Kai kam kyla įtarimų, kad valstybės pareigūnui pagal užimamas pareigas prilygintinas vyras 66 kg svėrusį vilko patiną Lazdijų rajone sumedžiojo brakonieriaudamas, t.y. tamsiu paros metu tykodamas medžiojo ne tik naudodamas prožektorių, bet ir galbūt naktinio matymo optinį prietaisą.

Toks medžioklės būdas yra neleistinas. Tai reglamentuota Medžioklės taisyklėse. Ar medžioklė buvo naudota naktinė optika, kol kas nėra aišku, nes šautuvas nuotraukoje matosi neryškiai.

Lazdijų medžiotojų ir žvejų draugijos medžioklės žinovas Anatolijus Palionis DELFI paaiškino, kad medžioklė tykojant bokštelyje ir naudojant prožektorių yra galima tik medžiojant šernus. Naktinio matymo optiniai prietaisai medžioklėje yra draudžiami.

D. Račkauskas yra ilgametis Lazdijų rajono “Giraitės“ medžiotojų būrelio medžiotojas, buvęs šio būrelio pirmininkas. Vyras turi 16-os metų medžiotojo stažą ir selekcininko kvalifikaciją.

D. Račkauskui koją pakišo ir nemalonumų pridarė noras pasipuikuoti sumedžiotu laimikiu. Jis net dviems skirtingiems Lazdijų rajono laikraščiams gruodžio 3-ią ir 6-ą dienomis pasakojo istoriją, kaip nušovė vilką.

Būtent tuose pasakojimuose vyras pats save išsidavė. Straipsnį perspausdinus specializuotose medžiotojų interneto svetainėse, komentaruose pasklido nuotrauka, kurioje vyras nufotografuotas šalia nušauto vilko.

D. Račkauskas nuotraukoje pozuoja fotografuojančiam asmeniui, kuris, kaip galima numanyti, yra įsitaisęs medžioklės bokštelyje. Apie tai, kad medžiojo bokštelyje, D. Račkauskas pasakoja ir Lazdijų žurnalistų tekstuose.

Komentatoriai atkreipė dėmesį, kad šalia nušauto vilko priklaupęs aplinkosaugininkas laiko rankose medžioklinį karabiną, ant kurio pritvirtintas ne tik optinis prietaisas, bet ir prožektorius. Nuotraukose užfiksuota, kad fotografuota tamsiu paros metu.

Tai aiškiai matyti nuotraukoje, kurią gavo ir DELFI.

Vieno iš straipsnių autorei Dinetai Babarskienei pasakodamas, kaip pavyko sumedžioti kiekvieno medžiotojo svajone laikomą laimikį, aplinkosaugininkas D. Račkauskas teigė, kad medžioti tą vakarą išėjo barsuko. Medžioti barsukus galima nuo spalio 1-os iki gruodžio 1-os dienos.

„Tykojau barsuko. Nugarą suskaudo. Sako, kad reikia barsuko taukais trinti, po šaukštą kasdien suvalgyti, labai padeda. Bokštelyje laukiau barsuko – sulaukiau vilkų“, – straipsnio autorei D. Babarskienei pasakojo D. Račkauskas.

Jis tekste teigia, kad medžioklė vyko lapkričio 29-ą dieną, penktadienį, o šūvį į vilką paleido apie dvidešimtą valandą.

Iš viso, straipsnio autorei teigia D. Račkauskas, jis tą vakarą pastebėjęs du vilkus – vieną didesnį ir kitą mažesnį.

Tą patį, kalbėdamas apie medžioklės laiką, D. Račkauskas pasakojo ir kitam žurnalistui iš kito laikraščio, sekmadienį po penktadienio vakaro medžioklės – prieš trejetą dienų iki pokalbio su D. Babarskiene.

Tik tąkart aiškiai pasakė, kad ne barsuko medžioti ėjo, o būtent vilkų.

„Vakare išėjau į mišką ir pamačiau sudraskytą stirną, todėl įtaręs, kad tai vilkų darbas, kad jie netoliese slankioja tykodami grobio, nusprendžiau pasėdėti bokštelyje ir palaukti – gal ateis. Iš tiesų apie 20 valandą netoliese išvydau du vilkus – didelį ir kiek mažesnį. Didesnis stovėjo gal už kokių 40-50 metrų pievoje, netoli bokštelio, o greta jo gulėjo mažesnis plėšrūnas. Nebuvo kada laukti, teko iš karto šauti. Šūvis buvo taiklus ir krito didesnis vilkas, o kitas pabėgo“, – žurnalistui pasakojo D. Račkauskas.

Kaip matyti iš Hidrometeorologijos centro informacijos duomenų, tą dieną, kai vyko medžioklė, Giraitės miške Lazdijų rajone saulė leidosi lygiai šešioliktą valandą. Oras buvo debesuotas, vyravo rūkas, buvo antroji Mėnulio jaunaties diena.

DELFI susisiekus su pačiu D. Račkausku, vilką sumedžiojęs vyras paaiškino, kas tąsyk įvyko. Vyras nepaneigė, kad nuotraukoje užfiksuotas jis.

„Vilkas sumedžiotas prietemoje, be jokių prožektorių, nes draudžiama naudoti, išskyrus šernus. Per gerą optiką galima be vargo įžiūrėti, ką medžioti, ir dar pievoje, 30 metrų atstumu. Ką rašo komentatoriai, tai tegu nepavydi, kad vilką sumedžiojau. Taisykles žinau, kaip „Tėve, mūsų“. Vilkas, mano atveju, rastas tik po 2 val. paieškos. Už šmeižtą komentatoriai perduoti atitinkamoms institucijoms“, – raštu atsiųstame atsakyme teigė pats D. Račkauskas.

Turimais duomenimis, informacija apie galimai aplinkosaugininko neleistinu medžioklės būdu sumedžiotą vilką pasitikėjimo telefonu buvo perduota ir Aplinkos apsaugos departamentui.

Pastarasis, kaip patvirtino Alytaus aplinkos apsaugos departamento Alytaus gyvosios gamtos apsaugos inspekijos viršininkas Jonas Jarmalavičius, į Pagalbos skambučių centrą gautą informaciją perdavė jo vadovaujamai inspekcijai.

Turimomis žiniomis, aplinkosaugininkams perduota ir minėta fotografija.

„Neturiu įgaliojimų bendrauti su žiniasklaida. Tik patvirtinu, kad įvykis žinomas, apie jį informavome departamentą“, – sakė J. Jarmalavičius.

Informacija apie galimai brakonieriavusio aplinkosaugininko nuotykius Dzūkijos miške pasiekė ir aplinkos ministrą Kęstutį Mažeiką.

Pasak jo patarėjo Justo Jaskonio, ministras apie įvykį esąs informuotas.

„Aplinkosaugininko darbas ir brakonieriavimas yra nesuderinamos veiklos. Aplinkos apsaugos departamentas, mano pavedimu, pradėjo vidinį tyrimą, kurio metu bus patikrintos visos faktinės aplinkybės“, – teigiama perduotame ministro atsakyme DELFI.

Jei paaiškės, kad aplinkosaugininkas ne tik pažeidė Medžioklės taisykles, bet ir pažemino pareigūno vardą, D. Račkauskui gresia atleidimas iš pareigų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (332)