Tačiau jis nėra beprasmiškas: mokslininkai ilgą laiką negalėjo į jį atsakyti ir net ginčijosi, ar vanduo apskritai yra šlapias.

Pati „šlapio“ sąvoka paprastai reiškia mūsų pojūtį, kai liečiamės su vandeniu. Tačiau odoje nėra receptorių, atsakingų už drėgmės pojūtį. Mes fiziškai nejaučiame, ar vanduo šlapias, ar ne. Bet kažkaip mes tai visgi pajaučiame.

Kaip? Kodėl vanduo mums atrodo šlapias? Norėdami rasti atsakymą į šį klausimą, Lafboro (Didžioji Britanija) universiteto mokslininkai kartu su kompanija „Oxylane Research“ atliko eksperimentą, kuriame dalyvavo 13 savanorių vyrų. Visi buvo veikiami skirtingos – 25, 30 ir 35 laipsnių – temperatūros vandens.

Tyrėjai vandeniu apipylė įvairias kūno vietas – plaukeliais apaugusią dilbio odą, beplaukės odos plotelį ir pirštų galiukus. Kai kuriais atvejais dalyviams prieš pilant vandenį ant odos buvo užblokuoti nervai. Visų dalyvių pasibaigus eksperimentui paprašyta nupasakoti, kaip stipriai jie jautė vandenį.

Penktadienio popietę Vilniečiai leido prie Žaliųjų ežerų

Kaip jau galima spėti, visais atvejais rezultatai buvo skirtingi. Stipriausią drėgmės pojūtį savanoriai pajuto sąveikaudami su šaltesniu vandeniu. Įdomiausia, kad plaukais padengta oda jautresnė drėgmei nei oda be plaukų. Savanoriams mažiausius pojūčius sukėlė šiltas, beveik kūno temperatūros vanduo.

O užblokavus nervus vandens pojūtis visai dingo. Remdamiesi gautais rezultatais mokslininkai padarė išvadą, kad „šlapio“ vandens pojūtis iš tikrųjų yra dviejų pojūčių – temperatūros ir tekstūros – derinys. Vandens temperatūra dažniausiai skiriasi nuo odos – jis vėsesnis.

Kai smegenys gauna informaciją apie temperatūrą ir tekstūrą, jos iš karto supranta, kad oda liečiasi su vandeniu. Be to, taip nutinka tik todėl, kad žmogus jau turi žinių, kokius pojūčius sukelia vanduo. Kaip sako mokslininkai, mūsų drėgmės supratimas yra „suvokimo iliuzija“, pagrįsta esama informacija.

Tai, kaip jaučiamės būdami šlapi, atitinka tai, ką manome turintys jausti pagal vandens temperatūros skirtumą ir jo tekstūrą. Gyvūnai, pavyzdžiui vandens nemėgstančios katės, šlapumą jaučia taip pat. Tačiau jei vandens temperatūra sutampa su odos, galime jo ir nejausti. Pavyzdžiui, jei šilto vandens lašas patenka ant odos, žmogus gali to visai nepastebėti. Nebent lašas sukelia prisilietimo pojūtį.

Ar vanduo tikrai šlapias? Kasdieniame gyvenime naudojame sąvokas „drėgnas“ arba „šlapias“ kaip vandens kiekio fiziniuose kūnuose ir aplinkoje rodiklį. Pavyzdžiui, sakydami, kad po skalbimo daiktai šlapi, turime omenyje, kad juose yra vandens.

Šiuo požiūriu galime teigti, kad visi skysčiai, įskaitant vandenį, yra tikrai šlapi. Tačiau mokslininkai diskutuoja, ar vanduo šlapias, ar drėgnas.