Pirma gera naujiena – daugelis spiningautojų, nekantriai laukiančių lašišų, šlakių ir upėtakių draudimo pabaigos ir pirmosios žūklės, šiemet turėtų būti laimingi kaip niekad. Kaip rodo prognozės, sausio 1 d. daugelyje Lietuvos regionų vyraus temperatūra, artima nuliui (Vilniuje iki 2 laipsnių šaltuko). O tai reiškia, kad daug ižo upėmis tikriausia neplauks ir puikiausiai pavyks spiningauti. Tad turėtų būti puikus sezono atidarymas.

Juo labiau, kad 2018 metų rudeninis lašišų ir upėtakių užėjimas mušė visus rekordus ir, tikėtina, daug jau išneršusių šlakių ir lašišų tikriausia dar yra likę upėse ir nekantriai laukia mūsų masalų. Kaip, beje, ir sėslūs jų giminaičiai, gyvenantys mūsų upeliuose, margieji upėtakiai. Neseniai pratęsę giminę ir norintys po neršto atgauti jėgas „margieji žaibai“ greičiausiai neatsisakys malonumo suryti vieną kitą žuvelioką (ar į jį panašų voblerį).

Tad, jeigu esate prisiekęs spiningautojas, nesudedantis ginklų ir žiemą, sutinkant Naujus galiu patarti pernelyg „neužšvęsti“, nes jūsų laukia labai intensyvi rytojaus diena prie vandens.

Antra gera žinia – daugiau ar mažiau saugi ledo danga, ten, kur ji yra šiuo metu, greičiausia išliks ir savaitgalį. Bent jau kiek pavyko apklausti bičiulių iš nemažai Lietuvos regionų, visi patvirtino tą patį – didelių pokyčių nuo praeito savaitgalio nėra. Ledas, kur jis buvo, nė kiek nesuplonėjo. Greičiausiai, jo tirpimą kiek pristabdo tas faktas, kad dienos yra labai trumpos, o naktys, kada sugrįžta nulinė ar net silpnai neigiama temperatūros – ilgos. Tad ten, kur žvejojome praeitą ar užpraeitą savaitgalį, greičiausia galėsime žvejoti ir dabar. Žinoma, reikia tik nusiteikti, kad virš ledo bus vanduo ar vandens ir sniego „košė“ ir teks per ją braidyti.

Jeigu dar norite pasimėgauti lydekų žūkle su vėliavėlėmis ar skrituliais – turite tam paskutinį galimybę. Nuo sausio pirmos bus galima jas žvejoti tik blizgėmis ir kitais dirbtiniais masalais.

Nepatarčiau šiuo metu žvejoti tik upėse ar labai pratakiuose tvenkiniuose, net jei ten ir yra šiuo metu pakankama storas ledas. Lietus ir jo paplautas sniegas sparčiai kelia vandens lygį ir tokiose vietose ledą bet gali iškelti – tai gali būti pavojinga.

Taigi, mieli kolegos, panašu, nusimato nebloga savaitgalio žūklė ir puiki metų pradžia. Su kuo jus ir sveikinu!