Kai susiduriate su tokia situacija, yra penkios pagrindinės taisyklės, kurių būtina laikytis, jeigu norite išvengti problemų.

1. Nevažiuokite

Taip, palikite automobilį garaže ar kieme. Geriausias susidorojimo su vairavimo sniege pavojais būdas – visiškai to vengti. Ypač, jei tikrai turite nedaug patirties.

2. Judėkite lėtai

Nors galite jaustis kvailai judėdami vos 50 kilometrų per valandą greičiu ten, kur galima 110, tačiau greitis yra rimtas priešas sniegingame ore. Net ir tokiu greičiu pasieksite paskirties tašką.

3. Pažinkite savo transporto priemonę

Daugelis naujų automobilių turi stabdžių antiblokavimo sistemą (ABS) ir elektroninio stabilumo kontrolę (ESK), tačiau dalis senųjų – ne. Šios sistemos naudingos sniego ir ledo sąlygomis, tačiau jos nėra nepavojingos netinkamai naudojant.

Jeigu turite ABS, turite suprasti, kaip naudotis šia sistema. Tarkime, važiuojate snieguotu keliu ir reikia staigiai stabdyti, kad išvengtumėte kliūties. Svarbiausia yra stabdyti smarkiai, kad suveiktų ABS, kas užkirs kelią jūsų ratų užsirakinimui. Tada reikia paprasčiausiai sklandžiai apeiti kliūtį ir atsargiai atleisti stabdžius.

ESK gali padėti išvengti slydimo, tačiau ji nepadės, jeigu važiuojate itin dideliu greičiu.

Keturių ratų pavara ir visų ratų pavara padės išlaikyti sukibimo jėgą ir įveikti storesnį sniego sluoksnį. Vis dėlto, niekas nepadės, jeigu pradėsite pavojingai slysti.

4. Žinokite, ką daryti, jeigu automobilis pradės slysti

Sukite vairą į, o ne prieš slydimą – taip atgausite automobilio kontrolę. Toks požiūris turėtų būti veiksmingas, jeigu automobilis yra varomas priekiniais ratais ar visais varomais ratais. Jeigu jūsų mašina varoma galiniais ratais, gali tekti sukti vairą priešingai, kad išvengtumėte automobilio galo slydimo, tačiau labai sunku tai padaryti teisingai. Apskritai automobiliai galiniais varomais ratais ir sniegas ar ledas – sunkiai suderinami dalykai, todėl geriausia žiemą juos laikyti garaže. Ypač, jeigu jie itin galingi. Ir, žinoma, geriausias būdas išvengti slydimo – pirmiausia labai lėtai važiuoti.

5. Nuolat atkreipkite dėmesį į plikledį ir baltąją tamsą

Kartais važiuojant keliu pradeda itin stipriai snigti. Tokiu atveju būtina sumažinti greitį ir įsijungti šviesas, taip pat išlaikyti, kaip gali atrodyti, itin didelį – rekomenduojama trijų ar keturių automobilių ilgio – atstumą tarp jūsų ir priekyje važiuojančio automobilių. Jeigu dėl sniego jūsų regėjimą ištinka „baltoji tamsa“, jūs turėtumėte:

- iškart sumažinti greitį ir įjungti avarinius žibintus;
- nejungti ilgųjų žibintų – jie atsispindės;
- jeigu įmanoma, pasukti į šalikelę ar paieškoti saugaus išvažiavimo iš greitkelio;
- likti automobilyje tol, kol pagerės sąlygos – niekada nelipkite iš mašinos labai sningant.

Plikledis yra kur kas sudėtingesnis reiškinys. Tai ledas, kuris susiformuoja ant kelio, tačiau nėra matomas. Turite suprasti sąlygas, kuriose susiformuoja juodasis ledas. Jeigu dieną sninga, sniegas aptirpsta, o sutemus pašąla – susiformuoja plikledis. Taip pat plikledis gali susiformuoti po šlapdribos. Be to, greičiau už kelius apledėja tiltai, tad jais važiuoti reikia itin atsargiai.

Laikykitės šių taisyklių ir viskas bus gerai, nepaisant motinos gamtos elgesio. Taip pat svarbus ir atsakingas pėsčiųjų elgesys. Tam pravartu pasitelkti atšvaitus. Daugiau informacijos apie juos rasite ČIA