„Nedaug bestuburių bijau imti į rankas, bet šitą gyvį bijau. Dusių lervos galvos priekyje turi mandibules (tie atsikišę spygliai), kuriuose atsiveria nuodai.

Lervas galite sutikti prie vandens telkinių lipančias iš vandens, kad virstų lėliukėmis, o po to suaugusiais vabalais. Pati lerva įspūdingo dydžio – kūnas 5–6 cm ilgio“, – rašo Klaipėdos universiteto mokslininkas, fotografas Tomas Ruginis, nufilmavęs dusios lervą.

Dusias žmonės kartais mato plaukiojant vandenyje, tai tokie plokšti rudi ar juodi vabalai, kurie kartais iškyla į paviršių įkvėpti oro, sako gamtininkas Deividas Makavičius.

„Vabalai skraido. Gali perskristi iš vienos vietos į kitą, kartais nusileidžia nesėkmingai, pavyzdžiui, prie automobilio, baseine, nes jis blizga ir galbūt atrodo lyg vanduo.

Dusios, kad joms būtų lengviau skristi, išstumia turimą vandenį iš kūno, kad taptų lengvesnės. Kai nusileidžia į ežerą vėl prisitraukia vandens, tada jai lengviau panerti“, – anksčiau apie dusias kalbėjo gamtininkas.

Jis teigė, kad jų lervos yra plėšrios, turi aštrius čiupiklius ir gali pagauti žuvų mailių ar buožgalvį, o žmogui, paėmus į rankas, ir įžnybti.

Pašnekovas pasakojo, kad dusios dažniausiai gyvena stovinčiame vandenyje, nes upėje yra srovė, todėl sunkiau išgyventi:

„Mėgsta kūdras, ežerus, neišdžiūvančias balas. Tai priklauso ir nuo rūšies, vienoms labiau patinka šiltesnis vanduo, kitoms – vėsesnis. Reikia, kad joms būtų ir maisto – lervų, buožgalvių, nes jos augalais nesimaitina.“

Dusia

Anot jo, žmonės retai kada pamato šias lervas sausumoje, nes jos visą laiką gyvena vandenyje:

„Lervos stadija yra patogesnė gyventi vandenyje, medžioti, o jau dauginimuisi reikia sparnų, kad galėtų perskristi, jei reikia, į kitą vietą dėti kiaušinėlius.“

Remiantis Visuotine lietuvių enciklopedija, dusios priklauso vabalų būrio šeimai. Jų yra apie 5000 rūšių. Kūno ilgis siekia 1–50 mm, yra ovalus, kraštai – aštrūs.

Lietuvoje dusių yra apie 185 rūšys. Dažna paprastoji dusia, ji yra 30–35 mm ilgio, nugara tamsi, priešnugarėlės kraštai geltoni. Plačioji dusia ir dvijuostė nendriadusė įtrauktos į Lietuvos raudonąją knygą.