Mėgėjų žvejybos įstatyme numatyta, kad vandens telkinio valdytojas priima sprendimus suteikti teisę naudoti žvejybos plotą, taip pat aptarti atvejai, kuomet šis sprendimas turi būti priimamas skelbiant aukcioną. Jame gali dalyvauti juridinių asmenų įgalioti atstovai, taip pat fiziniai asmenys ar jų įgalioti atstovai. Aukcioną laimi didžiausią mokestį pasiūlęs asmuo. Nuomos mokestį jis įsipareigoja kasmet mokėti į savivaldybės, kurioje yra vandens telkinys, sąskaitą.

Šiuo metu tokie aukcionai vyksta gyvai, asmenims reikia atvykti į aukciono rengimo vietą. Planuojama, kad dar šiemet aukcionai vyks naudojant informacinių technologijų priemones elektroninių varžytynių ir aukcionų portale www.evarzytynes.lt ir www.eaukcionai.lt

Tokia nauja tvarka suteiks daugiau viešumo ir sudarys galimybę paprasčiau dalyvauti aukcionuose. Aukcionus organizuos valstybinių vandens telkinių valdytojai, t. y. Nacionalinė žemės tarnyba, o dėl miestuose ir miesteliuose esančių vandens telkinių – savivaldybės.

Pasibaigus aukcionui ir vandens telkinio valdytojui priėmus sprendimą suteikti teisę asmeniui naudoti žvejybos plotą, jis per Aplinkosaugos leidimų informacinę sistemą (ALIS) kreipiasi į Aplinkos apsaugos agentūrą, kuri išduoda leidimą naudoti žvejybos plotą. Žvejybos ploto naudotojas įgyja teisę 10 metų organizuoti mėgėjų žvejybą konkrečiame vandens telkinyje ir rinkti įmokas už mėgėjų žvejybos leidimus, taip pat prisiima tam tikras pareigas: įžuvinti vandens telkinį, organizuoti jo žuvų išteklių tyrimus, išduoti mėgėjų žvejybos leidimus, įrengti vandens telkinio pakrantėje informacinius ženklus.

Šiuo metu yra išduoti 545 leidimai naudoti žvejybos plotus.

Informaciją, kokiuose vandens telkiniuose ir iki kada šie leidimai galioja, galima rasti čia.