1. Rytas, vakaras ir naktis

Jei gaudymas vasarą spiningu ankstyvą rytą ir vėlyvą vakarą nieko nestebina, tai dirbtinių masalų mėtymas į vandenį naktį – kai kam dar yra egzotika. O tokios žuvys, kaip šapalai ir sterkai, naktį tikrai aktyviai maitinasi. Todėl karštymečiu būtinai išbandykite šį žūklės būdą ne tik upėse, bet ir ežeruose.

2. Agresyviai dirbantys masalai

Vidurvasaris – patas geriausias metas išbandyti visų tipų, agresyviai dirbančius masalus. Tai gali būti sukriukės, „Crank“ tipo vobleriai ir įvairūs „Spinnerbait“ tipo masalai. Pastarieji vasarą žvejojant lydekas yra ypač efektyvūs. Be to, kad jie skleidžia didelius virpesius, dėl savo ypatingos konstrukcijos, jie taip pat mažiau kliūna už vandenžolių. Todėl karštymečiu „iškrapštyti“ dantytąją iš žaliųjų slėptuvių, su „Spinnerbait“ tipo masalais, tikrai galima.

„Spinnerbait“ tipo masalas

Na, o kad sukriukės vasarą upėse ir ežeruose sugeba suvilioti žuvį, turbūt iš savo patirties gali pasakyti kiekvienas labiau prakutęs spiningautojas. Žinau viena upę, kurioje per patį vidurdienį tik ryškiai žalsvais ir gelsvais tonais išmarginta sukriukė „prikelia“ iš letargo miego ešerius.

„Crank“ tipo paviršiniai vobleriai

3. Paviršiniai masalai

Vasara – pats geriausias metas išbandyti paviršinius masalus. Tai gali būti „Popper“ tipo masalai, kuriais gaudomos lydekos upėse ar ežeruose, arba maži paviršiniai „Crank“ tipo vobleriai. Jais vasaros vakarais ir naktimis meškeriojami šapalai, meknės, salačiai didesnėse ir mažesnėse upėse. Be šių dviejų, geriau Lietuvos meškeriotojams pažįstamų masalų tipų, yra begalinės kitų paviršiuje „dirbančių“ vilioklių, kuriuos tikrai pravartu išbandyti spiningaujant vidurvasarį.

Savadarbis „Popper“ tipo paviršinis masalas

4. Ryškūs masalai

Skaisčiai šviečiant ryškiai vasaros saulei, dažnai sėkmingiausiais masalais tampa arba ryškiomis spalvomis išmarginti, arba turintys daug gelsvų atspalvių viliokliai.

Ryškių spalvų sukriukės

5. Gilesnės duobės ir sraunumos

Vasarą upių vandenims sušilus ir pasiekus kritinį lygį, žuvys mieliau renkasi gilesnes upės vietas arba gerai deguonimi prisotintas rėvas. Todėl meškeriojant upėse vidurvasarį, būtina į tai atkreipti dėmesį.