Kokio dydžio šaldytuvo reikia?
Šaldiklių ir šaldytuvų talpa yra matuojama litrais:
Iki 200 litrų – mažoms virtuvėms;
200–300 litrų – vidutinio dydžio virtuvėms;
300–400 litrų – didelėms virtuvėms.
Kad maisto produktai ilgiau išliktų švieži, šaldytuve rekomenduojama palikti šiek tiek laisvos erdvės, kad oras galėtų tinkamai cirkuliuoti ir būtų užtikrintas tinkamas šaldymas.
Kokio tipo šaldytuvą rinktis?
Rinkoje siūlomi kelių tipų šaldytuvai:
Laisvai pastatomi;
Įmontuojami.
Laisvai pastatomi šaldytuvai gali siekti net dviejų metrų aukštį. Gali būti dviduriai, su papildomais gėrimų bei ledo dozatoriais. Renkantis laisvai pastatomą šaldytuvą svarbu atkreipti dėmesį į jo paviršių. Svarbu, kad šaldytuvas turėtų lengvai valomą paviršių, apsaugą nuo pirštų antspaudų.
Laisvai pastatomų šaldytuvų privalumai:
Galima pastatyti bet kur, todėl lengviau rasti tinkamą vietą;
Didelis modelių pasirinkimas;
Patogus valymas ir priežiūra;
Didelės dizaino pasirinkimo galimybės;
Šaldytuvo šonai ir užpakalinė dalis visada pasiekiami be būtinybės kviesti baldų montuotoją ar meistrą.
Įmontuojamas – šie šaldytuvai montuojami virtuvinių spintelių viduje, tad dera prie interjero, todėl itin populiarūs. Galima rinktis iš kartu sudedamo šaldytuvo ir šaldymo kameros bei atskirų šaldytuvo ir šaldiklio sekcijų.
Įmontuojamų šaldytuvų privalumai:
Šaldytuvą galima pritaikyti prie virtuvės dizaino;
Užima mažiau vietos;
Efektyvus energijos vartojimas.
Integruojant šaldytuvą svarbu laikytis montavimo taisyklių. Palikti vėdinimo angą (groteles) apatinėje grindjuostėje, kurios minimalus plotas 200 kv.cm. Palikti angą orui išpūsti viršutinėje baldo dalyje, kurios minimalus plotas taip pat 200 kv.cm.
Jeigu šaldytuvas bus montuojamas greta prietaisų, kurie skleidžia šilumą, pavyzdžiui orkaitės ar indaplovės, jis suvartos daugiau elektros energijos sąnaudų, galimai tarnaus trumpiau.
Kokius maisto produktus laikysite šaldytuve?
Atsižvelgiant į tam tikros rūšies maisto produktus, verta atkreipti dėmesį į šias funkcijas/priedus:
Šviežios daržovės ir vaisiai. Jei didelę dalį šaldytuvo užima būtent šie maisto produktai, rinkitės didesnį stalčių vaisiams ir daržovėms bei ieškokite prietaiso su didesne šaldytuvo dalimi.
Mėsa ir žuvis. Šaldytuvų modeliai, turintys iki 0 °C atvėsinamą skyrių, padės išlaikyti mėsos ir žuvies produktus šviežius ilgiau.
Jei dažnai užšaldote ar perkate šaldytus maisto produktus, verta rinktis šaldiklį, kurio dydis prilygtų šaldytuvo dydžiui.
Kokios galios šaldytuvą pasirinkti?
Jei siekiate sutaupyti, verta rinktis aukštesnės energijos vartojimo efektyvumo klasės šaldytuvą, jis sunaudos mažiau elektros energijos.
Iš savo sekėjų sulaukiau klausimų apie šaldytuvo priežiūrą, sienelių rasojimą ir vandens kaupimąsi stalčiuose. Kad tinkamai atsakyčiau į šiuos klausimus, pasikviečiau „Electrolux“ buitinės technikos ekspertą Igną Bernotą, kuris pateikė profesionalius atsakymus.
– Kodėl nuo šaldytuvo sienelių bėga vanduo?
– Kai šaldytuvai yra šaldomi nuo galinės sienelės, drėgmės ir kondensato susidarymas ant galinės sienelės yra visiškai normalus procesas. Perteklinė drėgmė galine sienele nubėga ir per specialią angą, vanduo yra pašalinamas vamzdeliu iki pat šaldytuvo apačios, kur atsidūręs virš kompresoriaus yra išgarinamas į aplinką.
– Kodėl gali atsirasti vanduo šaldytuvo apačioje?
– Todėl, kad minėta šaldytuvo anga gali užsikišti ir drėgmė nuo sienelių negalėdama pasišalinti per šaldytuve esančią angą, vandenį ima kaupti šaldytuvo apačioje ar stalčiuose. Anga gali užsikišti nuo maisto likučių, kai maistas yra laikomas arti šaldytuvo galinės sienelės. Kartu su kondensatu, maisto likučiai subėga į angą, taip ją užkišdami.
– Ką daryti, jei šaldytuve esanti anga užsikišo?
– Reikalingą ją pravalyti smailiu, ilgu daiktu. Pavyzdžiui mediniu iešmeliu ar viela. Svarbu nepažeisti pačios angos.
– Kaip tinkamai valyti šaldymo kamerą?
– Šiuolaikiniai šaldikliai ir šaldytuvai, kuriuos turime savo asortimente, atitirpinimo nereikalauja. „TwinTech®“ šaldytuvai su bešerkšniu šaldikliu atskirai šaldo šaldiklio ir šaldytuvo skyrių išsaugodami optimalią drėgmę. Palaiko optimalų oro ir drėgmės santykį daržovėms laikyti. Šaldiklyje dėl pastovios oro cirkuliacijos nesusidaro šerkšnas, o šaldytuve maisto produktai išlieka šviežesni ilgiau nei šaldytuvuose su įprasta pilna „NoFrost“ šaldymo technologija. Todėl jei norime išsivalyti šaldymo kamerą, tereikia ją išjungti.
Jei šaldytuvas yra senesnio modelio ir jame kaupiasi šerkšnas, atitirpinti galime pasitelkus karštus garus. Atjungiame šaldymo kamerą nuo elektros lizdo, išimame stalčius, lentynėle. Ant kameros apačios padedame lentelę, ant jos verdantį, kiek pravėsusį vandenį. Taip garuojantis karštas vanduo greičiau nutirpdys susidariusi ledą.
Daugiau apie šaldytuvo priežiūrą bei organizavimą pasidalinsiu kitą savaitę.
#SUSITVARKYK ir viskas bus gerai!
Ankstesnius mano straipsnius apie paprastą namų priežiūrą galite perskaityti paspaudę ČIA.
Daugiau Tomos Šokelės patarimų galite rasti @susitvarkyk „Instagram“ paskyroje.