertas.

Kaip dažnai nuomininkas kreipiasi į brokerį

Kad NT brokeris padėtų gyventojui, kuris ieško būsto nuomai, specialistas turi turėti nemažai patirties NT nuomos rinkoje.

„Patyręs brokeris išmanys savo darbą, mokės bendrauti savininku, jis mokės ir įtikinti, ir argumentuoti ir rekomenduoti, kam iš norinčiųjų išnuomoti būstą. Jeigu brokeris patyręs ir imasi šio darbo, tai jis ir padarys, ir suras, ko žmonėms reikia, o jeigu tai pradedantysis, tai bus daug sunkiau“, – aiškina pašnekovas.

Iškraustymas vyksta įprasta tvarka

Dar viena priežastis, kodėl NT savininkai vengia būstą nuomoti šeimoms su vaikais – tikėjimas, kad tokiais atvejais nuomininkus bus sunku iškeldinti, jeigu jie nesilaikys nuomos sutarties sąlygų. Kita vertus, problemų dėl išsikraustymo gali kilti būstą nuomojant asmenims be nepilnamečių vaikų. Kaip „Delfi būstas“ yra aiškinęs advokatas Arūnas Bertulis, geriausias būdas nutraukti sutartį yra abiejų šalių susitarimas. Tai galioja ir tais atvejais, kai nuomininkai turi nepilnamečių vaikų, ir tais, kai neturi. Tačiau tikrai ne visada pavyksta draugiškai išsiskirti su nuomininkais. Kai nuomininkai, pasibaigus nuomos sutarčiai (ir jos nepratęsus) arba nutraukus nuomos sutartį, vis tiek lieka bute ir atsisako išsikelti, nesutinka su sutarties nutraukimu ar pan., tenka kreiptis į teismą.

Pasak advokato A. Bertulio, Civilinis kodeksas nenustato išimčių, draudžiančių ar ribojančių nutraukti būsto nuomos sutartį su nuomininkais, turinčiais nepilnamečių vaikų, ar tokius iškraustyti, todėl dėl nuomos sutarties nutraukimo su nuomininku, turinčiu ar neturinčiu nepilnamečių vaikų, taip pat dėl nuomininko, turinčiu ar neturinčiu nepilnamečių vaikų, priverstinio iškraustymo reiktų kreiptis su ieškiniu būtinai tik į teismą.

„Atkreiptinas dėmesys, kad sprendžiant ginčą dėl sutarties nutraukimo su nuomininkais, turinčiais nepilnamečių vaikų ar jų neturinčiais, teismai griežčiausiai taikomą teisinę priemonę – būsto netekimą – taiko individualiai ir tokiose bylose turi diskrecijos teisę taikyti šią priemonę ar netaikyti, būtinai įvertindamas tokios teisinės priemonės proporcingumą padarytam pažeidimui“, – sakė advokatas ir netrukus paaiškino, kad tai reiškia, jog nepilnamečių vaikų buvimas tokiais atvejais bus tik papildomas kriterijus, svarstant būsto nuomos sutarties nutraukimą, o ne nuomininko teisės į būstą išsaugojimą, nes galioja principas, jog vaiko teisę į jo vystymuisi būtinas gyvenimo sąlygas visų pirma privalo užtikrinti vaiko tėvai.

Būsto įsigijimas

Nagrinėjant ginčus dėl iškraustomų nuomininkų, turinčių nepilnamečių vaikų, A. Bertulio teigimu, vaikų turėjimas galėtų lemti tik teismo sprendimo iškraustyti įvykdymo terminą, bet ne pačią iškraustymo galimybę, t. y. teismas, atsižvelgdamas į nepilnamečių vaikų interesus,galėtų nuspręsti sprendimo iškraustyti nuomininką nesuteikiant kitos gyvenamosios patalpos, vykdymą atidėti tam tikram terminui, lemtą nuomininko galimybės susirasti kitą būstą ar kitu būdu užtikrinti nepilnamečių vaikų teisę į būstą.

„Pažymėtina, kad bet kokiu atveju nuomotojo teisės taip pat būtų užtikrintos, nes nuomininkas privalėtų mokėti nuomos mokestį, o už naudojimąsi būstu sutarčiai pasibaigus ar ją nutraukus mokamas nuomos mokestis padvigubėtų. Tad ilgesnis buvimas nuomojamose patalpose finansiškai būtų nenaudingas ir pačiam nuomininkui bei skatintų jį kuo greičiau išsikraustyti savanoriškai“, – akcentavo advokatas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (304)