Grybų sezonas įsibėgėja. Kiekvienas grybautojas ir grybų valgytojas norėtų žinoti, ar grybai yra saugūs vartoti – nėra užteršti radioaktyviomis ar kitomis kenksmingomis sveikatai medžiagomis.

Yra žinoma, kad grybai sugeba sutraukti iš aplinkos ir vaisiakūniuose sukaupti įvairių medžiagų. Valgomi grybai yra labai svarbūs teršalų sulaikymui viršutiniame miško dirvos sluoksnyje, kuris kaip savotiška kempinė kaupia ir radioaktyvius elementus.

Atliekant radiologinę ir kitų kenksmingų likučių maisto produktuose kontrolę, per šių metų sausio – liepos mėnesius Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) laboratorijose atlikti 36 grybų tyrimai radioaktyvių medžiagų (cezio) ir 1411 sorbo, benzoinės rūgšties, pesticidų liekanų, sunkiųjų metalų nustatymui.

Daugiausiai mėginių ištiriama iš Vilniaus regiono, Varėnos miškų, kuriuose po Černobylio avarijos 1986 m. iškrito daugiau radionuklidų, tarp jų ir radioaktyviojo cezio (137Cs).

Pasak instituto direktoriaus Gedimino Pridotko, šalies grybuose tarša pesticidais ar radioaktyviomis medžiagomis normų neviršija. „Iš visų suvartojamų maisto produktų grybai sudaro labai mažą raciono dalį. Be to, daugiau grybų valgome tik esant jų rinkimo sezonui. Tad baimintis nėra pagrindo“, - tvirtina G.Pridotkas. Į Lietuvą importuojami grybai iš trečiųjų šalių (Baltarusijos, Rusijos Federacijos, Ukrainos) yra taip pat tiriami – tikrinama kiekviena įvežamų grybų siunta.

Nei pernai, nei šiemet tiriant importuotus grybus, nustatyti savitieji aktyvumai neviršijo leistinų lygių.

Atliekant grybų tyrimus kitų kenksmingų medžiagų nerasta.

Tiriant eksportuojamus grybus (daugiausia tai buvo voveraitės) padidintos radioaktyviosios taršos taip pat nenustatyta.

Pagal Europos Sąjungos ir mūsų šalies teisės aktų reikalavimus grybuose radioaktyviojo cezio (137Cs) turi būti ne daugiau kaip 600 bekerelių kilograme (Bq/kg).