Laidoje „Dažymo meistriškumo lyga“ dažų ekspertai Rokas Vičkus ir Audrius Dryžas šįkart diskutuoja apie senų baldų atnaujinimą. Kokie paviršiai tam tinkami, kokius įrankius ir dažus geriausia naudoti ir kaip atrodo pats senų baldų perdažymo procesas?

Pasak R. Vičkaus, norint atnaujinti seną baldą, pirmiausia reikia įvertinti jo būklę ir nuspręsti, ką su tuo baldu norima daryti. Pavyzdžiui, jei norima atnaujinti seną ąžuolinį stalą, reikėtų apgalvoti, ar dengsime jį dažais, aliejumi ar laku.

„Jei dengsime skaidriomis priemonėmis, pavyzdžiui, laku ar aliejumi, teks pašalinti visą seną ant baldo esantį sluoksnį“, – pataria R. Vičkus. Jis priduria, jog atlikus šį veiksmą, jau turėsime švarų baldą, ant kurio galėsime daryti viską.

Tiesa, specialistas papildo, jog jeigu medinis stalas buvo dažytas ir dažų būklė nėra tragiška, mus užteks nušlifuoti visą paviršių švitriniu popieriumi, jį pašiaušti, o jeigu yra įtrūkimas – užglaistyti jį glaistu.

Tolimesnis žingsnis – tinkamų dažų pasirinkimas ir baldo dažymas. Tik čia galėtų kilti vienas natūralus klausimas – o kaip pasirinkti baldams tinkamus dažus? Štai dažų ekspertas A. Dryžas šypsodamasis sako: „Žiūrėti, kad ant dažų pakuotės būtų užrašas – dažai baldams.“

Pasak A. Dryžo, baldams skirti dažai, jei lygintume juos su, pavyzdžiui, sienoms skirtais dažais, turi glotnesnę, plonesnę plėvelę, prie šių dažų mažiau kimba nešvarumai.

Galiausiai dažų ekspertai atskleidė, kokios priemonės baldų dažymui yra pačios tinkamiausios. Pasak R. Vičkaus, baldus galima dažyti ir su voleliu, tik jis turi būti trumpesnio plauko nei sienoms dažyti skirti voleliai. Taip pat baldus galima dažyti ir su teptukais.

Tiesa, kalbėdami apie tai, kurie baldai nėra tinkami atnaujinimui, abu specialistai pripažino – iš plastiko pagamintų daiktų perdažymas gali sukelti keblumų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją