Šiuo metu ypač padaugėjo gyventojų, kurie savo namuose atlieka remonto darbus. Tačiau lygiai taip pat daugiau žmonių per karantiną dirba ir mokosi namuose, todėl kaimynų triukšmas juos gali erzinti. Kai kantrybė išsenka, kaimynai kreipiasi į savivaldybę ir skundžiasi dėl triukšmo. Tokių skundų, anot Vilniaus miesto savivaldybės Administracinės veiklos skyriaus atstovų, tikrai padaugėjo.

„Per karantiną daug žmonių dirba ir mokosi namuose, todėl ženkliai pagausėjo skundų dėl statybos darbų triukšmo. Suprantama problema, kuomet kaimynas gręžia, kala už sienos, o tau reikia dirbti ar mokytis tame pačiame name. Kebli situacija, nes statybos darbai nėra uždrausti ir kai vieni žmonės nori tvarkytis, gyventi gražiau, kitiems tai sukelia nepatogumus“, – komentuojama savivaldybės atsakyme.

Tačiau apie būsimą triukšmą reikia informuoti atsakingas institucijas. Pagal Triukšmo valdymo įstatymo 14 straipsnio 2 dalį „triukšmo šaltinių valdytojai, planuojantys statybos, remonto, montavimo darbus gyvenamosiose vietovėse, privalo ne vėliau kaip prieš 7 kalendorines dienas iki šių darbų pradžios pateikti savivaldybės institucijoms informaciją apie triukšmo šaltinių naudojimo vietą, planuojamą triukšmo lygį ir jo trukmę per parą, triukšmo mažinimo priemones“.
Vilniuje, anot savivaldybės, pranešimai pateikiami vieninteliu būdu – naudojantis elektronine paslauga.

„Pranešimą gali pateikti buto savininkas, nuomininkas, darbus atliekantis ar bet kuris kitas asmuo. Svarbu, kad pranešimas būtų laiku pateiktas dėl triukšmingų statybos darbų tam tikru adresu. Jei bus klijuojami tapetai, plytelės, lyginamos sienos ar atliekami kiti darbai, kurie nekelia triukšmo, pranešimo pateikti nereikia. Asmenims pakanka tik laiku pateikti pranešimą ir tuo jų pareigos baigiasi, jie gali vykdyti statybos darbus. Savivaldybės administracija leidimų kelti triukšmą neišduoda“, – informuoja savivaldybė.

Visus pateiktus ir nuasmenintus pranešimus galima matyti viešai savivaldybės interneto svetainėje.

Tačiau tai dar ne viskas. Jeigu planuojate remonto darbus, turėtumėte žinoti apie papildomus sąlygas. Pateikę pranešimą, asmenys gali vykdyti triukšmą keliančius statybos darbus tik savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu nustatytu laiku ir sąlygomis:

  • Darbo dienomis 7–18 val.;
  • Poilsio ir švenčių dienomis 9–17 val.;
  • Atsižvelgiant į technologinius procesus, siekiant nesukelti avarinių situacijų ir kiek galima mažiau trikdyti transporto priemonių eismą, bet kuriuo paros metu galimi gatvių asfaltavimo darbai A kategorijos gatvėse;
  • Atsižvelgiant į technologinius procesus, nepertraukiami monolitinių gelžbetoninių konstrukcijų (pamatų, grindų, sienų, perdangų) betonavimo darbai ir išbetonuotų grindų šlifavimo darbai galimi darbo dienomis bet kuriuo paros metu, kai nepertraukiamai betonuojamos konstrukcijos tūris didesnis nei 200 kub. m ir šlifuojamų išbetonuotų grindų plotas didesnis kaip 500 kv. m. Nepertraukiami betonavimo ir šlifavimo darbai pradedami vykdyti ne anksčiau kaip 7 val. ir ne vėliau kaip 9 val., kad kuo daugiau nepertraukiamo betonavimo ir šlifavimo darbų būtų atlikta dienos ir vakaro metu ir kuo mažiau – nakties metu.

„Žmonės skundžiasi, kad dienos metu dėl statybų triukšmo negali normaliai dirbti ar mokytis namuose, tačiau kitu laiku triukšmingi statybos darbai negalimi. Jei triukšmingi statybos darbai būtų draudžiami ir dieną, jų paprasčiausiai nebeliktų kuomet atlikti. Pateikdami pranešimą, asmenys privalo nurodyti būsimas triukšmo mažinimo priemones. Šias priemones asmenys pasirenka ir nurodo savo nuožiūra, teisės aktai to nereglamentuoja. Patirtis rodo, kad efektyviausia priemonė – bendravimas ir tarimasis su kaimynais, įsiklausymas į jų poreikius ir pagal galimybes atsižvelgimas į juos. Jei pvz. kaimynai turi kūdikį, kuris miega per pietus nuo 13 iki 15 val., tai tuo laiku nedarant triukšmingų darbų kaimynai tikrai bus dėkingi“, – pabrėžiama savivaldybės atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)