Kaip paruošti terasą aliejavimui?

Laidoje „Dažymo meistriškumo lygos“ dažų ekspertai Rokas Vičkus ir Audrius Dryžas pirmiausia papasakojo apie tai, kaip tinkamai paruošti terasą aliejavimui. Pasak R. Vičkaus, medienos paruošimas priklausys nuo to, kokia ji – sena ar nauja.

„Paprastai naujas paviršius nesukelia didesnių problemų. Jeigu mediena yra švari, joje neįsiveisęs koks nors mikroorganizmas, lengvai ją nušlifuojame ir tada aliejuojame“, – komentuoja dažų ekspertas.

Jis priduria, kad naujos terasos aliejavimas yra išties lengvas procesas.

Dažų specialistas A. Dryžas antrina pirmajam pašnekovui ir papasakoja, kaip derėtų aliejuoti naujai įrengtą terasą. Anot pašnekovo, nauja mediena turi užtankintą paviršių, o toks paviršius nenori gerti aliejaus. Kaip sako A. Dryžas, nauja mediena dar „įsitempusi“. Vis dėlto, teigia specialistas, yra būdų jai atpalaiduoti.

Audrius Dryžas

„Pirmiausia medieną sudrėkiname. Sudrėkinta mediena tarsi grįžta į savo pirminį būvį, ji atsipalaiduoja. Gavusi vandens, mediena šiek tiek pasišiaušia. <...> Tą pasišiaušusią medieną galime pašlifuoti su šlifavimo popieriumi, nuskusti tą pašiaušimą ir tokia mediena jau tikrai gerai geria aliejų“, – sako A. Dryžas.

Kalbėdamas apie senesnių terasų aliejavimą, pašnekovas teigia, jog geriausia naudoti terasoms skirtus ploviklius. „Palaikome tą tirpalą šlapiai, jeigu kažkuri vieta gauna saulės ir ploviklis išdžiūva, dar kartą jo papildome. Ploviklis patirpdo tuos senus aliejus, kartu ir nešvarumus, mikroorganizmus, dezinfekuoja medieną“, – komentuoja dažų ekspertas.

Pašnekovas priduria, jog vėliau terasą galima nuplauti su kercheriu, tik svarbu naudoti specialiai terasų plovimui skirtus plovimo antgalius, jie pritaikyti jautriems paviršiams. Galiausiai, sako A. Dryžas, išdžiūvusią medieną reikėtų pašlifuoti, o tada jau aliejuoti.

Dažų ekspertas R. Vičkus papildo, kad jei terasos mediena yra sena ir sausa, prieš pilant ploviklį ant jos reikėtų užpilti vandens, sudrėkinti medieną. Tai padarius, sako pašnekovas, mediena ne taip greitai sugers vandenį, esantį ploviklio mišinyje. Pasak R. Vičkaus, kai terasos mediena sudrėkinta, ploviklis veiks efektyviau.

Terasos aliejavimas

„Jeigu medienos būklė labai prasta, galima ją pašveisti kieto šerio šepečiu. Mechaninis poveikis duoda savo pliusą“, – komentuoja dažų ekspertas.

Kaip išsirinkti tinkamą aliejų?

Toliau dažų ekspertai papasakoja, kaip išsirinkti tinkamą aliejų terasos aliejavimui. Pasak R. Vičkaus, galima išskirti dvi populiariausias aliejaus rūšis – tirpiklinis ir vandeninis. Kaip teigia dažų ekspertas, vandeniniai aliejai turi daugiau privalumų, pavyzdžiui, greitesnis džiūvimo laikas, geriau saugo nuo UV spindulių, toks aliejus neturi kvapo.

„Tirpiklinį aliejų geriau naudoti kietmedžiui, pavyzdžiui, maumedžiui. Jis yra labai tankus medis, o tirpiklinis aliejus yra šiek tiek skvarbesnis nei vandeninis. Bet praktikoje maumedis puikiausiai aliejuojamas ir vandeniniu aliejumi“, – teigia R. Vičkus.

Specialistas priduria, jog renkantis aliejų, yra labai svarbi ir jo spalva. Pašnekovas sako pastebintis, jog dažnai žmonės savo terasai ieško bespalvio aliejaus, nes nori išsaugoti natūralią medžio spalvą. Vis dėlto, sako R. Vičkus, bespalvių aliejų nėra.

Pasak dažų eksperto, būtent aliejuje esantis spalvos pigmentas apsaugo medieną nuo UV spindulių.

Galiausiai R. Vičkus sako, jog aliejų spalvų pasirinkimas yra ganėtinai platus. Tiesa, specialistas atkreipia dėmesį, jog tai, kaip po aliejavimo atrodys galutinis rezultatas, priklausys nuo medienos paruošimo ir pačios medienos spalvos. Pašnekovas pabrėžia, jog aliejus nėra dažai, todėl rezultatai gali skirtis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją