Šiuo metu Lietuvoje gyvena 4 vėžių rūšys – dvi vietinės Europos vėžių rūšys – plačiažnypliai, siauražnypliai, ir dvi Šiaurės Amerikos žemyno – introdukuoti 1972 m. žymėtieji vėžiai ir invazinė, savaime sparčiai plintanti rainuotųjų vėžių rūšis, rašo Lietuvos astakologų draugija.

Anot jos, siauražnypliai vėžiai į Lietuvos vandenis buvo atsitiktinai introdukuoti XIX a. pab., iš Latvijos ir Baltarusijos, klaidingai manant, kad šios rūšies vėžiai mažiau reiklūs aplinkai ir yra atsparūs vėžių marui.

Apsigyvenę keliuose ežeruose, jie sudarė mišrias populiacijas su ten gyvenusiais vietiniais plačiažnypliais vėžiais, tačiau, būdami vislesni ir geriau prisitaikę aplinkos pokyčiams, siauražnypliai vėžiai palaipsniui išstūmė jautresnius plačiažnyplius vėžius. Vis dėlto siauražnypliai vėžiai Lietuvoje plačiai nepaplito, daugiausia Rytų Lietuvos rajonuose, sudarydami gausiausias populiacijas Ignalinos ir Zarasų krašte.

Šių vėžių kūno viršus dažniausiai gelsvai žalias, tačiau gali kisti nuo gelsvos iki šviesiai rudo atspalvių. Apačia balta arba labai šviesi. Kiautas šiurkštus, ypač galvakrūtinės šonuose. Žnyplės ilgos ir siauros, šiurkščios su daugybe mažų spuogelių, jų apatinė pusė šviesiai rožinės spalvos, beveik balkšva.

Siauražnypliai vėžiai labiau paplitę ežeruose nei upėse. Ypač jų yra apysūriuose vandenyse – Juodosios, Kaspijos jūrų priekrantėse, kur druskingumas neviršija 15%. Siauražnypliai vėžiai nėra tokie reiklūs grunto struktūrai, kaip plačiažnypliai. Siauražnyplis vėžys yra apie 4 kartus vislesnis už plačiažnyplį ir dažnai pastarąjį nustelbia.

Jie puikiai gyvena ir ant dumblėto grunto, kaip slėptuves naudoja įvairius ant dugno gulinčius objektus. Siauražnypliai vėžiai labiau pakantūs ir deguonies stygiui, temperatūros svyravimams, taršai.

Aplinkos ministerija primena, kad Lietuvoje plačiai paplitusius invazinius – rainuotuosius ir žymėtuosius – vėžius gaudyti galima ištisus metus, jų sugavimo kiekis neribojamas.

Siekiant šių vėžių populiacijas ir plitimą mažinti, juos leidžiama gaudyti naudojant neribotą kiekį bučiukų ir samtelių, taip pat rankomis ir graibštais.

Tačiau reikėtų nepamiršti, kad tokios žvejybos metu visi sugauti plačiažnypliai, siauražnypliai vėžiai ar žuvys turi būti nedelsiant paleisti į tą patį vandens telkinį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją