1. Vėlyvas vakaras ir ankstyvas rytas

Nors kitais metų laikais lydekos yra labiau priskiriamos žuvims „tinginėms“ – toms, kurios pradeda aktyviai maitintis tik apie 10 val. – tai vasaros metu ši taisyklė turi išimčių. Tai ypač pastebima, kai dienos oro temperatūra yra pakankamai aukšta, todėl per didžiuosius karščius derėtų lydekas bandyti gaudyti arba anksti ryte arba vėlai vakare.

2. Žolynų tankmėje

Tiek pavasarį, tiek rudenį ir net žiemą dantytosios per daug toli nesitraukia nuo pakrantės žolių juostos. Tai sąlygoja pagrindinio lydekų maisto, mailiaus, „šmirinėjimas“ po povandeninių augalų „mišką“ ir dantytųjų aukos puolimo taktika – iš pasalų ir priedangos. Tačiau vasarą lydekos dažnai lindi pačioje povandeninių žolių tankmėje. Žinoma, tokiose vietose gal ir neaptiksite monstrų, bet bent kilogramą sveriančią dantytąją tikrai sugausite. O kaip jas iš ten „iškrapštyti“? Skaitykite kitą punktą.

3. Neužsikabinančios vartiklės

Vieni iš geriausių masalų, tikrai galinčių „iškrapšyti“ lydekas iš savo žaliųjų slėptuvių, yra blizgės – vartiklės su už žolių nekliūnančiais kabliukais. Jie dažniausiai būna „apginkluoti“ skirtingais stangrios vielos strypeliais, neleidžiančiais kibti įvairiems povandeniniams kliuviniams. Žinoma, žolynuose galima žvejoti ir guminukais su ofsetinio tipo kabliukais, paslėptais masalo kūne, tačiau vartiklės turi unikalų vertikalų žaidimą, būdingą tik šio tipo masalams, o tai yra ypač svarbu, kai „dirbtinės apgaulės“ vedimo plotas – labai ribotas.

„Antižolinės“ blizgės

4. Maži masalai

Vasarą lydekos tikrai mėgsta mažus masalus. Tai gali pasakyti ne vienas „UL“ spiningavimą mėgstantis meškerės brolis. Todėl drąsiai šiuo metų laiku siūlykite lydekoms kad ir maždaug 7,5 cm silikoninį vilioklį ar 2 numerio sukriukę. Vėliau nenustebkite ant šių masalų kabliukų išvydę dantytosios fizionomiją.

„Tvičingui“ tinkami „Stick“ tipo vobleriai

5. Madingasis tvičingas

Kai lydekos dėl itin šilto ežerų it tvenkinių vandens būna pasyvios, dažnai vieninteliais jas pulti priverčiančiais masalais tampa pailgos formos Stick tipo vobleriai, todėl būtinai vasaros pavakarę ar rytą išbandykite šio tipo masalus. Konvulsingus leisgyvės žuvelės judesius primenantis voblerio traukimo būdas arba kitaip – tvičingavimas – tiesiog iš proto varo vasarojančias lydekas.