1. Pasak ekspertų, pėsčiųjų ir dviratininkų matomumas su atšvaitais ar kitais šviesą atspindinčiais elementais padidėja apie 8 kartus. Kodėl? Paslaptis labai paprasta – atšvaitai atspindi į juos nukreiptą žibintų šviesą, dėl to tai vairuotojui padeda pastebėti žmogų tamsiu paros metu ar blogam matomumui.

2. Atšvaitą derėtų tvirtinti transporto priemonių žibintų aukštyje (50-80 cm nuo žemės). Tai reiškia, kad kabinti atšvaitą ant kuprinės, rankinės rankenų prasmės nėra. Tokiose vietose automobiliai šviesą atspindi labai prastai, tad tai yra esminė klaida.

3. Einant kelkraščiu privalote judėti priešinga automobilių eismo judėjimo kryptimi, dėl to atšvaitą derėtų segtis dešinėje kūno pusėje. Jei atšvaitas yra pervertas virvele ar segtuku, tuomet jį reikia prisisegti prie drabužių kišenių ar pan., jei naudote atšvaitą-juostelę, tuomet jis turėtų būti segamas ant drabužių rankovės aukščiau riešo arba ant blauzdos.

4. Renkantis atšvaitą labai svarbu atkreipti dėmesį ir į kokybės kriterijus. Atšvaitas turėtų būti pagamintas iš tinkamo šviesą atspindinčio audinio ir būti atsparus besikeičiančioms oro sąlygoms. Ant etiketės turi būti tokios žymos: CE ženklas, užrašas EN 13356 arba 3 trikampiai.

5. Kitas svarbus aspektas – atšvaitas negali būti mažesnis nei 15 cm², o reklaminiai užrašai tegali apimti 20 proc. viso ploto. Neretai dovanų gauti atšvaitai iš įvairių įmonių neatitinka šio kriterijaus, tad būkite dėmesingi – tokie atšvaitai šviesą atspindės per prastai.

6. Be pakabinamų atšvaitų ir juostelių kita efektyvi apsisaugojimo priemonė – šviesą atspindinti liemenė. Vienas svarbiausių kriterijų ją besirenkant yra tai, jog ties juosmeniu turi būti du ar daugiau horizontalių šviesą atspindinčių elementų. Beje, ši liemenė ypatingai praverčia, kai tamsiuoju paros metu išlipate ne specialiai tam skirtoje vietoje.

7. Visa ši informacija aktuali ne tik pėstiesiems, bet ir dviratininkams. Kaip teigiama Kelių eismo taisyklėse, važiuojant keliu tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui, dviračio priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o dviračio gale – raudonos šviesos žibintas, o dviračio vairuotojas privalo dėvėti šviesą atspindinčią liemenę arba būti prie drabužių kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje prisisegęs šviesą atspindinčius elementus. Be to, dviračio gale turi būti raudonas šviesos atšvaitas, iš abiejų šonų – oranžiniai šviesos atšvaitai arba kiti šviesą atspindintys elementai, pritvirtinti prie ratų stipinų

8. Remiantis Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodeksu, Kelių eismo taisyklės numato, jog pėstiesiems, vadeliotojams, dviračių vairuotojams nustatytų elgesio tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui reikalavimų nesilaikymas užtraukia baudą nuo dvidešimt trijų iki keturiasdešimties eurų.