3. Vartiklės

Taip, senas geras masalas – vartiklės. Upėtakiui jos parenkamos mažesnės, siekiančios 3 ar kiek daugiau centimetrų. Spalvos ir formos gali būti įvairios: nuo visai tamsių iki labai ryškių; ir nuo gluosnio lapo iki rombo.

O kuo gi žavi šis „retro“ masalas žieminius upėtakius? O gi savo tingiu – vikst, vikst – nuo šono ant šono vartymusi. Kaip žinia, vartiklės puikiai imituoja kiek paliegusios žuvelės judesius. Todėl po neršto dar pilnai jėgų neatgavusius marguosius upėtakius tokios lengvos „aukos“ traukte traukia.

Šio tipo dirbtiniu masalu galime patikrinti giliausius upės duburius: vartiklę nuskandinti į norimą gylį arba akimirkai paguldyti ant dugno ir vėl pakelti. Jos puikiai laikosi stiprioje upės srovėje. Be to, dėl savo koncentruoto svorio ir aerodinaminės formos, šis masalas yra labai taikliai mėtomas.

Mažos vartiklės

2. Strymeriai

Strymeriai – tai dirbtiniai masalai, surišti iš įvairių natūralių ir sintetinių medžiagų. Šie muselinės žūklės gerbėjų sukurti „stebuklai“ puikiai vilioja upėtakius šaltame vandenyje. Iš lėto srovėje „pulsuojančios“ įvairių plunksnų ir kailių kombinacijos, tiesiog iš proto varo upelių šeimininkus. Spalvos? Fantazijai nėra ribų. Galite imituoti lervą, žuvies mailių, varlę ir visa tai, ką jūsų manymu šiuo metu upėje galėtų medžioti upėtakis. Dar nebandėte žūklės museline meškere? Manau, atėjo pats metas tai išbandyti ir į srovę paleisti strymerį.

„Strymer“ tipo muselės

1. „Stick“ tipo vobleriai

Lietuvoje ne vienas save prakutusiu upėtakiautoju laikantis žvejys į išvykas prie mėgiamų ima tik vieno tipo dirbtinius masalusvoblerius. Ir suprantama, kodėl. Turint kelioliką skirtingų dydžių, tipų ir spalvų modelius galima prisitaikyti prie bet kokių žūklės sąlygų.

Upėtakius meškeriojant žiemą vobleriai, atsiskleidžia „visomis savo spalvomis“. Visų pirma, tai yra labai „tylus“ masalas. Reikalui esant, voblerį galime užmesti arba nuplukdyti į norima vietą. Tai, meškeriojant įtariuosius upėtakius, yra labai svarbus aspektas. Taip pat, turint „Stick“ tipo voblerius, galime labai lengvai ir greitai kaitalioti jų traukimo tempą ir stilių: nuo flegmatiško masalo patraukimo ir atleidimo palei srovę, iki choleriško tvičingo.

Tiesa, žiemą upėtakiams geriau siūlyti neutralaus plūdrumo ar skęstančio tipo voblerius. Tokie masalai turi kiek vangesnę judesių amplitudę. Be to, juos lengviau nugramzdinti į norimą gylį.

„Stick“ tipo vobleriai