Kad ir kaip prižiūrėtumėme savo būstą, ir jo sienos, ir daiktai namuose nėra amžini. Anksčiau ar vėliau atsiranda defektų, kuriuos norime greitai ir pigiai patys susitvarkyti. Šiame 11 metus skaičiuojančiame name jo šeimininkams ramybės neduoda skilusi siena, išlūžęs spintelės stalčius ir nuskilusios grindys.

Kaip išspręsti minėtas problemas, laidoje „Meistro dienoraštis“ rodo ir aiškina auksarankis meistras Ramūnas.

Namo savininkams ramybės neduodantis skilimas yra laikančiojoje gelžbetonio sienoje, kuri susideda iš dviejų plokščių. Būtent per šių dviejų plokščių sudūrimą ir atsirado skilimas.
Anot meistro Ramūno, tik uždažyti plyšio dažais neužtenka, nes anksčiau ar vėliau jis vėl pasirodys. Būtina atlikti daugiau darbų.

„Pavasaris, žiema – namas „vaikšto“ ir siena tikrai įtrūks vėl. <...> Darbus pradėsime nuo pasiruošimo. <...>“, – Delfi.tv laidoje „Meistro dienoraštis“ darbų pradžią skelbia Ramūnas.

Glaistymas

Prieš pradedant tvarkyti sieną, būtina nuo jos nukabinti visus daiktus, jei tokių yra, pavyzdžiui, veidrodį, paveikslą, nuotraukas ar pan. Taip pat nuimti grindjuostes ir toje vietoje, kurioje bus tvarkoma siena, ant grindų patiesti popieriaus, laikraščių ar kita, kad atliekant darbus nebūtų sugadinta grindų danga. Kadangi po sienos glaistymo ją reikės dažyti, būtina sienos viršuje, toje vietoje, kur ji ribojasi su lubomis, klijuoti juostą, kad dažydami neišteptume lubų. Tą patį reikėtų padaryti tose vietose, kur perdažoma siena ribojasi su senomis sienomis.

Daugiau nei pusės milimetro plyšys, pirmiausia, bus glaistomas. Pasak Ramūno, tai reikia daryti atsargiai ir atidžiai.

„Braukti per plyšį. Nereikia plačiai braukti, reikia įkišti glaistą į tarpelį ir nubraukti“, – paaiškina specialistas ir priduria, kad didelių klaidų glaistant dažniausiai nepadaroma, o jei padaroma, jas labai lengva ištaisyti: reikia tiesiog ilgiau pašveisti tas vietas, kurios yra nelygios.

Glaistas, pasak Ramūno, turi išdžiūti, gali būti, kad plyšį teks glaistyti ne kartą, jeigu jis labai gilus. Tiesa, meistras prabrėžia, kad gruntuoti sieną gali reikti tik prieš ją dažant.

Specialistas įspėja, kad po darbų likusio glaisto jokiu būdu negalima maišyti su nepanaudotu pakuotėje: „Jis jau apdžiūvęs, „atidavęs“ medžiagas sienai ir jau turi tam tikrų šiukšlių. Tai naują glaistą uždengiame ir paliekame kitam kartui, o panaudotą – išmetame.“
Glaistas paliekamas džiūti.

Nudžiūvus glaistui, vietas, kurios buvo glaistomos, reikia nušveisti. Pasak Ramūno, taip bus išlyginami nelygumai.

„Negalima šveisti viena kryptimi, nes tinklelis ant šveitimo įrankio sienoje paliks rėžius. Šveičiame arba ratu, arba į vieną pusę – į kitą pusę. Jeigu taisėte kampus, juos taip pat galima švelniai pašveisti. Tuomet su drėgna, bet jokiu būdu ne šlapia, kempine nuo sienos nuvalome dulkes, kad vėliau galėtume sieną dažyti“, – aiškina meistras.

Specialistas tęsia, kad palaukus 5 minutes, ant tos vietos, kuri buvo glaistyta (buvusio plyšio) užklijuoti dažymo juostą. Kad juosta priliptų, Ramūnas dar kartą plyšio vietą nutepa glaistu.

„Juostą klijuojame idealiai, be jokių išsipūtimų ir tiesiai per plyšį. Priklijavę juostą, ją užglaistome. Glaistome plačiau, kad nesimatytų iškylimų. Vieną sluoksnį glaistome vertikaliai, antrąjį – horizontaliai“, – paaiškina Ramūnas.

Kaip atrodo šis glaistymo procesas, ką daryti, kai glaistymas būna baigtas ir kaip tinkamai dažyti sieną, žiūrėkite Delfi.tv laidoje „Meistro dienoraštis“.

Kaip Ramūnui pavyko sutvarkyti nuskilusias grindis ir išlūžusį stalčių – jau netrukus kitose „Delfi Būstas“ publikacijose.

Nauja Delfi.tv laida „Meistro dienoraštis“ – praktinių patarimų laida visiems mėgstantiems patiems atlikti namų ūkio darbus. Nuo plytelių klijavimo iki terasų stogo dengimo. Nuo geriausių valymo priemonių iki dizaino sprendimų. Jūs taip pat galite tapti meistro dienoraščio dalimi: jeigu reikia padėti atlikti smulkų namų ūkio darbą, o gal trūksta švaros patarimo? Kreipkitės! Kiekvieną sekmadienį per Delfi.tv

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)