Jungtinė žvejybos kontrolės misija prasidėjo š. m. liepos 22 d. Europos žuvininkystės kontrolės agentūros (EŽKA) žvejybos kontrolės laivui „Ocean Guardian“išvykus iš Ostendės (Belgija) uosto. Patruliavimas ir inspektavimas NEAFC reguliuojamame rajone truko beveik tris savaites – 19 dienų. Žvejybos kontrolės misija baigta laivui prisišvartavus Killybegso (Airija) uoste. Jungtinėje misijoje kartu dalyvavo dar vienas pareigūnas iš Airijos.

Patruliavimo NEAFC reguliuojamame rajone metu buvo stebimas žvejybos laivų judėjimas, vertinami palydovinės žvejybos laivų stebėjimo sistemos perduodamų duomenų srautai ir žvejybos laivų žuvų sugavimai. Atlikus rizikos analizę pasirinkta ir patikrinta 15 laivų. Inspektavimų metu pažeidimų nenustatyta.

Fizinių patikrinimų laivuose metu buvo tikrinami žvejybos įrankiai, registruojami žvejybos laivų paskutinio tralavimo ir viso reiso metu sugautų žuvų kiekiai, nustatomi realūs žvejybos laivų triumuose esančių žuvų produktų kiekiai, kurie vėliau buvo perskaičiuojami į sugautų žuvų gyvą svorį, o šis lyginamas su deklaruotuoju sugautu gyvų žuvų kiekiu.

Taip pat buvo vertinama, ar žuvų produktų pakuočių etiketės atitinka joms keliamus reikalavimus. Be to buvo tikrinami žvejybos laivų žvejybos žurnalai ir žuvų produkcijos žurnalai, žvejybos veiklos teisėtumą įrodantys dokumentai ir kita techninė laivų dokumentacija.

Inspektavimų metu žvejybos laivų kapitonai bei už žvejybą atsakingi asmenys buvo tiesiogiai konsultuojami dėl NEAFC taisyklių reikalavimų laikymosi. Nagrinėti aktualūs klausimai, susiję su žvejybos žurnalų pildymo ypatumais, teikta informacija apie žuvų priegaudos taikymo žvejybos laive, kasdienių žuvų sugavimų registravimo bei žuvų produktų etikečių pildymo reikalavimų laikymosi.

Žuvininkystės tarnybos inspektoriai 3–5 kartus per metus vyksta į misijas, trunkančias iki 4 savaičių. Jos vykdomos tolimuosiuose žūklės rajonuose pagal susitarimą su Europos Sąjunga (toliau – ES). Paprastai dvi ES valstybės į misijas siunčia po vieną savo inspektorių, jie patruliuoja tam tikrose zonose ir inspektuoja visus tuo metu žvejybą vykdančius laivus. Šiemet tai jau ketvirtoji jungtinė misija iš 5 planuojamų, kurioje dalyvavo Žuvininkystės tarnybos inspektoriai.