Aliejuoti svarbu dėl dviejų priežasčių

Kaip laidoje „Delfi diena“ pasakoja minėtas ekspertas A. Dryžas, pirmiausia reikia atskirti dažymą ir aliejavimą. Anot pašnekovo, kai kalbama apie medines terasas ar kitus medinius, lauke esančius paviršius, dažniausiai omenyje turimas aliejavimas.

Pasak A. Dryžo, medieną aliejuoti derėtų dėl kelių priežasčių. Pirmoji priežastis – estetika. Pavyzdžiui, sako ekspertas, aliejavimas tinka tuo atveju, jei norime priderinti terasos spalvą prie eksterjero ir ją pakeisti.

Antroji aliejavimo priežastis – apsauginė.

„Aliejus savyje turi pigmentų, kurie apsaugo medieną nuo ultravioletinių spindulių. Taip pat susigėrę į medį aliejai apsaugo nuo jį vandens“, – komentuoja pašnekovas.

Audrius Dryžas

Toliau A. Dryžas apžvelgia oro sąlygas, kurios svarbios atliekant terasos aliejavimą. Anot eksperto, terasos aliejavimą geriausia planuoti iš anksto ir orų prognozių programėlėse patikrinti, koks oras prognozuojamas.

„Svarbiausia įvertinti, kokia bus oro temperatūra, kritulių tikimybė, vėjo stiprumas bei oro drėgnumas“, – svarbiausius kriterijus išvardina pašnekovas. Jis priduria, kad tik įvertinus šias oro sąlygas galima spręsti, ar aliejuoti medinę terasą, ar ne.

Laidoje „Delfi diena“ kalbintas ekspertas pabrėžė, jog terasos aliejavimas paprastai trunka apie vieną dvi valandas, todėl svarbu, kad nei aliejavimo metu, nei kelios valandos po jo neiškristų lietus.

Aliejavimui palankiausios sąlygos

Paklaustas, ką daryti tokiu atveju, jei vis dėlto aliejuojant terasą iškrenta lietus, A. Dryžas juokauja: „Ko gero, beliks tik pažiūrėti, kaip lyja ant terasos.“ Tiesa, jis priduria, kad užklupęs lietus gali ne tik sustabdyti darbus terasoje, bet ir pridaryti žalos, pavyzdžiui, ant aliejuotos terasos patekęs lietus gali nulemti spalvinius pakitimus.

Terasos aliejavimas

„Jei taip nutiktų, po mėnesio ar dviejų tas vietas reikėtų lengvai pašlifuoti ir dar kartą aliejuoti“, – pataria pašnekovas.

Dažų ekspertas A. Dryžas pakomentavo ir tai, kokia oro temperatūra tinkamiausia terasos aliejavimui. Pasak pašnekovo, minėtus darbus geriausia atlikti tuomet, kai oro temperatūra siekia nuo +10 iki +20 laipsnių šilumos.

Pašnekovas priduria, kad terasos nederėtų aliejuoti pačioje saulėkaitoje, kai saulės spinduliai šviečia tiesiai į terasą. Pasak pašnekovo, saulėkaitoje galima matyti, kaip džiūva ką tik užteptas aliejus, tačiau reikėtų laiko, kad jis į medį susigertų.

Dažų ekspertas atkreipia dėmesį, kad terasos aliejavimui svarbi ir oro drėgmė, o jei tiksliau – ji neturėtų būti didesnė nei 80 procentų. Pašnekovas primena, kad jei oro drėgmė kurį laiką buvo didesnė, medžiui reikėtų duoti laiko išdžiūti.

Terasos aliejavimas

„Ar terasa išdžiuvusi, galima patikrinti labai paprastai. Priglauskite išorinę delno dalį prie terasos – jei pajausite, kad paviršius vėsus, vadinasi, medis dar neišdžiuvo“, – pataria pašnekovas.

Galiausiai, sako A. Dryžas, terasos aliejavimas turėtų vykti tokią dieną, kai vėjas – nedidelis. Kitu atveju, teigia ekspertas, vėjas ant ką tik nualiejuotos terasos gali atnešti dulkių, žiedadulkių ar lapų, kurie prikibs prie dar lipnios terasos.

Baigdamas pasakoti apie terasų aliejavimą, A. Dryžas pataria, kokiomis priemonėmis svarbu pasirūpinti. Pasak pašnekovo, jei terasa yra nedidelio ploto ar mediena turi nelygumų, aliejavimui tiks teptukas, o jei terasa didelio ploto – tuomet geriausia rinktis aliejavimo kempinę.