Keturių žuvitakių ant Dervento upės įrengimui per pastaruosius dešimt metų buvo skirta apie 4 mln. svarų sterlingų. Šiuos pinigus sumetė vyriausybė ir užtvankų elektrines valdančios privačios bendrovės. Nereikėjo ilgai laukti, kol žuvitakiai ėmė veikti, o šiemet gauta ir nenuginčyjamų įrodyų, jog lašišos sugrįžo į Dervento upę ir joje sėkmingai neršia. Lašišų jaunikliai buvo sugauti ne tik upės žemupyje, bet ir aukščiau užtvankų.

„Dėl to su partneriais dirbome ilgus metus ir dabartiniai rezultatai yra labai didelė sėkmė. Tikėtina, kad žuvitakiais naudosis ne tik lašišos, bet ir upėtakiai”, - kalbėjo vienas Anglijos Aplinkos apsaugos agentūros specialistas.

Ant Dervento upės stovi ir dar viena užtvanka, kuri čia atsirado dar XIV amžiuje, šiuo metu projektuojamas žuvitakis ir jai. Skaičiuojama, kad reikės papildomų 275 tūkst. svarų sterlingų ir Dervento upė migruojančioms žuvims taps atvira iki pat aukštupio.

Dervento upės lašišų kelių atkūrimo projektą sėkmingai įvykdę specialistai tikisi, kad jis taps pavyzdžiu, kaip galima lašišas grąžinti ir į kitas upes, kuriose kelią žuvims pastoja užtvankos.