Senos geros inercinės ritelės

Net ir šiais laikais kai kuriais atvejais jos yra nepakeičiamos. Tvirta ir lengva konstrukcija, paprastas mechanizmas bei nedidelė kaina neturi sau lygių. Taip, šiomis dienomis galime atrasti kiek modernesnių inercinių ričių su diskinio tipo stabdžių mechanizmais, atbulinę eigą stabdančiais guoliais, bet vis tiek jų visų veikimo principas išliks panašus. Tokio tipo ritelės puikiai tinka žvejojant negiliose žūklavietėse ir neapkraus meškerėlės bereikalingu svoriu.

Inercinė ritelė su diskiniu stabdžiu

Metalas ar plastikas?

Inercinės ritės, skirtos poledinei žūklei, būna pagamintos iš plastiko, metalo arba jų konstrukcija būna kombinuota iš šių dviejų medžiagų. Šiais laikais galime rasti tikrai puikių inercinių ritelių, pagamintų iš tvirto, smūgiams ir šalčiui atsparaus, plastiko. Jos bus nelinkusios taip prišalti, kaip iš metalo pagamintos pusseserės. Mėgstantys tvirtumą ir patikimumą, gali rinktis iš metalo ar kombinuotų medžiagų pagamintas riteles.

Ritės dydis

Jeigu žvejojame žieminiu spiningėliu, verčiau rinktis kiek didesnį skridinio diametrą turinčias riteles. Jomis bus lengviau surinkti ir išleisti valą. Be to, ant didesnio skersmens ritės valas mažiau susisuks ir neįgaus „telefoninio laido“ formos.

Meškeriojantys avižėlėmis turi rinktis pačias mažiausias riteles, nes taip žvejojant svarbiu faktoriumi tampa kuo didesnis įrankio jautrumas ir lengvumas.

Maža plastikinė ritelė tinkama žvejoti avižėle

Paprasta terkšlė ar diskiniai stabdžiai?

„Avižėlininkai“ paprastai valą iš ir į eketę ringuoja rankomis, na, nebent yra žvejojama labai dideliuose gyliuose, bet tada dažniausiai naudojamos jau kito tipo ritės. Todėl meškeriojant avižėlėmis tikrai nebūtina pirkti kažkokių ypatingų inercinių ričių – „malūnėlis“ su terkšle jums puikiai tiks.

Iš plastiko ir metalo pagaminta didesnė skirta žūklei blizgutėmis arba švytuoklėmis

Kiek kitaip yra žvejojant su švytuoklėmis ar vertikaliomis žieminėmis blizgutėmis. Meškeriojant šiais masalais nedideliuose gyliuose taip pat galima valą surinkti ir išleisti pirštais. Tačiau, užkibus stambesnei žuviai, ypač žvejojant sekliai, dažnai galime nespėti greitai sureaguoti ir atleisti reikiamą kiekį valo. Tokiu atveju inercinės ritelės su diskiniais stabdžiais tam puikiai tinka. Jos primena muselines rites, todėl lengvai „atiduoda“ valą žuvies smūgio metu. Be to, su jomis lengva surinkti ir išleisti valą, o tai ypač aktualu greitai pereinant prie skirtingo gylio ekečių.